Vekiller, geniş oda ve nitelikli danışman istiyor

Haber Giriş : 07 Ekim 2004 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni yasama dönemine dün başladı. Yeni dönemde, toplumun olduğu kadar milletvekillerinin de Meclis'ten beklentileri yüksek.Vekillerin en çok şikayetçi olduğu konuların başında maaşların düşük, odaların dar olması geliyor.

Özlük haklarında iyileştirme isteyen vekiller, Meclis'in itibarı arttığı gerekçesiyle maaşlara zam yapılmasının halktan tepki görmeyeceği düşüncesinde. Parlamenterlerin şikayetçi olduğu diğer konular ise ?uzman personel ve danışman eksikliği ile otopark ve yemekhanenin yetersizliği' olarak sıralanıyor.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, çalışma odalarının küçük ve kullanışsız olmasından şikayetçi. Üstün'e göre, vekillere ayrılan odalar, hem çalışmak hem de ziyaretçi kabul etmek için yetersiz. Üstün, ?AB'ye giriş sürecinde Meclis'e yakışır bir halkla ilişkiler binası yapılmalı.? teklifini getiriyor. Milletvekillerinin özlük haklarının yeniden gözden geçirilmesini de isteyen Üstün şu görüşleri ifade ediyor: ?Eskiden olduğu gibi Meclis'in ve milletvekillerinin itibar sıkıntısı yok. Bu endişeler geride kaldığına göre milletvekillerinin özlük haklarında bir iyileştirme yapılabilir. Arkadaşlarımız 600-700 km. uzaktaki seçim bölgelerine özel araçları ile gidip geliyor. İş takibi yapılan günler geride kaldı. Vatandaşın vekiline güven sorunu yok. Bu nedenle maaşlarımızda bir iyileştirme yapılabilir.?

Ayhan Sefer Üstün, milletvekillerinin davetli olduğu programlara özel araçlarıyla gidip gelme durumunda kaldıklarına dikkat çekerek, buna da bir çözüm bulunmasını istiyor. Üstün'ün çözümü ise hazır: ?Yeni eleman ve araç verilmeden, vekillerin özel araçlarına şoför tahsis edilebilir.?

AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, meslektaşlarından farklı olarak Meclis'in Araştırma Grubu'ndan şikayetçi. Vekillerin zaman zaman çeşitli konularda araştırma yapmak istediğine dikkat çeken Özyılmaz, Araştırma Grubu'nun ?Gazeteden kupür kesme' ile sınırlı kaldığını ifade ediyor. Özyılmaz, ?Meclis Başkanlığı'nın önce bu konuya el atması gerekiyor. Bize araştırma diye bilinen makaleleri kesip veriyorlar. Ancak biz bilimsel araştırmalar yapıyoruz. Bunlar yeterli olmuyor.? diye konuşuyor. Özyılmaz ayrıca, milletvekillerinin tekniğini bilmedikleri için kanun teklifi hazırlayamadıklarından yakınıyor. Meclis'te milletvekillerine bu konuda yardımcı olacak personel bulunmadığını aktaran Özyılmaz çözüm için destek istiyor: ?Dikkat ederseniz kanun teklifleri hep Bakanlar Kurulu üzerinden geliyor. Aslında milletvekilleri de kanun teklifi verebilir. Ama herkesin ?teknik' konusunda sıkıntısı var. Bu çözüme yönelik personel istihdam edilmeli.?

CHP Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekçioğlu'na göre de Meclis'teki lokanta ve otopark yetersiz. Meclis'in sosyal aktivitelere açılması gerektiğini vurgulayan Ekmekçioğlu şikayetlerini şöyle sıralıyor: ?Burada 550 milletvekili ve 5 bin kişi çalışıyor. Bir de ziyaretçiler gelince lokantalar yetmiyor. Yemeklerin kalitesi düşük, servisler çok yavaş. Park yeri sorunu da var. Kapalı otopark olmasına rağmen herkes kolayı tercih edip arabasını dışarıya bırakıyor. Caddelerde gördüğümüz park karmaşasını burada da yaşıyoruz.?

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Gürsoy ise diğer milletvekilleri gibi çalışma odalarının küçük olmasına dikkat çekiyor. Milletvekillerinin her konuda bilgi alabileceği danışma kurulu oluşturulmasını isteyen Gürsoy, ?Bu işimizi çok kolaylaştırır. Çünkü vaktimizin büyük bölümü seçmenlerimizin işini yaparak geçiyor. Kafamız bu işlerle meşgul olduğu için üretken olamıyoruz. Danışma kurulunun bu anlamda bizi rahatlatacağını düşünüyorum.? diye konuşuyor. Gürsoy, lojman uygulamasına da yeniden geçilmesini istiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber