Kemik erimesi ilacı kalpte ritm bozukluğu yapıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Dr. Murat Kınıkoğlu

Kanser artıyor mu?

Hastalarımla ?Eskiden bu kadar kanser yoktu, şimdi kime baksak kanser? muhabbetini çok sık yaparız. Gerçekten kanser artıyor mu, yoksa bize mi öyle geliyor? Hemen cevabını vereyim: Bizim gibi sigarayı ve çevre kirlenmesini kontrol altına alamayan az gelişmiş ülkelerde kanser artıyor, Amerika'da azalıyor.

Check-up yaptıranlar kanlarına baktırarak kanser olup olmadıklarını anlamak isterler. Hastalarıma kanseri erken teşhis eden mucize bir tetkik olmadığını söylüyorum. C harfi ile başlayan, çoğunuzun ezbere bildiği meşhur kan tetkikleri maalesef erken tanıda pek bir işe yaramıyor. Aksine, bilinçsizce yapılan tetkiklerin bazen yarardan çok zararı oluyor. Örneğin; babanız akciğer kanserinden öldü diye altı ayda bir röntgen çektirirseniz maruz kalacağınız şua ile akciğer kanseri olma riskinizi artırırsınız.

Başta Amerika olmak üzere gelişmiş Batı ülkelerinde alınan önlemler sayesinde kanser oranlarında düşüş sağlandı. Erkeklerin bir numaralı kanseri olan akciğer kanseri, 2001 yılından bu yana her yıl yüzde 1.8 oranında azalıyor. Bizde ise sigaraya bağlı olarak artıyor. Amerika'da kalın bağırsak kanseri yılda yüzde 2, kadınlarda meme kanseri yüzde 3.5 oranında azalıyor. Meme kanseri ölümlerindeki azalmanın en büyük nedeni menopoz sonrası hormon kullanımından vazgeçilmesi. Amerika'da sıklığı artan kanserler ise şunlar; kadınlarda: Tiroid, böbrek, mesane, kan kanseri ve lenfomalar, erkeklerde: Karaciğer, böbrek, yemek borusu kanserleri...

Merak ediyorum, Sağlık Bakanlığımızın Türkiye'de kanserin azaltılmasına yönelik hedefleri ve uygulamaya koyduğu projeler var mı? Yoksa konunun uzmanlarının sıkça ikaz ettiği gibi on yıl sonra bir kanser patlamasıyla mı karşılaşacağız?

1. Sigara ülkemizdeki en büyük kanser nedenidir. Sigara yasası dışında bakanlığın sigara kullanımının azaltılması yönünde bir çalışması var mıdır?

2. Şişmanlıkla kanser arasındaki ilişki kesinleşmiştir. Ülkemizde obezite oranları nedir? Bakanlığın ülkemizde hızla yükselen obezite oranının düşürmek konusunda bir hedefi ve projeleri var mıdır?

3. Düzenli spor yapmanın kanser oranlarını azalttığı gösterilmiştir. Düzenli spor yapanların sayısını artırmak, sporu halka yaymak için hangi projeleri yürütüyoruz?

4. Bayanlarda 40 yaşından sonra yapılan düzenli mamografi kontrollerinin meme kanserinden ölüm oranlarını azalttığı biliniyor. Ülkemizde kadınların yüzde kaçı düzenli mamografi yaptırabiliyor? Beş yıllık hedef nedir, tetkikin yaygınlaştırılması için ne yapılacaktır?

5. Düzenli kolonoskopi kontrollerinin kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhisinde etkisi gösterilmiştir. Ülkemizde 50 yaş ve üzerindeki kişilerin yüzde kaçı kolonoskopi yaptırabiliyor? Oranı artırmak için bakanlığın herhangi bir projesi var mı?

6. Erkeklerde prostat kanserinin erken yakalanması amacıyla düzenli aralıklarla PSA testi yaptırmak gerekiyor. Bakanlığın bu testin yaygınlaşmasını sağlamak için belirli bir hedefi ve projesi var mı?

Kemik erimesi ilacı kalpte ritm bozukluğu yapıyor

Washington Üniversitesi tarafından yapılan ve ?Annual of İnternal Medicine? dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre ülkemizde de kullanılan Fosamax (Alendronate) isimli kemik erimesi ilacı kalpte ritm bozukluğuna sebep oluyor. İlacın mide ve yemek borusunda yaptığı tahrişe bağlı rahatsızlıklar eskiden beri biliniyordu. Atrial Fibrilasyon dediğimiz ritim bozukluğu bu ilacı kullananlarda % 86 oranında daha fazla görülüyor. Düzenli kasılma işlevini kaybeden kalp boşlukları içinde oluşan pıhtılar felce kadar giden önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Daha önce de birkaç kez değindiğim gibi kemik erimesinde ilk seçenek ilaç tedavisi olmamalı. Tüm sağlık sorunlarında kullanılacak ilacın getiri ve götürüsünü değerlendirmek çok önemli. Kemik erimesi denilen rahatsızlıktan korunmak istiyorsanız bugünden tezi yok sigarayı bırakın, doğal besinler yoluyla kalsiyum alımını artırın ve düzenli spor yapın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber