Tapu memurunun kusuru zamanaşımına uğramıyor
-''MEMURUN SORUMLULUĞU VAR, SAHTECİLİK BİZDEN KAYNAKLANMAZ''-
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, ''tapuda işlemlerin yavaş ilerlediğine'' dair eleştiriler bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
''Tapu belgesi, vatandaşın en fazla güvendiği belgelerden bir tanesidir. Dolayısıyla tapuda yapılan işlemler, kılı kırk yararak yapılır. Bir de tapuda bizim memur, kusurundan dolayı eğer bir işleme sebebiyet verdiyse (kişisel olarak) bunu tazmin etmek zorundadır ve bu zaman aşımına tabi değildir. Kendisi vefat etse, çocukları tarafından tazmin edilir. Dolayısıyla böyle bir hatanın yapılmaması için memur kılı kırk yarar; dediğim gibi her şeye bakıyorsun tespit edemeyince de mecburen yapılıyor işlem. Yani bizden kaynaklanmaz sahtecilik, sahtecilik bizim dışımızdaki bilgi ve belgelerden kaynaklanır.''
''KAMERA ÖNÜNDE İMZALATIYORUZ''-
Adlı, tapu sicil müdürlüklerinde kamera sisteminin yaygınlaştırdıklarını da ifade ederek, şu an 200'ün üzerinde müdürlükte sistem bulunduğunu, yıl sonuna kadar 100 müdürlükte daha sistemin hayata geçirileceğini söyledi. Sistemin kurulduğu müdürlüklerde, resmi senetlerin kamera açısı içinde imzalattırıldığını belirten Adlı, ''Bu yolla sahtecilik işlemine bulaşanların muhakkak görüntüsü alınmış oluyor. Biz, bu görüntüleri de saklıyoruz'' dedi.
Eğitim çalışmaları da yaptıklarını aktaran Adlı, bu yıl içinde 1500 tapu sicil müdürünün sahteciliğe karşı eğitildiğini, diğer personele yönelik eğitimlerin sürdürüldüğünü kaydetti. Adlı, sahtecilik olaylarını açığa çıkaran personele 1 maaş ikramiye verdiklerini ifade ederek, geçen sene başlattıkları uygulama kapsamında 2006 yılındaki işlemlere yönelik 17 personele ödül verildiğini kaydetti.
Zeki Adlı, imza yerine parmak izi veya göz irisi taraması yapan makineleri kullanmak istediklerini ancak çok maliyetli sistemler olması nedeniyle şu an sadece düşünce aşamasında bulunduklarını kaydetti.