Doktorlar ilaç yazarken nelere dikkat etmeli?
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından son sınıf öğrencilerine yönelik olarak bu yıl beşincisi dlüzenlenen "Reçete Günleri"nde konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Sibel Göksel, hekim adaylarına reçete yazmanın genel ilkelerinden bahsederek, "İlaç seçimi yaparken firmalarından yazmanızı önerdikleri ilaçlar konusunda kanıt isteyin. Yayınları görün, ona göre karar veren siz olun" dedi.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhittin Erel Amfisi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Prof.Dr.Göksel, reçetenin hekimin imzasını taşıyan, profesyonelliğinin ve seçkinliğinin yansıması olan resmi bir belge olduğunu açıkladı. Prof.Dr.Göksel, "Reçetenin resmi bir belge olması, hekimliğin aynı zamanda bir kamu görevi olmasıyla bağlantılıdır. Reçete hastanın anlayabileceği bir şekilde yazılmalıdır. Reçeteyle ilgili yaşanabilecek sorunlar hekimin ihmal ve kusuru olarak değerlendirilir. Reçetesiz satılabilir ruhsatı olanlar dışında hiçbir ilaç reçetesiz satılamaz. İlaç seçiminde temel hedef; rasyonel, akılcı, etkin ve güvenilir olmalıdır. Reçete yazımının kendisi teknik ancak ilaç seçimi bilimsel bir iştir" diye konuştu.
Reçete Günleri ile amaçlarının hekim adaylarına ilaç yazımları ve seçimi konusunda bilgilendirmek olduğunu kaydeden 6.sınıf öğrenci koordinatörü Prof.Dr.Sadık Akşit, "İki gün devam edecek etkinlik müddetince genital enfeksiyonlar, dermatolojik hastalıklarda tedavi, birinci basamakta KBB hastalıklarının tedavisi, çocuk ve erişkinlerde demir eksikliği anemisi, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları, çocukluk çağında aşı takvimi, şeker hastalığı gibi konular ele alınacak.