Sezer veto rekortmeni

Haber Giriş : 13 Ekim 2004 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, veto ettiği yasalarla kendisinden önceki cumhurbaşkanlarını geride bıraktı. 4 Kasım 1962 tarihinden bugüne kadar görev yapan cumhurbaşkanları ve veto ettikleri yasalara bakıldığında, rekor 7 yıllık görev süresi içinde 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e aitti. Evren, bu süre içinde 27 yasayı veto etmişti.

16 Mayıs 2000 tarihinde göreve gelen Sezer ise bugüne kadar 34 yasayı yeniden görüşülmesi için TBMM'ye geri göndererek, Evren'in rekorunu geçti. Sezer, DSP-MHP-ANAP Koalisyonu'nun 8, AKP Hükümeti'nin ise 26 yasasını veto etti. 4.5 yıldır işbaşında olan Cumhurbaşkanı Sezer, böylece veto edilen yasalarda Cumhuriyet rekorunu kırmış oldu.

Cumhuriyet tarihinde en az yasa veto eden isim ise 4. Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel. Gürsel, 26 Ekim 1961-28 Mart 1966 tarihleri arasındaki görev süresi boyunca 2 yasayı geri gönderdi. 5. Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay 18, 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 13, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 17, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de 14 yasayı veto etmişti.

AKP, 463 yasa çıkardı

Sezer-AKP Hükümeti'nin kimi zaman gerginleşen ilişkileri, 1989-1993 yılları arasında görev yapan merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile dönemin Başbakanı Süleyman Demirel arasındaki gerginliği aratmadı. ?Çankaya'dan Hesap Soracağız? sloganıyla 1991 sonunda DYP-SHP Hükümeti'ni kuran Demirel ile Özal'ın ilişkileri de vetolar ve siyasi atışmalarla geçmişti.

AKP, 3 Kasım 2002'de yapılan seçimlerin ardından tek başına iktidar olarak Meclis'e girdi. Bugüne kadar AKP Grubu'nun tek başına iktidar olduğu Meclis'ten 463 yasa çıktı.

Kamuoyunda ?Erdoğan'ın siyasi yasaklarının kaldırılması? olarak nitelendirilen Anayasa değişikliği, AKP Hükümeti'nin veto edilen ilk yasası oldu. Bu yasa, TBMM'de bir kez daha görüşüldükten sonra Sezer tarafından onaylandı. Sezer, orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı ile seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesini öngören Anayasa değişikliklerini iki kez veto etti.

13'ü komisyonlarda

Sezer'in veto ettiği yasalardan 13 tanesi komisyonlarda bekliyor. 10 tanesi ise Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sezer'in veto ettiği bazı yasalar şöyle:

?Mali Miladı Kaldıran Yasa, Basın-Yayın Yoluyla İşlenen Suçların Ertelenmesine İlişkin Yasa, Vergi Barışı Yasası, Emeklilik Yaşını 65'ten 61'e İndiren Yasa, 6. AB Uyum Paketi Yasası, İş Güvencesinin Yürürlük Tarihinin Ertelenmesine İlişkin Yasa, Yoksul Öğrencilerin Özel Okullarda Okutulmasına Olanak Sağlayan Yasa, Kızıl Ağaçlıklar ile Aşılı Kestaneliklerin Orman Sayılmayacağına İlişkin Orman Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa, Milli Eğitim Temel Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa.Bazı Belediyelerin Kaldırılmasına Dair Yasa.?

CHP de, 38 yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme'de 27 yasanın görüşmeleri halen devam ediyor. Mahkeme, CHP'nin başvurusu üzerine 3 yasayı iptal etti, 3 yasanın da yürütmesini durdurdu.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber