İlköğretim müfettişleri kendini savundu
Sayıştay denetçilerinin Adıyaman'da yol harcırahlarında usulsüzlük belirlediği ilköğretim müfettişleri, yapılan işlemin kanunlara uygun olduğunu savundu. Yol rayiçlerinin belediyeler tarafından belirlendiğini ileri süren müfettişler, özlük haklarından şikâyet etti.
Mecburiyet gerekçesiyle araç kullanıp ücretini tahsil ettiklerini belirten müfettişler, "Bize ulaşım için bir vasıta tahsis edilirse biz de bu uygulamadan kurtuluruz." diyor. Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri ve İlköğretim Müfettişi Halil Etyemez, Sayıştay raporunun geneli yansıtmadığını anlatıyor. Müfettişlerin, eğitim camiasının en az maaş alan mensupları olduğunu ifade eden Etyemez, "Bir müfettiş bin 250 YTL maaş ve 350 YTL ek ders ücreti alırken, onun denetlediği Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) Müdürü bin 300 YTL maaş ve 700 YTL ek ders ücreti alıyor." diyor. Müfettişlerin özlük haklarındaki eksikliğin giderilmesi gerektiğini belirten Etyemez, müfettişlerin bulundukları konum itibarıyla hassas bir görev üstlendiklerinin altını çizerek, yol harcırahının devlet ve belediyelerce belirlendiğini ve sabit olduğunu belirtiyor.
Müfettişlerin yolluk vurgunu 22 Nisan 2008
Tüm Eğitimciler ve İlköğretim Müfettişleri Sendikası Başkanı Mehmet Pınardağ ise müfettiş olanların öğretmenliği bıraktığına pişman olduklarının altını çiziyor. "İlköğretim müfettişlerinin yetişme ve yeterlilik anlamında diğer bakanlık devlet denetim elemanlarından farkı yok. Buna karşın aralarında özlük hakları bakımından farklılıklar var." diyen Pınardağ, "Müfettişler, içi doldurulmamış, özlük hakları verilmemiş bir yapıyı yaşıyor ve hâlâ öğretmenlik dönemlerindeki özlük haklarıyla çalışıyorlar. Emekli olurken de müfettiş olarak değil, öğretmen olarak emekli oluyorlar. Bakanlık müfettişleri ile ilköğretim müfettişleri eşit değil." açıklamasında bulunuyor.