Okul arsaları iştah kabartıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Mart 2008 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul'da satışa uygun olarak geçmiş yıllarda tesbit edilen Şişli ve Beşiktaş'taki değerli 17 okul arazisi için Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) işadamları ve holdinglerden teklif üstüne teklif geliyor. Dubai Şeyhi El Maktum'un Levent'teki İETT arazisine 1.1 milyar dolar teklif etmesi ardından da Zorlu Holding'in Karayolları arazisi için 800 milyon dolar vermesinden sonra arsa ve arazi fiyatlarında patlama yapan İstanbul'da gözler değerli okul arazilerine çevrildi. Bakanlığın üst düzey yetkililerinden edinilen bilgilere göre, özellikle Şişli ve Beşiktaş'taki okul arazilerinin satışı için büyük holdinglerden onlarca milyon dolarlık teklif gelmeye başladı.

BAKANLIK İSTİYOR

Milli Eğtim Bakanlığı'nda olan ilköğretim ve lise binalarının Hazine'ye geçmesinden sonra 2003 yılında Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yapılan değişikliğin ardından arazisi değerli okulların satışı yine gündemde. Konuya ilişkin daha önce yapılan çalışma uyarınca Milli Eğitim Bakanlığı'na İstanbul'da satışa uygun 17 okul belirlendi. İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, kendilerinin yeni bir liste oluştumadıklarını mevcut listenin MEB'in önünde bulunduğunu söyledi. MEB'in üst düzey bürokratları da satış konusunda bir yasal engel bulunmadığını fakat para paylaşımı konusunda Hazine ile bakanlık arasında anlaşmazlık olduğunu belirtti. Buna göre okulların mülkiyetini bulunduran Hazine, satıştan gelecek parayı kendisi değerlendirmek istiyor. Fakat okulların satışından gelecek paradan pay isteyen Milli Eğitim Bakanlığı ise bu paranın bütçelerine aktarılmasından yana.

ASTRONOMİK TEKLİFLER

MEB üst düzey bürokratlarından edinilen bilgiye göre, İstanbul'da bir türlü çözülemeyen trafik sorunu nedeniyle bakanlık, öğrenci sevislerinin trafiği kilitlediği gerekçesiyle özellikle alışveriş merkezleri ve plazaların bulunduğu bölgelerdeki okulların satılmasını istiyor.

MEB'in düşündüğü projeye göre ilköğretim okulları şehir merkezlerinde bulunmaya devam ederken, ortaöğretim kurumlarının şehirin dışında taşınması planlanıyor. Şu anda bir satışın gündemde olmadığını belirten yetkililer, Hazine ile bakanlık arasındaki satıştan gelecek paranın paylaşımı konusundaki ihtilafın giderilmesinden sonra konunun yeniden gündeme geleceğini belirtti. Kendilerine zaman zaman okul arazi ile ilgili olarak teklifler geldiğini belirten bürokratlar, Şişli'de bulunan bir okul için astronomik bir teklif geldiğini, teklifler gelmeye devam ettiği için rakam veremediklerini söyledi.

MİLYON YTL'LİK ARSALAR

SatIlmasI düşünülen okullar arasında değeri 120 milyon YTL'yi aşanlar da var. Nişantaşı'ndaki Maçka Akif Tuncel Anadolu Teknik Lisesi'nin değeri bölgede emlakçılık yapan uzmanlara göre en az 120 milyon YTL. Bölgede emlakçılık yapan uzmanların arsalar için yaptıkları tahmini değerler ise şöyle: Rüştü Uzel Kız Meslek Lisesi ise en az 60 milyon YTL ediyor. Akmerkez'in karşısında bulunan 800 metrekarelik arsası bulunan Levent Kız Meslek Lisesi ise emlakçılara göre en az 40 milyon YTL, Etiler Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi de 50 milyon YTL'den başlayan değerle satılabilir.

Satışı istenen okulların listesi

ŞİŞlİ: Maçka Akif Tuncel Anadolu Teknik Lisesi, Rüştü Uzel Kız Meslek Lisesi, Maçka İlköğretim Okulu, İbrahim Öktem Kadıköy: Kadıköy İlköğretim Okulu, Fenerbahçe Lisesi, Atatürk Fen Lisesi, Kemal Atatürk Lisesi, Bakırköy: Anadolu Kız Meslek Lisesi. Beşiktaş: Etiler Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Levent Kız Meslek Lisesi, Kağıthane: Çağlayan İlköğretim Okulu: Mülkiyeti İl Özel İdare'ye ait olan okullar: Eminönü: Gedikpaşa İlköğretim Okulu. Şişli: Sait Çiftçi İlköğretim Okulu, Bakırköy: Kartaltepe İlköğretim Okulu, Kağıthane: Ziya Paşa İlköğretim Okulu: Mülkiyeti köy tüzel kişiliğinde olan okullar: Beykoz: Polonezköy İlköğretim Okulu, Paşamandıra İlköğretim Okulu.

Erdinç AKKOYUNLU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber