Hakim ve Savcı Odaları kurulacak

Haber Giriş : 03 Ekim 2004 06:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı AB'ne uyum kapsamında hakim ve savcıların "oda" şeklinde örgütlenmesine imkan tanıyan yasa tasarısı hazırladı. Tasarıya göre, en az 40 hakim ve savcısı olan her ilde bir "Hakim ve Savcı Odası" kurulacak. Daha sonra bu 'oda'lar, Ankara'da kurulacak olan Türkiye Hakimler ve Savcılar Birliği'ne bağlanacak.

Tasarının, AB ile ilgili müzakare tarihinin alınacağı Aralık ayına kadar kanunlaştırılması amaçlanıyor. Tasarıda, odalar ve birliğin temel amacı, "Hakim ve savcıların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlük ve güveni hakim kılmak, meslek disiplini ve ahlakını korumak" olarak belirtiliyor.

Tasarı görüşe sunuldu

Tasarının kanunlaşması halinde, hakim ve savcılar Türkiye'de ilk defa örgütlenme özgürlüğüne kavuşacak. Odalar ve birliğin, uluslararası konferans ve kongre gibi toplatılara katılması bakanlığın iznine tâbi olacak. Hakim ve savcıların odalara kayıtlı olması zorunlu değil, isteğe bağlı olacak. Odalar ve birlik, Adalet Bakanlığı'nın idari ve mali denetimine tâbi tutulacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber