Yedek subaylar artık komando olmayacak

Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yedek subaylar yeni dönemde silah altına alınmazken bu süreçte komanda ihtiyacı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan karşılanacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK), terörle mücadele kapsamında aldığı karar sessiz sedasız yürürlüğe girdi ve askerlikte yeni bir dönem başladı. Artık yedek subaylar komando olarak silah altına alınmayacak. 2009 yılı sonundan itibaren de erbaş ve erler komando olarak askere gitmeyecek.

2010 yılından başlayarak artık komando tugaylarında yalnızca subay, astsubay ve uzman çavuşlardan oluşan profesyonel askerler görev yapacak. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, geçtiğimiz yıl Eğirdir Dağ ve Komando Okulu'na düzenlenen gezide profesyonel orduya geçişin ilk sinyallerini vermişti. Başbuğ, PKK militanlarını alan taraması yaparak etkisiz hale getirmekle görevli komando tugaylarında Mayıs 2008'den itibaren yedek subayların görev almayacağını söylemişti. TSK bünyesinde halen Kara Kuvvetleri'ne bağlı 5, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı bir komando tugayı bulunuyor. Yeni süreçte, komandoların yaklaşık yüzde 40'ı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan, kalan yüzde 60'lık bölümü de gönüllülük esasına dayalı olarak profesyonellerden oluşacak. Bu amaçla açılan başvuru sınavlarına toplam 15 bin başvuru oldu. Yazılı ve sözlü sınavlar ile bedeni yeterlilik testlerini dereceyle geçen komando adayları, Eğirdir Dağ ve Komando Okulu'nda 155 günlük bir eğitime tabi tutulacak. Burada en zor arazi ve iklim şartlarında eğitilecek olan komando adayları, 127 zorlu engeli aşacak. Eğitimi başarıyla tamamlayabilen adaylar komanda uzman erbaş olacak. Bu personelin maaşı bin 200 YTL olacak. Maaş, Güneydoğu Anadolu'daki görev tazminatıyla birlikte 2 bin YTL'ye ulaşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber