İşletme Mezunu Öğretmen Olabilir mi?

KPSS-A grubu kadrolara yönelik eğitim gören kamu yönetimi, maliye, iktisat, işletme gibi bölüm mezunları öğretmen olabilir mi? Bu sorunun cevabı için Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Kamudaki iş alanı daralan bölüm mezunlarından memurlar.net'e gelen çok sayıda soru nedeniyle, 119 sayılı Karar bağlamında bir dosya yayımlıyoruz. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Nisan 2008 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki açıklamalar hem resmi hem de özel okullarda görev yapmayı düşünen adaylara yöneliktir. Zira 119 sayılı kararın kapsamı "Bu Esaslar, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile
mezun oldukları yüksek öğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin hükümleri kapsar." şeklinde belirlenmiştir.

ÖĞRENİM DURUMU

119 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu kararına göre, öğretmenler, karara ekli çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla ve bu alanların karşısında gösterilen yüksek öğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilmektedir.

Karara ekli çizelgede yer almayan bir bölüm mezununun bugün itibariyle öğretmen olarak atanması mümkün değildir.

ÇİZELGEDE YER ALAN İİBF, SBF BÖLÜMLERİ

119 sayılı Karara ekli çizelgede yer alan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi bölümleri ile Hukuk fakültesi mezunlarının atanabileceği öğretmenlik alanları aşağıda gösterilmiştir.

Mahallî İdareler Grubu 1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. Büro Yönetimi Öğretmenliği
3. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (*)
4. Kamu Yönetimi (*)
5. Şehir ve Bölge Planlaması (*)
6. Çevre Mühendisliği (*)
Muhasebe Grubu 1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. İşletme Öğretmenliği
Adalet Meslek Liseleri
Meslek Dersleri
1. Hukuk Fakültesi (*)
2. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (*)
3. Kamu Yönetimi (*)
Tapu ve Kadastro Meslek Liseleri
Meslek Dersleri
1. Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği (*)
2. Harita Mühendisliği(*)
3. Şehir ve Bölge Planlama (*)
4. Hukuk Fakültesi (*)

Yanında (*) işareti bulunan bölüm mezunlarının Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan / açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlamış olması gerekmektedir.

İŞLETME, MALİYE VE İKTİSAT MEZUNLARI BAŞVURU YAPAMIYOR?

Yukarıdaki tablodan da görüleceği üzere İşletme, maliye ve iktisat bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları bulunmamaktadır.

KAMU YÖNETİMİ VE HUKUK MEZUNLARI BAŞVURABİLİR ANCAK

Tabloda yer aldığı üzere; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Hukuk Fakültesi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunlarının öğretmen olma hakları vardır. Ancak bu bölüm mezunlarının yanında (*) işareti bulunduğun için, bu bölüm mezunlarının öğretmen olabilmesi için Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamlamış olması gerekmektedir.

ÖNCELİK VAR MI?

Kararın 7. maddesine göre orta öğretim alan öğretmenliklerine yapılacak atamalarda öncelik bulunmamaktadır. Dolasıyla bir kamu yönetimi bölümü mezununun tezsiz yüksek lisans programını tamamlaması halinde Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği bölümü mezunu ile eşit şartlarda Mahallî İdareler Grubu öğretmenliğine atanması söz konusudur.

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMINI KİM AÇIYOR?

Kararın 15. maddesinde yeterli açıklama bulunmaktadır. 15. madde şu şekildedir:

"Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programına Alınacaklar
Madde 15 - Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile düzenlenen alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programlarına, ek çizelgede yer verilen yüksek öğretim programlarının hangilerinden mezun olanların alınacağı öğretmen ihtiyacı çerçevesinde Personel Genel Müdürlüğü ile Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğünün teklifi doğrultusunda Kurulca (Talim ve Terbiye Kurulu) belirlenir"

KAÇ KONTEJAN AÇILIYOR?

ATAMA DÖNEMİ KONTENJAN
2006-1 Muhasebe grubu:20
2006-2 Muhasebe grubu:60
2007-1 Muhasebe grubu:10
2007-2 -
2007-3 -
2008-1 -

DAHA ÖNCEKİLERİN HAKLARI

119 sayılı karar ihtiyaçlara göre sürekli olarak değişmektedir. Değişim genel olarak öğretmenlik bölümü mezunlarının kapsamdan çıkarılması yönündedir: Ancak, kararın Geçici Madde 16. maddesinde önemli bir hüküm yer almaktadır. Bu hüküm şu şekildedir: "(Ek:17/09/2007 tarihli ve 155 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı) Bu Kararın yürürlüğe girmesi ile öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programları arasından çıkarılan programlara devam eden veya bu programlardan mezun olanların atanmalarına devam edilir."

Bu hükme göre önceki yıllarda öğretmen olabileceği belirtilen ve yukarıda yer verildiği üzere pedagojik formasyon veya tezsiz yüksek lisans belgesi olanların açılacak öğretmenlik atamalarına başvuru hakları bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber