Sağırlık tarih oluyor

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 01 Mart 2008 13:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İşitme kaybı yaşayanlara ya da çocuğu sağır doğanlara müjde! Biyonik kulak gibi tedavi yöntemleriyle sağırlık sorun olmaktan çıktı!.

Türkiye'deki ilk biyonik kulak ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. Çağlar Batman; geleneğini bozmadı ve bir ilke imza attı. Ülkemizdeki ilk yarı implant işitme cihazını yüksek frekansa bağlı işitme kaybı yaşayan 2 hastaya takan Prof. Dr. Batman'ın müjdesi bununla sınırlı kalmadı! Ünlü doktor; biyonik kulak, implante edilebilen işitme cihazı, kemiğe implante edilen işitme cihazı ve semi implante işitme cihazı gibi yöntemlerle sağırlığın tarihe karışacağını vurguladı. Doğuştan sağır olan çocuklara 3-4 yaşına kadar biyonik kulak takılacağını ve bu yöntemle çocukların duyabileceğini söyleyen Prof. Dr. Çağlar Batman, "Yeter ki aileler çocukların işitme problemlerine karşı duyarlı olsun. Çünkü 10 yaşından itibaren sağırlık konusunda bir şey yapamıyoruz" dedi. Konuşmayı öğrenmiş birinin işitme duyusunu kaybettiği takdirde biyonik kulak sayesinde duyabileceğini söyleyen Prof. Dr. Batman, birçok Avrupalı'nın kulak ameliyatları için Türkiye'yi tercih ettiğini söyledi. İşte işitme kaybı, bu sorunu ortadan kaldırmaya yarayan yöntemler ve yarı implant işitme cihazı takılan ameliyattan ayrıntılar!


Sağırlık tarihe karışıyor...

İşitme kaybı yaşayanlara ya da çocuğu sağır doğanlara müjde! Biyonik kulak gibi tedavi yöntemleriyle sağırlık sorun olmaktan çıktı!

***

Duyduk duymadık demeyin

Prof. Dr. Çağlar Batman'ın uyguladığı yöntemler ile sağırlık artık tarihe karıştı... Yeter ki, bu sorun ailelerce erken yaşlarda fark edilsin.

Sadece Türkiye'de bile yüzbinlerce insanın hayatını karartan sağırlık; tarihe karışıyor. İlerleyen tıp ve buna ayak uyduran Türk doktorlar sayesinde bundan böyle duymayan hiç kimse kalmayacak... Yeter ki; işitme kaybı sorunu erken fark edilsin! Kulak- Burun-Boğaz dalında ülkemizin en önemli doktorlarının başında gelen Prof. Dr. Çağlar Batman, Türkiye'nin ilk biyonik kulak ameliyatına da imza atan bir isim. Bugüne dek yaklaşık 500 hastanın biyonik kulak sayesinde duymasını sağlayan Prof. Dr. Batman, yine bir ilke imza attı. Yüksek frekansa bağlı işitme kaybı olan 2 hastaya yarı implant işitme cihazı takan Prof. Dr. Çağlar Batman, 2 hastanın daha hayatını değiştirdi. İşte Prof. Dr. Çağlar Batman'ın işitme kaybı sorunu olanlara ışık olacak sözleri: "Yaşlılığa bağlı işitme kaybını saymazsak toplumun yüzde 7'sinde işitme kaybı görülüyor. Fabrikalar, havalimanları, müzik kulüpleri, gemi kazan ve makine dairelerinde çalışanlar ile askerler işitme kaybı sorunu yaşama açısından en riskli grubu oluşturuyor. İş güvenliği açısından da bir iş yerinde gürültü 70 desibelin üzerinde ise kesinlikle kulaklık takılmak zorunda. İşitme kaybının sesleri duyamama dışında en büyük göstergelerinden biri çınlama sorunu. Örneğin; yüksek frekanslı işitme kaybı olan bir kişi çınlama şikayetiyle bize başvurur. Çınlama genellikle yüksek frekanslı bir iç kulak problemini bize gösterir."

OTOTOKSİK İLAÇLAR ÇOK ZARARLI

Prof. Dr. Çağlar Batman; gürültü ve genetik özellikler dışında ototoksik ilaçların bazı işitme kayıplarına yol açtığının altını çiziyor. Prof. Dr. Batman'a göre; sadece yüksek frekanslı işitme kaybı olanlar değil normal insanlar da ototoksik ilaçlardan aynı şekilde etkileniyor. Bu tip ilaçların başında ise aminoglikoz antibiyitok ilaçlar, enjekte yoluyla alınan antibiyotikler geliyor. Bu nedenle ototoksik ilaçları kullanmadan önce ilaçların işitme kaybı yapıp yapmayacağı konusunda hekimlere danışılması şart.

'SAĞIRLIK TARİH OLUYOR'

Prof. Dr. Çağlar Batman, "Kokleer implant (biyonik kulak), implante edilen işitme cihazları, kemiğe implante edilen işitme cihazları, semi implante işitme cihazları yöntemleri sayesinde sağırlık tarih oluyor diyebilir miyiz?" sorusu üzerine hiç düşünmeden "Evet" yanıtını veriyor. Prof. Dr. Batman, yapılması gereken tek şeyin ise erken teşhis olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Mesela bir kişi var ve sağırlık sorunuyla bize 10-12 yaşında başvuruyor. İşte bu ileriki yaşlarda sağır olanlara müdahale edemiyoruz. Çünkü dilin öğretilmesi için biyonik kulak dediğimiz implantın ilk 3-4 yaş içerisinde takılması lazım. Ama işitmesini sonradan kaybedenler var. Örneğin ben işitmemi kaybetsem biyonik kulak yöntemiyle yeniden duymaya başlayabilirim. Çünkü konuşmayı ve ne işiteceğimi biliyorum."

17 KLİNİKTE UYGULANABİLİYOR

Bu nedenlerden dolayı ailelerin ve kişinin işitme kaybı konusunda dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çağlar Batman, "Hamilelik döneminde birtakım ilaç kullanımları iç kulağın gelişememesine yol açabilir" diye konuşuyor. Biyonik kulak yönteminin 20 bin, diğer yöntemlerin 7-8 bin euroya mal olduğunu dile getiren Prof. Dr. Batman, şu anda Türkiye'de 17 klinikte biyonik kulak gibi yöntemlerin uygulandığını vurguluyor.


15 dakikada yeni hayat

Prof. Dr. Çağlar Batman, yüksek frekanslı işitme kaybı olanlara takılabilen Retro-X isimli cihazın uygulamasını Türkiye'de ilk kez yaptı. Geçtiğimiz Pazartesi günü gerçekleştirilen operasyon sadece 15 dakika sürdü. Ameliyatta; hastaya lokal anestezi uygulanıyor. Cihazın takıldığı hasta; 1 ay sonra normal bir şekilde sesleri duyuyor. Cihaz, kulağın arkasına uygulanıyor. Önce kulak yolu temizleniyor. Kulak arkasındaki küçük bir noktadan kulağa giriliyor. Kulağa titanyum cihazı yerleştiriliyor. Cihaz, direkt olarak tüpün içerisine giriyor ve kulağın arkasında duruyor. Titanyum tüp, cilt tipine uygun olarak belirleniyor. Bu sistemle; uğultu ortadan kalkıyor. Klasik cihazlarda kulağa dışarıdan ses girmesini önlemek için kulak girişi kapatılıyor. Ancak yeni yöntemde; kulak tamamen açık kalıyor. Bu da nemlenme, dış kulak mantarı ve alerjik reaksiyonları ortadan kaldırıyor. Cihaz, titanyum ses tüpü ve kulak arkasına yerleştirilen ses girişini sağlayan dijital işitme işlemcisi kafa aparatı olmak üzere 2 parçadan oluşuyor.


Teşhis ve tanı önem taşıyor

İşitme kaybı sorunuyla karşı karşıya kalan bir kişiye hangi tedavi yönteminin uygulanacağını belirlemek büyük önem taşıyor. Bu nedenle hasta, birçok tetkikten geçiriliyor. Bunun sonucunda sorunun orta kulakta mı yoksa iç kulakta mı olduğu belirleniyor. Ve tedavi doktorun belirlediği metodlarla yapılıyor. Tetkikler, birçok merkezde yapılabiliyor.


Çocuğunuza kulak verin!

Prof. Dr. Çağlar Batman'a göre; çocuğu sürekli kulak sorunu yaşayan aileler paniğe kapılmamalı. Çünkü çocuğun küçük yaşlarda çok fazla orta kulak iltihabı geçirmesi ileriki yaşlarda işitme kaybı yaşayacağı anlamına gelmiyor. Ancak çocuk yaşlardaki orta kulak problemlerinin iyi bir şekilde tamir edilememesi ileri yaşlarda kulak zarında delik veya orta kulakta kireçlenmeye neden olabiliyor. Prof. Dr. Batman'a göre; kulağa takılan tüp sorunları çözmenin yöntemlerinden biri.


Türkiye'de bir ilke imza attı

Türkiye'de ilk biyonik kulak uygulamasını yapan Prof. Dr. Çağlar Batman, yine bir ilke imza attı. 2 hastasına yarı implant işitme cihazını takan Prof. Dr. Batman, cihazın özelliklerini şöyle anlatıyor: "Kulak içerisine yerleştirilen titanyum tüp sayesinde net duyum sağlanıyor. Cihaz, işitme kaybının derecesine ve kişinin bulunduğu ortama göre ayarlanabiliyor. Böylelikle duyma bozukluğunun neden olduğu performans düşüklüğü ortadan kalkıyor. Bu cihazla yaşam kalitesi artıyor."

Özge Gürcan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber