92 bin hemşirenin 67 bini Sağlık Bakanlığı'nda, 13 bini özel sektörde görev yapıyor
Türkiye'de 92 bin 509 hemşire görev yapıyor. Bu hemşirelerin 67 bin 226 tanesi Sağlık Bakanlığı'nda, 11 bin 378 tanesi üniversite hastanelerinde ve 13 bin 905 tanesi ise özel sektörde görev yapıyor. Türkiye'de bir hemşireye 763 kişi düşüyor. 100 bin kişiye 131 hemşire düşerken, Avrupa Bölgesinde bu sayı 669, AB ülkelerinde ise 731.
Türk Sağlık-Sen 12-18 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Hemşireler Haftası nedeniyle bir araştırma yaptı. Söz konusu araştırma Türkiye'deki hemşire sayısının yetersizliğini ve hemşirelerin çalışma ortamlarının ne kadar kötü olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, Türkiye'de 92 bin 509 hemşire görev yapıyor. Bu hemşirelerin 67 bin 226 tanesi Sağlık Bakanlığı'nda, 11 bin 378 tanesi üniversite hastanelerinde ve 13 bin 905 tanesi ise özel sektörde görev yapıyor. Türkiye'de bir hemşireye 763 kişi
düşüyor. 100 bin kişiye 131 hemşire düşerken, Avrupa bölgesinde bu sayı 669, AB ülkelerinde ise 731.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık meleklerinin sıkıntılarla karşıladığını belirterek, "Hemen her gün bir hastanede sözlü veya fiili şiddete uğrayan, Türkiye'nin en ücra köşelerinde lojman, kreş sıkıntısı çeken ve çalışma ortamında karşılaştıkları tüm güçlüklere rağmen hemşirelerimize gereken değer verilmemektedir. Hizmetlerinin karşılığında ödüllendirilmek bir yana mali ve sosyal haklarında kısıtlamalara gidilmektedir" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın son olarak hemşirelik sertifikalarını ücretli hale getirerek hemşireleri üzdüğünü söyleyen Kahveci, "Yoksulluk sınırın altındaki maaşlara mahkum edilen, vekil ebe hemşirelik adı altında çok düşük ücretlere çalıştırılan hemşirelerimiz için her şey paralı hale getirilmektedir. Son olarak Sağlık Bakanlığı'nın daha önce herhangi bir ücret talep etmediği hemşirelik sertifikaları ücretli hale gelmiş, her sertifika için hemşirelerimizden 135 YTL para istenmeye başlanmıştır. Buradan Sağlık
Bakanlığı'nı bir kez daha uyarıyor ve 'bu sertifikaları tekrar ücretsiz hale getirin, her şeyi paraya bağlamaktan vazgeçin' diyoruz" şeklinde konuştu.
Tüm bu olumsuz çalışma koşullarının yanında bazı reklamlarda ve karikatürlerde hemşirelerin rencide edildiğine dikkat çeken Kahveci, şöyle devam etti:
"Özellikle bazı reklamlarda maalesef hemşirelerimiz rencide edilmiştir. Anadolu'nun her bir köşesinde binbir zorlukla görev yapan hemşirelerimizin sıkıntılarından haberdar olmayanlar, reklamlarla, karikatürlerle ve yazılarla insanların zihinlerinde yanlış ve yakışıksız bir hemşire imajı çizmektedirler. Türk Sağlık-Sen olarak herkesi biraz empati yapmaya çağırıyor, hemşirelerimizi rencide eden yayınlara bir an önce son verilmesini istiyor ve herkesi işini yaparken daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.
Türkiye'deki hemşire eksikliği giderilmeli, hemşirelerimiz birkaç işe aynı anda koşturmak zorunda bırakılmamalıdırlar. Gecesini gündüzüne katarak, sağlık hizmeti vermeye çalışan, hemşirelerimizin bu hizmetlerinin karşılığı artık verilmeli, mali ve sosyal haklarında gerekli iyileştirmeler bir an önce yapılmalıdır. Umarız Hemşireler Haftası'nda yetkililer klasik kutlama mesajları yerine hemşirelerimizin sorunlarını çözmeye yönelik bir adım atarlar da, hayırlı bir iş yapmış olurlar. Bizler Türk Sağlık- Sen
olarak her zaman hemşirelerimizin yanında olacağız. Hemşirelerimizin sıkıntılardan uzak bir çalışma hayatına kavuşmaları dileğiyle, Türkiye'nin dört bir yanında bu kutsal hizmeti, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen özverili bir şekilde yürüten hemşirelerimizin Hemşireler Haftası'nı kutluyor, yaşamlarında başarı ve mutlulukların onlarla olmasını diliyoruz."