Peker'le ilişkisi olan askerler Genekurmay'a bildirildi.

Haber Giriş : 13 Ekim 2004 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kelebek Operasyonu kapsamında derin ilişkileri deşifre olan Sedat Peker'in kamu görevlileri ile kurduğu bağlantıya bir albayın da ismi eklendi. Operasyona ismi karışan askerler hakkında idari soruşturma açacağını açıklayan Genelkurmay, dün harekete geçti.

Balıkesir'de bir maden ocağı sahibinin kaçırılması ve bir kömür şirketinin hisselerinin ele geçirilmesinde, halen görevli jandarma albayın rol oynadığı iddia ediliyor. İddiaya göre Van İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli Albay Metin Kutluğ, Peker ile işadamı Varis Küçük aracılığıyla ilişki kurmuş. Küçük'ün ismi, kamuoyuna Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Yalçınkaya ile Peker'in irtibatını sağlayan işadamı olarak yansımıştı. Albay Kutluğ'un Küçük ile yaptığı telefon görüşmelerinde Peker'e, ?Evliyam? diye hitap ettiği tespit edildi.

Bu arada operasyona ismi karışan askerler hakkında idari soruşturma açacağını açıklayan Genelkurmay, dün harekete geçti. Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'ün talimatı ile Emniyet'ten Peker ile irtibatta olduğu tespit edilen askerî personelin listesi istendi.

Genelkurmay Başkanlığı'nda görevli bir kurmay albayın Emniyet üst düzey yetkilileri ile yaptığı görüşme sonrasında söz konusu liste teslim edildi. Genelkurmay görevlilerinin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından İçişleri Bakanlığı'na gönderildiği kaydedilen soruşturma dosyasının kendilerine gelmesini beklemeden Emniyet'le temasa geçtiği bildirildi. Peker operasyonunda yeni bilgilere ulaşılıyor. Sedat ve Atilla Peker kardeşlere yöneltilen suçlamalar arasında Balıkesir'in Balya ilçesindeki bir maden ocağını ve Balıkesir'de bir kömür şirketine ait hisseleri baskı ve tehdit yoluyla üzerlerine geçirdikleri iddiası da vardı. Peker ve kardeşlerinin baskısı ile hisselerini devretmek zorunda kalan maden ocağı sahibi Mehmet Kuriş'in Burhaniye'de bir otelde 2 gün alıkonulduğu ve darp edildiği öne sürüldü.

Albay Mehmet Kutluğ'un da bölgedeki bazı jandarma görevlileri ile görüşerek olayın örtbas edilmesine aracılık ettiği iddia edildi. Mahkeme kararı ile dinlenen telefon görüşmelerinde Bayram Küçük ile Albay Kutluğ'un ilginç diyalogları da dikkat çekiyor. İşadamı Küçük ile Albay Kutluğ arasında geçtiği öne sürülen telefon görüşmesinde Kutluğ, ?Evliyam (Peker) iyidir inşaallah. Onu çok seviyorum. Evliyamın dediği işler teker teker halloluyor. Hiç canını sıkmasın. Ben talimat verdim.? diyor. Küçük de bu telefon görüşmesinden sonra Peker'i arayarak, ?Van'dan iyi haberler var. Balıkesir'e gereken talimat verilmiş.? demiş. Van İl Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı Asayiş Kolordu Komutanlığı'nda görevli olan Albay Metin Kutluğ ile ilgili düzenlenen dosyanın da Genelkurmay Başkanlığı'na gönderildiği belirtildi. Öte yandan Sedat Peker ile Avukat Çağatay Özdemir, Bayrampaşa Cezaevi'nden dün Kandıra F Tipi Cezaevi'ne; ağabeyi Atilla Peker ile Hüseyin Nalbantoğlu ise Tekirdağ F Tipi Cezaevi'ne nakledildi.

Peker, hasmının mahkeme kayıtlarını ele geçirmiş

Kelebek Operasyonu kapsamında aralarında iki adliye memurunun da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı. Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli zabıt katibi Funda Şerif Ören ile İstanbul 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi katibi Murat Köşnek'in, Sedat Peker'in avukatlarından aldıkları talimat üzerine işadamı Yusuf Altay hakkındaki adliyelerde kayıtlı dosyaları elde ettikleri öne sürüldü. Tekstilci Altay'a, işadamı Atilla Ekser'in azmettirmesi ile Peker ve adamları tarafından kaçırılarak dövüldükten sonra zorla senet imzalattırıldığı iddia edilmişti. Şikayetçi olacağının anlaşılması üzerine Peker, avukatlarından Altay'ın savcılığa verdiği dilekçeyi elde etmelerini istedi. Bunun üzerine avukatlar tarafından Altay'ın olası suç dosyalarının adliyede araştırılmaya başlandığı anlaşıldı. Avukatlar, Funda Şerif Ören ile Murat Köşnek'e para karşılığında sicil kayıtlarını inceleterek Altay'ın senet gaspı suçundan İstanbul 3 Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi'nden davası olduğunu ve arandığını belirledi. Avukatların devreye girmesi ile Altay güvenlik güçlerince yakalandı. Funda Şerife Ören ve Murat Köşnek ile soruşturma kapsamında aranan 4 kişi dün gözaltına alındı. Gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan sonra haklarında gıyabi tutuklama kararı çıkartılan Hakan Öztürk, Ali Şahin Gürman ve Ali Bin Kalkan da dün teslim oldu. Üç zanlı, Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi.

Bakan Aksu: Ülke çapında bir mücadele başlattık

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Sedat Peker'in gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılması ve daha sonra tekrar tutuklama kararı çıkarılarak yakalanması konusunda kimsenin kimseyi suçlamaması gerektiğini, bütün yapılanların kanunlara uygun olduğunu söyledi. Aksu, organize suç örgütlerine karşı polis, jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın el ele vererek ülke çapında bir mücadeleyi başlattığını söyledi. Aksu, her kesimden bu mücadeleye yardımcı olmalarını istedi.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber