Uyuşmazlık Mahkemesi üyelerini artık yüksek mahkemelerin genel kurullarıca seçilecek

Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonunda, Uyuşmazlık Mahkemesinin yapısında düzenleme öngören kanun tasarısı kabul edildi. Tasarıyla, Uyuşmazlık Mahkemesinin askeri yargı dışındaki üyeleri hariç, artık, Cumhurbaşkanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından değil, Yargıtay ve Danıştay'ın genel kurullarınca doğrudan seçilecek.

? TBMM Adalet Komisyonunda, Uyuşmazlık Mahkemesinin yapısında düzenleme öngören kanun tasarısı kabul edildi. Tasarıyla, Uyuşmazlık Mahkemesi'nin üyeleri, artık Yüksek mahkemelerin genel kurullarınca doğrudan seçilecek.

TBMM Adalet Komisyonu, Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, Uyuşmazlık Mahkemesinin Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Kanun ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Kanununda değişiklik? öngören tasarıyı ele aldı.

Bazı değişikliklerle kabul edilen tasarı hakkında komisyona bilgi veren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Uyuşmazlık mahkemeleri hakkında zaman zaman düzenlemelere gidildiğini, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Şahin, bunun için bu düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

-TASARI NELER GETİRİYOR-

Adalet Komisyonunda kabul edilen tasarıyla; uyuşmazlık mahkemesinin askeri yargı dışından gelen üyeleri, artık Yargıtay ve Danıştay'ın genel kurullarınca doğrudan seçilecek. Uyuşmazlık Mahkemesi hukuk bölümüne, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Danıştay Genel Kurulu ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Genel Kurulunca ikişer asıl, ikişer yedek üye seçilecek. Uyuşmazlık Mahkemesi ceza bölümüne seçilecek üçer asıl ve üçer yedek üye ise Yargıtay Ceza Genel Kurulu ile Askeri Yargıtay Genel Kurulunca, kendi daire başkanı ve üyeleri arasından belirlenecek. Uyuşmazlık Mahkemesinin başkan, başkanvekili ve üyelikleri 4 yıl için seçilecek. Görev süresi dolacakların yerine, bu sürenin sona ereceği tarihten önceki 2 ay içinde; yaş haddi nedeniyle emekliye ayrılacakların yerine, emekliye ayrılacağı tarihten önceki 2 ay içinde; görev süresi dolmadan boşalan yerlere ise boşalma tarihinden itibaren 2 ay içinde seçim yapılacak. Görev süresi bitenler, yeniden seçilebilecek.

-ÖDENEK 320 YTL'YE ÇIKARILDI-

Olumsuz ve olumlu görev uyuşmazlıklarının nasıl giderileceği yeniden belirlenen tasarıyla, Uyuşmazlık Mahkemesi üyelerinin ödenekleri yeniden düzenlenecek.

Buna göre, Başkanın mazereti halinde yerine başkanlık edene bu sürenin içinde her ay; toplantılara katılan başsavcılar ile asıl ve yedek üyelere, toplantı yapılan her ay için 6500 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda ödenek verilecek. Savcılara toplantı yapılan ay itibariyle, Uyuşmazlık Mahkemesi'nin raportörlerine ise her ay olmak üzere aylık ve ödeneklerinden ayrı olarak 2500 gösterge rakamı üzerinden ödenek verilecek. Böylece 9 YTL olan ödenek, başsavcı ile asıl ve yedek üyeler için 320 YTL'ye, savcı ve raportörler için de 125 YTL'ye çıkarılacak.

Tasarıda yer alan Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanlığına bağlı genel sekreterlik birimi kurulmasına ilişkin hükmü ise metinden çıkardı.

Tasarının Genel Kurul görüşmeleri sırasında da bazı düzenlemeler yapılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber