Bu okulda 120 öğrenci var ama tuvalet yok

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2008 11:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı bin 500 nüfuslu Yuvalıdam köyündeki ilköğretim okulunda tuvalet olmadığı için 120 öğrenci değişik yöntemlerle tuvalet ihtiyaçlarını gideriyor.

Yuvalıdam İlköğretim Okulu'nda 120 öğrenci aynı sınıfta eğitim görüyor. Her sırada 4-5 öğrencinin eğitimini sürdürmeye çalıştığı okul, yoklukların ve eksikliklerin merkezi durumunda.

Yuvalıdam Köyü İlköğretim Okulu, tabelasında ilköğretim yazmasına ve ilköğretimin 8 yıllık olmasına karşın 5 yıllık eğitim veriyor.

Okuldaki tek eksiklik bununla da sınırlı değil. Okulun ne bir bahçesi var, ne de öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir tuvaleti ve lavaboları.

Yuvalıdam Köyü Muhtar 1. Azası Fuat Acar, 27 yıllık okulun birçok sıkıntısı olduğunu belirterek, defalarca yetkili mercilere konuyu aksettirdiklerini ancak bir çözüm bulunmadığını söyledi.

1'i vekil, 1'i de sözleşmeli 2 öğretmenin tek derslikte 120 öğrenciye eğitim vermeye çalıştığını belirten Acar, ayrıca çocukların sıralarda 4'erli 5'erli gruplarla oturmaya çalıştığını ve okulun fiziki imkânlarının yetersiz olduğunu vurguladı.

Öğrenci velisi İdris Akalan ise çevrede bulunan köy okullarının tamamının 5 yıllık eğitim verdiğine dikkat çekerek bir başka aksaklığı gözler önüne serdi.

Özellikle kız çocukları başta olmak üzere birçok öğrencinin 5'inci sınıftan sonra okula devam etmediğini belirten Akalın yaşadıkları rahatsızlığı, "İlkokul 5'ten sonra çoğu öğrenci okula gitmiyor. Erkeklerin bir kısmı başka yerlere gidip okuyor fakat hiç birimiz kız öğrencilerimizi 80 kilometre uzaklıktaki bir okula göndermiyoruz. Öğrencilerimizin okumaları için köyde bulunan okulun onarılması ve yakınlarda bir yatılı bölge okulunun kurulması şart." şeklinde dile getirdi.

Mutki Milli Eğitim Müdürü Mutlu Özden de, Yuvalıdam İlköğretim Okulu'nun her yıl düzenli olarak tadilattan geçirdiklerini söyledi.

Özden, "Bu yıl da bu okulumuzu gündemimize aldık. Önümüzdeki günlerde okulun ne tür eksiklikleri varsa hepsini gidereceğiz." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber