Özel öğretim kurumlarında ne kadar ek derse girilebilecek?

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği 8 mart 2008 tarih ve 26810 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu bu yönetmelikte hem öğretmenlerin hem de memurların kaç saate kadar derse girebileceğine dair düzenleme yapılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar bağlamında yaptığımız açıklamalar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mart 2008 14:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42




Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 41 maddesi ek ders görevini düzenlemiştir. İlgili madde şu şekildedir:

Ek ders görevi

MADDE 41 ? (1) Resmî okullarda görevli rehber öğretmen ve aday öğretmenler dışındaki öğretmenlere, ihtiyaç hâlinde asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir. Bu öğretmenlerin toplam ders saati sayısı haftada 30 saati geçemez.
(2) Eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki diğer Devlet memurları ile eğitim sektörü dışındaki özel sektörde görev yapanlara özel öğretim kurumlarında haftada 10 saati geçmemek üzere ücretli ders görevi verilebilir.
(3) Özel öğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve aday eğitim personeli dışındaki eğitim personeline aylık karşılığı girebileceği ders saati sayısı kadar başka bir özel öğretim kurumunda ders saati ücretli olarak görev verilebilir. Ancak, okullar dışındaki aynı kurucuya ait diğer özel öğretim kurumlarında, rehber öğretmenlere en fazla iki kurumda görev verilebilir.
(4) Eğitim personeli olarak görev yapma nitelik ve şartlarını taşıyan ve herhangi bir kurumda çalışmayanlara yaygın eğitim kurumlarında haftada 40 saati, örgün eğitim kurumlarında haftada 30 saatini geçmemek üzere özel öğretim kurumlarında ders saati ücretli olarak görev verilebilir.
(5) Eğitim personeline, valilikten/kaymakamlıktan geçici olur veya çalışma izni alınmadan kurumlarda ders saati ücretli olarak görev verilmez.

Ek ders görevi için istenebilecek belgeler yönetmeliğin 42. maddesinde sayılmıştır. Bu belgelere bakmak için tıklayınız.

Bu maddedeki hükümlere göre;

1. Resmi okullarda görevli rehber öğretmen ve aday öğretmenlere ek ders görevi verilemez.

2. Görevlendirilecek öğretmenlerin asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları haftalık ders saati sayısını doldurmaları gerekmektedir.

3.Görevlendirilecek öğretmenlerin çalıştıkları kurumların izni gerekmektedir.

4. Görevlendirilecek öğretmenler sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulundukları haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ek derse girebilecektir.

Peki bu ne demektir?

Aylık karşılığı ders görevi saat sayıları Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Ve Öğretmenlerinin Ders Ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 5. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat; Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat; Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat; Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat; ders okutmakla yükümlüdürler.

Buna göre, örneğin okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 9 saat özel okulda derse girebilecektir.

5. Görevlendirilecek öğretmenlerin; resmi görevli olduğu kurum ile Özel Öğretim Kurumlarında alacağı derslerin toplam ders saati haftada 30 saati geçemeyecektir.

6. Öğretmen olan fakat Eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı dışında memur veya eğitim sektörü dışındaki özel sektörde görev yapanlara, özel öğretim kurumlarında haftada 10 saati Ek ders görevi verilebilir. Bir memurun öğretmen olarak ders verebilmesi için 119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı çerçevesinde öğretmen olarak atanabilme şartlarına haiz olması gerekmektedir. Detaylı bilgi için tıklayınız.

7. Özel öğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve aday eğitim personeli dışındaki eğitim personeli aylık karşılığı girebileceği ders saati sayısı kadar başka bir özel öğretim kurumunda ekderse girebilir.

8. Eğitim personeli olarak görev yapma nitelik ve şartlarını taşıyanlara yaygın eğitim kurumlarında haftada 40 saat, örgün eğitim kurumlarında haftada 30 saat Ekders görevi verilebilir.

9. Eğitim personeline, valilikten/kaymakamlıktan geçici olur veya çalışma izni alınmadan kurumlarda ders saati ücretli olarak görev verilmez.

10- Madde metni sadece okullarda görev alamaya izin vermiştir. Okul ile dersane tanımı yönetmeliğin dördüncü maddesinde ayrı ayrı yapılmıştır. Buna göre öğretmen veya memurlar dersanelerde değil sadece okullarda görev alabilecektir. Okul tanımı ise şu şekildedir: "Okul öncesi eğitim, ilköğretim, özel eğitim ve ortaöğretim özel okullarını,"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber