Türkiye'de 3 bin 500 kişiye bir eczane düşüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 17:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'de ortalama 3 bin 500 kişiye bir eczane düştüğünü ve bu rakamın Avrupa ortalamasının çok üstünde olduğunu belirterek, "Var olan serbest eczane sayısı 2020 yılına kadar yeterlidir" dedi.

Çolak, 14 Mayıs Eczacılık Günü dolayısıyla, Türk Eczacıları Birliği Konferans Salonu'nda yaptığı basın toplantısında, Türkiye'de yaklaşık 29 bin eczacının bulunduğunu belirterek yarın ülke genelinde yapılacak çeşitli etkinliklerle bilimsel eczacılığın 169. yılının kutlanacağını söyledi.

Çolak, reçete uygulaması, geri ödemeler, sahte ilaçla mücadele ve eczacılık eğitimi gibi çeşitli konularda sıkıntı yaşadıklarını, çözüm aşamasında bazı bürokratik engellerle karşılaştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"İlaç firmalarının kamuya yaptığı ıskontolar eczane üzerinden geçerken yaşadığımız yüzde 2.5-3 civarındaki kayba tahammülümüz kalmadı. Artık geri ödeme gecikmesi yaşamak istemiyoruz. İlaçla reklamın yan yana gelmesine, bazı ilaçların tezgah üstü olarak reçetesiz satılmasına karşı çıkıyoruz. Kaynağından kesilen katılım paylarının düzenli ve zamanında ödenmemesi, yatsa bile hangi aya ve hangi faturaya ait olduğu bilinmediğinden takip edilemez olmasını anlayamıyoruz. Sağlık sisteminin tahsilat memuru olmak istemiyoruz."

"Devlet kurumlarının, bireyin ve toplumun sağlık ihtiyaçlarını karşılaması gerektiği" görüşünü savunan Çolak, Türkiye'de sağlığa bütçeden yüzde 5 oranında pay ayrıldığını, yıllık kişi başı sağlık harcamasının yaklaşık 300 dolar civarında olduğunu dile getirdi.

Çolak, DSÖ tarafından açıklanan rapora göre, gelişmekte olan ülkelerde sağlığa ayrılan payın bütçenin en az yüzde 10'u civarında olması gerektiğini söyledi. Gelişmiş olan ülkelerde kişi başı sağlık harcamasının ise 1700 dolar olduğunu ifade eden Çolak, Türkiye'de de kaliteli hizmet için sağlığa ayrılan payın artırılması gerektiğini kaydetti.

Çolak, eczanelerin yüzde 41'inin ülke nüfusunun sadece yüzde 23'ünün yaşadığı İstanbul, Ankara ve İzmir'de bulunduğunu, yüzde 59'unun ise nüfusun yüzde 77'sine hizmet verdiğine dikkati çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber