Hükümet ve sendikalar sosyal güvenlik için yeniden masaya oturacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, çalışanlarla hükümeti karşı karşıya getiren sosyal güvenlik reform tasarısını yeniden gözden geçirme kararı aldı.

Emek Platformu'nun çağrısı üzerine işçi ve memurlar dün ülke genelinde iki saatlik iş bırakma eylemi yaptı. 10.00-12.00 saatleri arasında gerçekleştirilen eylem süresince tren ve metro seferleri aksarken, okul ve hastanelerde hizmetler durdu. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, çalışanları hak kaybına uğratacak maddelerin reform tasarısından çıkarılmasını isterken, Başbakan Tayyip Erdoğan, eylemi 'yasa dışı' ilan etti. Akşam saatlerinde toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu'nda ise yasa tasarısının gözden geçirilmesi kararlaştırıldı. Başbakan Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na sendikalarla görüşme talimatı verdi. Bakan Faruk Çelik, reformda bir ertelemenin söz konusu olmadığını söylerken, "Bunu sendikalara daha önce de söyledim. Değişiklik yapabiliriz, sosyal taraflarla önümüzdeki günlerde bir araya geleceğiz." dedi.

Tartışmalara sebep olan Sosyal Güvenlik Reformu, sendika ve meslek odalarının dün düzenlediği iki saatlik iş bırakma eyleminden sonra geri çekildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın kapatma davası açtığına ilişkin haberlerin ardından toplanan AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısından Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın tümünün gözden geçirilmesi kararı çıktı. Tasarının gelecek hafta salı günü TBMM Genel Kurulu'na gelmesi bekleniyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gelecek günlerde sendika temsilcileriyle görüşerek konuya ilişkin uzlaşma arayacaklarını açıkladı. Gözden geçirme kararı sendika ve meslek odaları tarafından da olumlu karşılandı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, "Memnuniyet verici bir karar. Bizim talebimiz belli. İsteğimiz, tasarının yeniden gözden geçirilip, taleplerimizin dikkate alınmasıydı. Dilerim bu gerçekleşir." dedi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de kararın, eylemin amacına ulaştığını gösterdiğini söyledi. Çelebi, "Demek ki bu konuda ortaya koyduğumuz iradenin haklı olduğunu ve amacına ulaştığını gösteriyor." diye konuştu. Halkın yüzde 80'inin yasa tasarısına karşı olduğunu vurgulayan Çelebi, "Toplumun çıkarlarını korumak ve mağdur olmasını engelleme yönünde mücadele ediyoruz. Mağdurlar tepkisini ortaya koydu. Bu anlamda mağdurların sesiyiz. Bu da önemli bir adımdır. Umarım Türkiye gerçeklerine uygun yeni bir yasal düzenleme, sosyal tarafların da mutabakatı ile hazırlanır." açıklamasını yaptı.

Dün Emek Platformu'nun çağrısıyla ülke genelinde işçi ve memurlar 10.00-12.00 saatleri arasında iş bırakma eylemi yaptı. Eylem süresince tren ve metro seferleri aksarken, okul ve hastanelerde hizmetler durdu. Eylem nedeniyle petro-kimya sektöründe aralarında TPAO, Tüpraş, Botaş ve Petkim gibi işyerlerinin de bulunduğu 85 kuruluşta çalışmalar iki saat süreyle askıya alındı. Sosyal Güvenlik Reformu, İstanbul'da da protesto edildi. Türk Harb-İş Sendikası'na bağlı çalışan işçiler Pendik'te E-5 Otoyolu'nu trafiğe kapattı.

'İş bırakan öğretmene soruşturma açacağız' Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto etmek için dün düzenlenen iki saatlik iş bırakma eylemine katılan öğretmenler hakkında cezai işlem başlatacaklarını açıkladı. Bakan Çelik, "Yasal olmayan hangi davranış olursa olsun gerekli takibat yapılır." dedi. Öğretmenlerin iş yavaşlatma ya da iş bırakma şeklinde bir mazeretinin olamayacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanı, "Öğretmenlerimiz ve diğer kamu çalışanları vatandaşın hayatını kolaylaştırmakla görevlidir. Bu insanların vatandaşın hayatını zorlaştırmasını doğru bulmuyorum." diye konuştu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise Sosyal Güvenlik Tasarısı'nın, Türkiye'nin geleceğini kazandıran önemli bir reform olduğunu ifade etti. Unakıtan, "Evlatlarımıza daha iyi bir Türkiye bırakabilmek için bugünümüzü ve yarınımızı daha iyiye getirebilmek için bu reformu yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da Türkiye'nin mutlaka sosyal güvenlik sisteminde bir reforma ihtiyaç duyduğunu bildirdi. Çağlayan, "Kim ne diyorsa desin, Türkiye Sosyal Güvenlik Reformu'nu yapmak zorunda. 220 milyar YTL'lik bütçesinin 37 milyar YTL'sini sosyal güvenlik sistemine transfer eden dünyada başka bir ülke yok." açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber