Anketten çıkan ilginç sonuç...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

A&G Araştırma Şirketi tarafından yapılan araştırmada halkın yüzde 42.3'ünün parti kapatmayı zorlaştıracak bir anayasa değişikliği konusunda yapılacak referanduma destek vereceği belirlendi.

Araştırma, 26 il ve 68 ilçede 724'ü kadın toplam 1453 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildi. Araştırmaya katılanlara, ?Son zamanlarda ülke gündeminde bir gerginlik ve kriz ortamı var. Sizce bu gerilimin sebebi veya sorumlusu kim?? diye soruldu. Bu soruya yüzde 41.7 AKP derken, yüzde 35.2 CHP, yüzde 20.6 ?türbana serbestlik verilmesi?, yüzde 6.1 ?Gül'ün cumhurbaşkanı olması? ve yüzde 5.2 de MHP yanıtı verdi.

Anayasa değişikliği ile ilgili olarak ise katılımcılara ?İktidar partisi AKP, kapatma davası devam ederken parti kapatmayı zorlaştıracak bir anayasa değişikliği yaparsa bunu nasıl karşılarsınız?? diye soruldu. Katılımcıların yüzde 48.8'i böyle bir girişimi ?yanlış bulduğunu ve yapmaması gerektiğini? söyledi. ?Haklıdır, yapabilir, doğru bulurum? diyenlerin oranı ise yüzde 43.5 olarak gerçekleşti.

Araştırmada, halkın parti kapatmayı zorlaştıracak bir değişiklik konusunda yapılacak referanduma ise destek verdiği ortaya çıktı. Buna göre katılımcılara ?Diyelim ki, parti kapatmayı zorlaştıracak ve belki de AKP'nin kapatılmasını önleyecek bir anayasa değişikliği referanduma, halk oyuna sunuldu. Siz böyle bir durumda önünüze gelen Anayasa değişikliğine ne yönde oy verirsiniz?? diye soruldu. Katılımcıların yüzde 42.3'ü ?desteklediğini, çünkü AKP'nin kapatılmasına karşı olduğunu? söyledi. Katılımcıların yüzde 36.5'i ise ?Karşı çıktığını, bir parti suç işlemişse, gerekirse kapatılmalıdır? dedi, yüzde 15.7'si ise ?İçeriğine bakarım, gerçekten demokratikleşme yolunda mı yapılmış, ona bakarım? cevabını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber