İndirim, emeklilik yaşı veya prim gün sayısında olacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Mart 2008 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, sendikalarla Sosyal Güvenlik Reformu'nda uzlaşma sağlayabilmek için görüşme maratonunu sürdürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik resmen açıklamaya yanaşmasa da hükümetin prim gün sayısını 8 bine çekmeye razı olduğu belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre bakanlık sosyal taraflara temel konularda iki öneri sundu. Bunlardan ilki yaşın 65'te kalmasına karşın prim gün sayısının 8 bine indirilmesi. İkinci öneriyse yaşın mevcut şekilde kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak korunması. Ancak prim gün sayısı 9 bin olacak. Sendikaların kendi aralarında yapacakları görüşmelerden sonra bu maddelerden birini kabul etmeleri istenecek. Ancak 8 bin prim gününde anlaşılması ve 65 yaşın korunması ağırlıklı ihtimal. Ayrıca reformda '12 aylık maaş tutarı' şeklinde yer alan çeyiz yardımının halen SSK'da olduğu gibi 24 aylık maaş tutarına yükseltileceği konuşuluyor. Bakan Çelik de önceki gün katıldığı bir toplantıda bu yönde adım atabileceklerinin sinyalini vermişti.

65 yaşın yumuşatılması konusunda ise hükümetin önerisinin sendikalar tarafından kabul edildiği belirtiliyor. Bu düzenleme ile yaşın yıllar içinde kademeli artışından kaynaklanan adaletsizliğin giderilmesi amaçlanıyor. Bu öneri özellikle reformun ardından erken yaşta çalışma hayatına atılanları ilgilendiriyor. Örneğin 2008'de işe başlayacak bir işçi, 2028'de 40 yaşını doldurduğunda prim günü tamam olacak. Ancak emekli aylığı bağlanması için 60 yaşını doldurabilmek amacıyla 2048'e kadar bekleyecek. 2048'de ise bu kez 65 yaş şartı yürürlüğe girdiği için 65 yaşı bekleyecek. Yapılacak yeni düzenleme ile benzer durumda olanlara 60 yaşında emeklilik hakkı verilecek. Aylık bağlama oranını yüzde 2,6'dan 2'ye düşüren madde konusunda ise değişik seçenekler üzerinde duruluyor. En öne çıkan seçenek, ilk 10 yıl yüzde 2,5 olarak uygulanması. Daha sonra ise 2'ye inmesi. İşsizlerin sağlık hizmetinden yararlanabilmelerini 6 aydan 10 güne indiren maddede ise orta yol bulundu. Buna göre işsiz kalanlar 3 ay boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

'8 bin güne inecek' diyen Akay'a yalanlama

İşçi sendikalarıyla önceki gün bir araya gelen Çalışma Bakanı Çelik, dün ise memur sendikalarıyla görüştü. Çelik, bugün de emekli dernekleri ile sağlık derneklerini kabul edecek. Dünkü görüşmenin ardından yapılan açıklamalar küçük çaplı kriz yaşanmasına yol açtı. BASK Başkanı Resul Akay, hükümetin prim gün sayısının 8 bine indirilmesine razı olduğunu açıkladı. 65 yaşın ise 2060 yılına sarkıtılarak uygulanması üzerinde durulduğunu anlattı. Yine Akay'ın açıklamasına göre hükümet, maaş bağlama oranını ise yüzde 2'den başlatıp kademeli olarak 2,5'e kadar yükseltilmesini öngörüyor. Ancak bu açıklamalar, Bakan Çelik'in tepkisine sebep oldu. Açıklama yapmayacağı duyurulan Çelik, Akay'ın konuşmasından sonra karar değiştirerek kameraların karşısına geçti. Akay'ı yalanlayan Çelik, henüz anlaşmanın söz konusu olmadığını, alternatiflerin konuşulduğunu duyurdu. Memur sendikaları temsilcilerinin işçileri ilgilendiren konularda konuşmalarına tepki gösteren Çelik, "Belki bu toplantının sonundaki talihsizlik, kendi temsil ettikleri alanlardan ziyade farklı açıklama yapan arkadaşların ortaya koydukları değerlendirmelerdir. Bu, dün toplantıya katılan arkadaşları rencide eder.'' dedi. Sendika başkanlarının 'çok iyi anlamadıkları konularda yanlış bilgi ve beyanda bulunduğunu' söyledi. Bakan Çelik'e cevap veren BASK Başkanı Akay ise "Asıl talihsizlik bu tür açıklamalara karşı gösterilen tahammülsüzlüktür." diye konuştu.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber