OECD'ye hazırlatılan rapor: Öğretmenleri müfettişler değil okul müdürü denetlesin

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Nisan 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği üzerine OECD'nin Eğitim Politikaları Komitesi'nin hazırladığı raporda Türk eğitim sisteminin erkek ayrıcalıklı olduğu belirtildi

Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteği üzerine OECD'nin Eğitim Politikaları Komitesi tarafından rapor hazırlandı. Raporda, Türk eğitim sisteminin ?sosyoekonomik durum ve cinsiyete (erkek için ayrıcalıklı) kabul edilmez derecede? dayandığı belirtilerek, sistemin ?herkes için eğitim fırsatını? kapsayacak şekilde tasarlanması önerildi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) YÖK'ün sorumluluk alanından çıkarılarak bağımsız bir kuruluş haline getirilmesi gerektiği kaydedilen raporda, her okul için özel bütçe hazırlanması için çalışma yapılması istendi.

Engeller kaldırılmalı

?Kızların ortaöğretime daha fazla katılımı önündeki engelleri kaldırın? denilen raporda, kız öğrencilerle ilgili şu önerilere yer verildi:

?2010'dan önce kızların ve erkeklerin katılımı arasındaki eşitsizlikleri ortadan kaldırma yönünde hedef belirleyin. Kız öğrenciler için barınma imkânlarının olmaması gibi açık engelleri ortadan kaldırmak için okullara derhal hedeflenmiş yardımlar sağlayın.

İl müdürlerini, kızların ortaöğretime katılmasındaki eşitsizliklerin azaltılması ve ilgili standartlara paralel eğitim kazanımlarındaki ölçülebilir iyileştirmeler elde edilmesi konusunda sorumlu tutun.

Erkek öğrencilere kıyasla kız öğrencilerin fen ve açık liselere katılımının neden önemli derecede düşük olduğunu araştırın.? OECD'nin önerilerinden bazıları şöyle:

- Kullanım alanı düşük olan ve din adamlarını yetiştirmelerine gereksinim duyulmayan bazı İHL'lerin kullanım kapasitesini, bu liseleri, ortaöğretime artan ihtiyacın karşılanması doğrultusunda, genel ve mesleki-teknik ortaöğretim kurumları olarak kullanmak suretiyle artırın.

- Liseler arasında tercih edilirlik anlamına gelen ?Anadolu? tanımını, tüm genel liseler ve 4 yıllık teknik liseleri kapsayacak şekilde genişletin.

- Yükseköğretime geçiş için yeni bir giriş sınavı tasarlayın. Öğrencinin dikkatini test hazırlığı yerine konularda ve yeterliliklerde ustalaşmaya odaklayın.

- Her okul için yıllık karne oluşturun.

- Öğretmenleri müfettişlerin denetlenmesi uygulamasını kaldırın ve bu sorumluluğu okul müdürüne verin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber