Tüberküloz ihmale gelmez uyarısı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2008 13:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Siirt İl Sağlık Müdürü Erol Emre Ömür, tüberkülozun ihmal edilmeyecek bir hastalık olduğu söyledi.

Ömür, "Tıpta tüberküloz olarak bilinen verem hastalığına halk arasında ince hastalık da denilmektedir. Tüberküloz, asıl olarak akciğerlerde yerleşen, fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı bir hastalıktır. Yerküre üzerinde yaşayan her 3 kişiden birisi tüberküloz mikrobuyla karşılaşmış ve onunla tanışmış durumdadır. Halen yılda 3 milyon kişi tüberküloz nedeniyle ölmekte olup her yıl 8 milyon yeni tüberküloz hastası teşhis edilmektedir." dedi.

Hastalığın, yüzde 75'i sosyo-ekonomik bakımdan geri kalmış 13 ülkede ortaya çıktığını vurgulayan Ömür, "Bilinen en eski hastalıklardan birisi olmasına; sebebinin kesin olarak bilinmesine; aradan geçen 122 yıla ve son 50 yıldır tedavisinin mümkün olmasına ve üstelik korunabilir bir hastalık olmasına karşın, halen dünyada en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri olmaya devam ediyor." diye konuştu.

Ömür, "Tüberküloz basilinin akciğerlere yerleşip çoğalabilmesi için akciğerin en uç noktalarına kadar ulaşması gerekmektedir. Bu uç noktalara ulaşmayan, ağız ve burnun iç yüzeylerinde ve bronşlarda tutulan basiller çoğalamamakta ve dışarı atılmaktadır. Bu uç noktalara geçiş yolları son derece dar olduğundan buralardan toz toprak gibi büyük partiküllerin geçmesi de mümkün olmamaktadır. Toz ve toprakla bulaşmayı imkansızlaştıran bir faktör de basillerin gün ışığından çok çabuk etkilenmeleridir. Bulaşma pratik olarak yalnızca, damlacık çekirdeği tabir edilen ve hastaların öksürük ve aksırıklarıyla meydana gelebilen, aerosol şeklindeki parçacıkların üzerindeki basillerle olmaktadır. Hafiflikleri nedeniyle uzun süre havada asılı kalabilen bu parçacıkların üzerindeki basiller güneş ışığı giren bir ortamda 1-2 saat içersinde ölürler, güneş ışığı girmeyen boş yerlerde ise (sinema,bar,cezaevi koğuşları vs.. ) uzun süre canlı kalabilirler. Damlacık çekirdekleri yalnız öksürük ve aksırıkla meydana gelebilmektedir. Bu nedenle öksürük bulaşma açısından en çok dikkat edilmesi gereken bulgudur. Öksürük akciğer tüberküloz olgularının yüzde 75'inde bulunmaktadır. Öksürmeyen hastaların pratik olarak bulaştırıcı olmadıkları kabul edilmektedir." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber