İtfaiyeciler Bakanlığa bağlanmak istiyor
Türkiye İtfaiyeciler Derneği Genel Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Faruk Kurutuz, ''Türkiye'de il, ilçelerden, beldelere kadar başarılı itfaiyecilik hizmetinin verilebilmesi için bakanlık ya da müsteşarlık çatısı altında teşkilatın yenilenmesi gerekir'' dedi.
Kurutuz, yaptığı açıklamada, Türkiye'de itfaiyecilik yapısının, mimari proje aşamasında yangın önemlerini alacak şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'de itfaiyenin tüm illerde yapılanması konusunda, özellikle Japonya ve ABD'nin örnek alınması gerektiğini ifade eden Kurutuz, Ankara ve diğer büyükşehir belediyesi itfaiyelerinin dünya itfaiyeleri ile boy ölçüşür seviyeye geldiğini bildirdi.
Dünyadaki gelişmiş ülkelerin itfaiye yapısının başkentlerinden köylere kadar hizmet ağının yayıldığı bir sistem izlediğini anlatan Kurutuz, Türkiye'de bazı ilçe ve beldelerde hizmetlerin yetersiz olduğunu kaydetti. İtfaiye hizmetlerinin gelişmişliği ve iyi bir standartı yakalamasının ilgili belediye başkanının inisiyatifine, belediyenin ekonomik gücü ile konuya verdiği öneme bağlı olduğu görüşünü dile getiren Kurutuz, tüm bunların sağlanması halinde itfaiyenin iyi bir standartı yakalayabileceğini söyledi.
Teknolojinin geliştiğini, deprem, yangın, kanal çökmesi ve trafik kazası gibi olayların sadece büyükşehirlerde yaşanmadığını anlatan Kurutuz, şöyle konuştu:
''Bu tür olayların tamamı köylerde de meydana geliyor. Teşkilatın bulunduğu yerde güçlendirilmesi olası bir felakette müdahaleyi daha etkin hala getirerek, can ve mal kaybını önler. Türkiye'de il, ilçelerden, beldelere kadar başarılı itfaiyecilik hizmetinin verilebilmesi için bakanlık ya da müsteşarlık çatısı altında, teşkilatın yenilenmesi gerekir'' dedi.
-5-8 DAKİKADA ULAŞMANIN STANDARTI-
Avrupa ülkelerinde 5-8 dakika zaman diliminde yangına müdahalenin standart hale getirildiğini bildiren Kurutuz, Türkiye'nin bir çok ilinde ise yarım saatte bile yangına müdahale edilemediği olaylar yaşandığını öne sürdü. Kurutuz, ''İtfaiyenin dünya standartında 5-8 dakikada yangına müdahale etmesi için, bulunduğu il, ilçe veya beldede güçlü konuma getirilmesi gerekir'' dedi.
İtfaiye aracının, yolu temizleme, yeşil alanları sulama gibi yangına müdahale dışındaki işlere de baktığını ifade eden Kurutuz, ''Yapılan bu tür işler itfaiye aracının suyunun boşalmasına yol açıyor. En az 20 dakikada boşalan suyun dolduğunu, en kısa sürede de olay yerine vardığını hesaplasak bile aradan yarım saat geçer. Bizde de teşkilatta yeni bir yapılanma oluştuktan sonra 5-8 dakikaya ulaşılabilir'' diye konuştu.
-ARACIN BOŞALAN SUYUNUN DOLMASI-
Yerleşim alanlarının proje hazırlığı aşamasında şehir planlamacılarının, 200 metrede bir cadde ve sokaklara bir yangın çeşmesi türünden bir yapılanmaya gitmelerini öneren Kurutuz, böylece itfaiyenin yangını söndürürken, bir yandan da aracına su ikmali yapabilme şansına kavuşacağını söyledi.
Gelişmiş hiç bir ülkede itfaiye araçlarının 2 tondan fazla su taşımadıklarını, Türkiye'de ise en az 4 ton ve daha fazlası olduğunu bildiren Kurutuz, ayrıca araçların hiç birinde 30-54 metre yüksekliğinde söndürme ve kurtarmada kullanılan merdivenin olmadığını belirtti.
Bunun nedenini araştırdıklarında, tüm binalarda yangın söndürülmesine yönelik uyarıcıların devreye girmesiyle otomatik su püskürtme sisteminin devreye girmesi olduğunu anlatan Kurutuz, ayrıca binalarda kaçış yolları ve yangın merdivenlerin yeterli sayıda bulunmasının, itfaiye olay yerine geline kadar işlere kolaylık sağladığını dile getirdi.
Afetlerde zamanında müdahalenin çok önemli olduğunu ifade eden Kurutuz, sağlık ekiplerinin olay yerine gelmesinden önce, içeride dumandan ya da trafik kazasında aracında yaralanan kişiye ilk yardımın hayat kurtardığını söyledi.
Devletin mutlaka okullarda en az orta öğretim çağındaki çocuklara ''ilk yardım ve kurtarmayı'' ders programlarında yer vermesini öneren Kurutuz, ''Böylece afet ve kazalarda en önemli olan 3-5 dakika içinde çevresindeki komşusu, yakını yakını bilinçli müdahale eder ve hayat kurtarır'' dedi.