İTÜ'nün nükleer reaktörü yeniden faaliyete geçecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2008 13:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
- İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Nükleer Enerji Enstitüsünce 1979 yılında işletmeye açılan ancak 2002 yılında faaliyeti durdurulan "Triga Mark II" adlı nükleer araştırma ve eğitim reaktörü, 6 yıl aradan sonra 21 Martta yeniden çalışmaya başlayacak.

Reaktör Müdürü Prof. Dr. Ahmet Bayülken, eğitimde yararlanmak ve araştırma yapmak amacıyla inşa edilen "Triga Mark II" adlı reaktörün, 1979 yılında işletmeye açıldığını hatırlattı.

2002 yılında faaliyeti durdurulan reaktörün içinde bulunduğu binanın duvarlarının deprem riski gözönüne alınarak güçlendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Bayülken, reaktörün yeniden çalıştırılması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumundan (TAEK) yeniden izin almak gerektiğini ve bunun için de 2005 yılından bu yana çalışmaların devam ettiğini anlattı.

Reaktörün, çalışmaya başladıktan sonra eskisi gibi öncelikle eğitim amaçlı kullanılacağını vurgulayan Prof. Dr. Bayülken, ayrıca reaktörden, araştırmalarda faydalanılacağını ve başka üniversiteler ile sanayiye de açık olacağını ifade etti.

Reaktörün sanayide özellikle aktivasyon analizi yönteminde kullanılacağını dile getiren Prof. Dr. Bayülken, bu konuda laboratuvarın da kurulduğunu kaydetti.

Bu laboratuvarda, herhangi bir maden cevherinde başka elementlerin var olup olmadığının analizi ya da adli tıp alanında, zehirlendiği düşünülen bir kişinin saçında arsenik arama gibi çalışmaların yapılabileceğini anlatan Prof. Dr. Bayülken, ayrıca tıpta da araştırmalar için kullanılabileceğini bildirdi.

Türkiye'de tıbbi amaçlı izotop üretiminin yapılamadığını anımsatan Prof. Dr. Bayülken, reaktörde, kanser hastaları için kullanılan izotopların üretiminin mümkün olmadığını da vurguladı.

Reaktörün çalışması için sırada bekleyen araştırmaların bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bayülken, İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesinden (YTÜ) taleplerin bulunduğunu söyledi.

Reaktörün, arkeolojik araştırmalarda da kullanılabileceğine işaret eden Prof. Dr. Bayülken, reaktörün hem nötron hem de gama ışınları ürettiğini ifade etti.

İTÜ'nün nükleer araştırma ve eğitim reaktörü olan "Triga Mark II"nin "kendi kendine güvenli" olarak ifade edilen bir reaktör olduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Bayülken, "Çernobil gibi bir olayın burada olması mümkün değil. Gücü 250 kilovat ve içinde fazla yakıt olmadığı için bir kaza halinde radyasyon yayma ihtimali de çok fazla değil" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber