2006 yılı Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Soruları
Aşağıdaki sorular ?Berlinli? adlı kullanıcımız tarafından gönderilmiştir.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Yazılı Soruları (18-19 Kasım 2006)
Hukuk (2 saat)
1) Yasal danışman hangi hallerde atanır? Hangi işlemleri yapmak için yasal danışmanın görüşünün alınması zorunludur?
2) Taşınmazın iyi niyetle kazanılması için hangi şartlar gereklidir, açıklayınız?
3) Kamunun sahipsiz malları ne demektir, tanımlayınız. Bu mallar özel mülkiyete konu olabilir mi?
4) Kamu imtiyaz sözleşmeleri ne demektir. Bu sözleşmelerde çıkan uyuşmazlıklar nasıl çözüme kavuşturulur?
5) İdari Yargılama Usülü Hukukuna göre olağan ve olağanüstü kanun yolları hangileridir, kısaca açıklayınız?
6) Alacağın temliki hakkında bildiklerinizi yazınız? (30 puan)
Maliye (2 saat)
1) Doğal tekeli tanımlayınız? Hisse senedi satışı ile bu tür bir işletmenin özelleştirilmesi durumunda kamu maliyesinin, şirket yönetişimi/performansının, istihdamın ve hisse senedi borsasının nasıl etkileneceğini değerlendiriniz?
2) 1050 sayılı Muhasebat-ı Umumiye Kanunu ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre bütçe çeşitlerini şema halinde gösteriniz? Her iki kanunda da yer alan "Özel Bütçe" türünü kapsam bakımından karşılaştırınız?
3) Gecikme faizi ve gecikme zammı arasındaki farkı belirterek açıklayınız?
4) Mali uyumun kalitesi ne demektir? Türkiye'de 2001 krizi sonrası kamu harcama politikalarını bu çerçevede değerlendiriniz?
Not: Her soru 25 puan
İktisat (2 saat)
1)
a) Kısa dönem marjinal maliyeti tanımlayınız ve bunun marjinal ürün ile olan ilişkisini anlatınız?
b) Marjinal ikame haddini tanılayınız. Tam (mükemmel) ikame mallarda nasıl özellik gösterir?
c) Kapsanmış (karşılanmış) faiz haddi kavramını kurumsal gerekliliklerini de göz önüne alarak açıklayınız?
d) Doğal işsizlik oranını açıklayınız?
2) Monopol şirketi düzenlemek amacıyla marjinal maliyetin fiyata eşit olduğu yerde tavan fiyat uygulaması yapılıyor. Sonuçlarını şekil ile açıklayınız?
3) Ekonomi dengede iken hangi hallerde merkez bankası para arzını arttırırsa kurun seviyesi denge kur seviyesinin üzerine çıkar. Is-Lm modeli çerçevesinde açıklayınız?
4) Enflasyonist ve deflasyonist açık kavramlarını açıklayınız? Keynesyen görüşler çerçevesinde deflasyonist açığı kapatmak için uygulanacak para-maliye politikaları nelerdir? Nasıl çalıştığını Is-Lm modeli çerçevesinde açıklayınız?
5) Likidite tercihi teorisine göre para talebini neler belirler? Bu faktörlerdeki olası değişiklikler para talebini nasıl etkiler. Bu teoriye yöneltilen eleştiriler nelerdir, açıklayınız?
Not: İlk soru 4x5 puan, diğerleri 20 puan
Kompozisyon (1 saat)
Türkiye'de bütçe birincil dengesini uygulanmakta olan maliye politikaları çerçevesinde değerlendiriniz? Yüksek kamu borç stokunu azaltmak için faiz dışı fazla hedefinin yanında hangi yöntemler de kullanılmalıdır, tartışınız?
Muhasebe (1 saat)
1) A şirketi B şirketinden ticari alacak şeklinde 10000 YTL alacağı var. C şirketine de 15000 YTL borç vermiş. Tahsil edemediğinden mahkemeye vermiş ve her birisi için 1000 YTL masraf yapmış. B şirketinden 1500 ytl faizi ve masrafıyla birlikte parayı tahsil ederken C şirketinden tahsili imkansız hale gelmiş. Bunlarla ilgili kayıtları vergi mevzuatı çerçevesinde yapınız? (işlemler 2-3 yıla yayılmış ve buna göre yapılması istendi.) 25 puan
2) 50000 ytl lik malın değeri düşüyor. Vergi dairesinin görüşüne göre %60 karşılık ayrılıyor. İzleyen yıl malın bir kısmı 18000 ytl'ye satılıyor. Kalan 10000 ytl lik mal tamamen değersiz hale geliyor. Yıllara göre vergi mevzuatı çerçevesinde kayıtları yapınız? 15 puan
3) Kıdem tazminatı kayıtları ile ilgili bir soru. 15 puan
4) Şirket mart ayında demirbaş ve taşıt alıyor, db için normal, taşıt için azalan bakiyelere göre amortisman ayırıyor. İzleyen yıl araç yenileme amaçlı satılıyor. Sonraki yıl ise yeni bir araç alınıyor. Yıllara göre vergi mevzuatı çerçevesinde kayıtları yapınız? 25 puan
5) Bilançonun ana kalemleri verildi (dön v., dur v., kvyk, aktif top, özkayn., bir kısmı ? şeklinde). Finansal kaldıraç ve finansman oranlarını bulunuz? 10+10=20 puan
Not: Muhasebeye bir saat verildiğinden ve monografi sorulmadığından bazı kalemlerle ilgili ayrıntı sorulmuş oldu. Yapabilmek için ilgili kalemlerin işleyişini tam olarak bilmek gerekiyor. İlerleyen Sayıştay sınavları da büyük ihtimalle böyle olacak. Ancak sorularda "ilgili vergi mevzuatına göre" ibaresi vardı ki herkesin ilgili vergi mevzuatını bilmesi mümkün değil, nitekim kitaplarda da bunlar detaylı olarak yokkkk.