Devlet Memurlarının Sicil Raporlarının Doldurulma Usul Ve Esasları

Sicil raporlarının doldurulması ile usul ve esaslar ve sicil raporları ile ilgili karşılaşın problemlere yönelik Sitemiz Uzmanlar ekibinin önerdiği çözümler bu bölümde yer almaktadır.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Devlet memurlarının sicil raporları, Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği çerçevesinde doldurulmaktadır. Buna göre bu yönetmelik; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 1 nci maddesinin 1 nci fıkrası kapsamına giren memurlar hakkında uygulanır. Yani bu yönetmelik; Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, Il Özel Idareleri, Belediyeler, İl Özel Idareleri ve Belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanmaktadır.
Ayrıca bu Yönetmelik hükümleri, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek geçici maddelerine göre alan memurlar hakkında da uygulanmaktadır.
Bu yönetmelik çerçevesinde;

Sicil Raporu:
Sicil amirlerinin, mesleki ehliyetin belirlenmesini sağlayan soruları not usulüyle, şahsiyetle ilgili konuları mütalaa şeklinde değerlendirerek memurların mesleki ehliyetleriyle şahsi meziyet ve kusurlarını belirledikleri Yönetmeliğe ekli forma göre yapılan değerlendirmeyi ifade etmektedir.
Sicil Amiri:
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 112 nci maddesinde öngörüldüğü şekilde yürürlüğe konulan yönetmelikler gereğince sicil raporlarını ilk (birinci), ikinci ve üçüncü derecede yetkili olarak doldurmakla görevlendirilen amirleri, ifade etmektedir.
Atamaya Yetkili Amir:
Atama usul ve esaslarını belirleyen mevzuat hükümleriyle atama yetkisi tanınan memurları müşterek kararla veya Bakanlar Kurulu Kararı ile atanan memurlar bakımından ise inha eden makamı, ifade etmektedir.
En Üst Yönetici:
Başbakan ve Bakanları; Başbakanlık ve Bakanlıklarda Müsteşarı; bağlı veya ilgili kuruluşlarda bunların başında bulunan Müsteşar, Başkan, Genel Müdür, Genel Sekreter ve Müdürü; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi kurumlar bakımından özel yönetmeliklerinde belirtilenler, Sicil Raporlarının Muhafazası ile Görevli Makamlarla ilgili hususların uygulanmasıyla ilgili olarak da kurumların, bölge, il ve ilçelerdeki taşra teşkilatının başında bulunanları, ifade eder.
Memur Kütüğü ve Memur Cüzdanı
Kamu kurumlarına memur olarak atananlar kurumlarca tutulan memur kütüklerine kaydedilir. Her memura ayrı bir numara verilir.
Kütüğün her memura ait bölümüne, memurun adı, soyadı, cinsiyeti, doğum tarihi ve yeri, öğrenimi, kadrosu, işe başlama ve işten ayrılma tarihi ve sebebi kaydedilir. Memur kütükleri özlük işleri birimlerince tutulur. Kurumlarca her memura kimlik belgesi olarak kullanılmak üzere memur cüzdanı verilir. Memur cüzdanında memurun adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi ve görevi belirtilir.
Herhangi bir sebeple kurumdan ayrılanların memur cüzdanları geri alınır.
Özlük Dosyası
Her memur için kurumlarınca bir özlük dosyası düzenlenir. Bu dosyada memurun adı ve soyadı, kütük sıra numarası, doğum yeri ve tarihi, cinsiyeti, medeni hali, nüfus hüviyeti cüzdanı ile öğrenim belgesinin dairece tasdik edilmiş suretleri, bakmakla yükümlü olduğu kimseler, öğrenim durumu, bildiği yabancı diller ve derecesi, yaptığı lisansüstü eğitimi, staj ve incelemeleri, sınıfı, derece ve kademesi, mecburi hizmetleri, askerlik durumu, adaylık ve asli memurluğa atanma ve işe başlama tarihi, derece ve kademe ilerlemeleri, imtihan başarı dereceleri, sınıf ve yer değişiklikleri, hizmetiçi eğitim durumu, siciline işaretlenmek üzere kendisi tarafından verilen yayın ve eserleri, aldığı takdirname ve ödüller, hakkında yapılan disiplin soruşturmalarına dair evrak ve verilen disiplin cezaları, herhangi bir suçtan dolayı hakkında dava açılmış ise hükümlülük (affedilmiş olsalar bile) men'i muhakeme veya beraat kararı; sağlık durumuna, görevden uzaklaştırma, yaptığı fahri hizmetler, aldığı izinlere ait bilgi ve belgeler ile memurluğa alınırken istenen diğer belgeler bulunur.
Bu Yönetmeliğin uygulanmasında özlük dosyaları memurların sicillerinin bir parçası sayılır; gizli sicil raporlarının doldurulması esnasında ilgili sicil amirlerince incelenebilir.
Sicil Dosyası
Her Devlet memurunun bir sicil dosyası bulunur. Sicil dosyalarına sicil amirlerince düzenlenen gizli sicil raporları ile varsa müfettişler tarafından verilen denetleme raporları, mal beyannameleri, vali ve kaymakamlarca düzenlenen ek sicil raporları konulur. Burada görüldüğü üzere özlük dosyası ile sicil dosyası birbirinden farklıdır.


Gizli Sicil Raporlarının Doldurulmasına Dair Usul ve Esaslar


1- Sicil Raporlarının Doldurulma Zamanı
a)Asil memurların Sicil Raporlarının Doldurulma Zamanı: Gizli sicil raporları her yılın Aralık ayının ikinci yarısı içinde doldurulur. Raporların ilgililerce en geç 31 Aralık günü, tatile rasladığı takdirde müteakip çalışma günü mesai saati sonuna kadar bunları muhafaza ile görevli makamlara teslim edilmesi şarttır. Her ne sebeple olursa olsun sicil raporlarını birinci fıkrada belirtilen tarihlerden sonra teslim edenler hakkında idari soruşturma açılır.
b)Aday memurların Sicil Raporlarının Doldurulma Zamanı: Aday memurların sicil raporları işe başladıkları tarihi takip eden birinci yılın dolmasından sonraki 15 gün içinde, 2 yıl süre ile adaylığa tabi tutulan aday memurların ikinci yıl sicilleri aynı şekilde doldurulur.
Bir yıldan çok iki yıldan az bir süre ile adaylığa tabi tutulan memurların ikinci sicil raporları, adaylıklarının kaldırılmasının söz konusu olduğu tarihte doldurulur.
Sicil Raporu Doldurmak İçin Gerekli Süre
Haklarında sicil raporu düzenlenecek memurların, değerlendirilmelerini yapacak sicil amirlerinin yanında en az altı ay çalışmış olmaları şarttır. Üç sicil amiri bulunan memurlar hakkında sicil verecek amirlerden bir veya ikisinin bulunmaması halinde mevcut amirlerin raporuna itibar edilir.
İki sicil amiri bulunan memurlar hakkında da yukarıdaki fıkrada belirtilen durumda birinci veya ikinci sicil amirinin dolduracağı sicil raporu o yıl için geçerli sayılır. Bir sicil amiri bulunan memurlar hakkında o sicil amirinin değerlendirmesine göre işlem yapılır.
Sicil amirlerinin hiçbirinin bulunmaması veya sicil verecek süre görevde kalmamaları halinde sicil raporları sonradan göreve atananlar veya vekilleri tarafından üç aylık bir sürenin sonunda derhal doldurulur. Bu uygulama sonunda da memura o yıl için sicil raporu verme imkanı bulunmazsa sicil raporu, düzenleme döneminde üç aydan az olmamak üzere memurla en fazla çalışan sicil amiri tarafından doldurulur.
Sicil amirinin yanında çalışırken alınan mazeret izinleri ile yıllık izinler ve doktor veya sağlık kurulu raporuna dayanan hastalık izinleri, hizmetiçi eğitimde geçen süreler, sicil raporu düzenlenmesi için gereken 6 aylık süreye dahildir. Şu kadar ki amirin yanında 3 ay fiilen çalışmış olmak şarttır. Hizmetiçi eğitimin veya hastalığın sicil raporu doldurmak için gerekli sürenin geçmesine imkan vermeyecek kadar uzun sürmesi ve dolayısıyla memur hakkında sicil raporu doldurma imkanının bulunmaması halinde, bir defaya mahsus olmak üzere geriye doğru en çok üç yılın sicil notlarının ortalaması esas alınır.
Görevden Ayrılış Halinde Sicil Raporlarının Doldurulması
Bir görevde 6 ay veya daha fazla bir süre bulunup başka göreve atananların sicil raporları, bunların atanmalarından önceki sicil amirlerince ayrıldıkları tarihi takip eden onbeş gün içinde doldurulur ve yeni görev yerlerine gönderilmek üzere ilgili makamlara teslim edilir.
Sicil raporlarının doldurulma zamanı gelmeden ve yeni sicil amirine sicil raporu doldurmak için yeterli süre kalmadan görevlerinden ayrılan sicil amirleri en az 6 ay beraber çalıştıkları memurların sicil raporlarının kendilerine ait bölümü, görevlerinden ayrılmadan önce doldurarak sicil raporlarını saklamakla görevli makamlara teslim ederler.
Sicil Raporlarının Doldurulmasında Uygulanacak Not Usulü ve Notların Derecelendirilmesi
Sicil amirleri, sicil raporunun memurların mesleki, yöneticilik ve yurt dışı görevlerdeki ehliyetlerinin belirlenmesini sağlayan soruların herbirini, ihtiva ettikleri unsurları esas almak suretiyle 100 tam not üzerinden değerlendirir ve sorulara verdikleri notların toplamını soru sayısına bölerek memurların sicil notunu tespit ederler. Her bir sicil amirince bu şekilde belirlenen sicil notlarının toplamının sicil amiri sayısına bölünmesi sureti ile de memurların sicil notu ortalaması bulunur ve buna göre sicil notu ortalaması:
a) 60' dan 75'e kadar olanlar orta,
b) 76' dan 89'a kadar olanlar iyi,
c) 90' dan 100'e kadar olanlar çok iyi,
derecede başarılı olmuş, olumlu; 59 ve daha aşağı not alanlar ise yetersiz görülmüş, olumsuz sicil almış sayılır.
Sicil notu ve ortalaması hesaplanırken kesirler tam sayıya tamamlanır. Hizmet özelliklerinin gerektirmesi ve Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşünün alınması kaydıyla, kurumlar Devlet Memurları Sicil Raporunun Sicil Amirlerinin Memurun Mesleki Ehliyeti Hakkında Notlar bölümüne soru ilave edebilirler. İlave edilen sorular da 100 not üzerinden değerlendirilir.
Memurların Genel Durum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi
Sicil amirleri sicil raporunu doldurdukları her memuru;
a) Dış görünüşü (Kılık, kıyafet),
b) Zeka derecesi ve kavrayış kabiliyeti,
c) Azim ve sebatkarlık, dürüstlük, sır saklamada güvenirlilik ve beşeri münasebetlerdeki başarısı,
d) Alkol, kumar, vb. alışkanlıkları memuriyetle bağdaşmayacak ölçüde sürdürme gibi halleri,
e) Güvenilir olmama, şahsi menfaatlerini aşırı ölçüde düşünme, yalan söyleme, dedikodu yapma, kıskançlık, kin tutma gibi kötü huy ve davranışları, bakımından genel bir değerlendirmeye tabi tutarlar. Sicil döneminde edinilen bilgi ve müşahadelerden yararlanılarak yapılacak değerlendirme sonuçlarına göre memurların olumlu ve olumsuz yönleri, kusur ve noksanları hakkındaki düşünceler sicil raporunun şahsiyet değerlendirilmesine ait bölümüne ayrı, ayrı açık ve gereğine göre kısa veya teferruatlı olarak yazılır. Sicil amirlerinin memurların genel durum ve davranışları hakkındaki düşünceleri, not takdirlerinde dikkate alınır.
Sicil Raporlarının Dolduruluş Şekli
Sicil raporları önceden hazırlanan müsvettelerden yararlanılarak herhangi bir silinti ve kazıntı yapılmaksızın doldurulur. Müsvetteler imha edilir. Fazla ve yanlış yazılan kelime veya notlar okunulacak surette çizilerek doğrusu yazıldıktan sonra keyfiyet imza ile tevsik edilir.
Sicil amirleri tesbit edecekleri sicil notunu kendileri hesaplayarak sicil raporunun ilgili bölümüne yazarlar. Memurların sicil notu ortalamaları, özlük işleriyle görevli birimlerin başında bulunan amir veya en yakın yardımcıları, böyle bir birim yoksa özlük işleriyle görevli memurlardan en üst yöneticiler tarafından seçilenlerce hesaplanarak sicil raporunun ilgili bölümüne yazılır.
Sicil Amirinin Sorumlulukları
Sicil amirleri sicil raporlarını itinalı, doğru ve tarafsız bir şekilde düzenlerken; Devlete sadakat ve bağlılığı, memuriyet sıfatının gerektirdiği şeref ve itibar ile hizmetlerin süratli ve ekonomik bir şekilde yürütülmesini; güvenilir ve yetenekli memurların yükselmelerini, diğerlerinin ise kamu hizmetlerinden uzaklaştırılmaları gerektiğini esas alır.
Sicil amirlerinin maiyetlerinde çalışan memurları değerlendirmedeki başarıları üst sicil amirleri tarafından kendisinin değerlendirilmesinde de dikkate alınır. Garez veya özel amaçla sicil raporlarını gerçeğe aykırı doldurdukları anlaşılan sicil amirlerinin cezai sorumlulukları saklıdır.
Değerlendirmelerin Genel Niteliği ve Geçerli Sayılmayacağı Haller
Her derecedeki sicil amirlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Yönetmelik hükümlerine uygun olarak memurlar hakkında sicil raporlarında yaptıkları değerlendirmeler birbirinden bağımsız ve Yönetmelik hükümlerine göre etkili ve geçerlidir. Memurların sicil notu sicil amirlerince takdir olunan notların aritmetik ortalamasına göre tesbit edilir. Ancak birinci ve ikinci sicil amirlerince yapılan değerlendirmelerin memurun sicilinin olumlu veya olumsuz olmasına tesir etmesi veya ortalama sicil notu aralarında 10 veya daha fazla fark olması halinde varsa üçüncü sicil amirinin kanaatına müracaat edilir ve üçüncü sicil amirinin değerlendirmesi esas alınır.
Üçüncü sicil amiri bulunmadığı takdirde ikinci sicil amirinin değerlendirmesi ile iktifa edilir. Bir sicil amirinin bulunması halinde birinci sicil amirinin değerlendirmesine göre işlem yapılır.
Garez veya özel maksatla memur hakkında gerçeğe aykırı değerlendirme yaptığı anlaşılan sicil amirinin değerlendirmesi geçersiz sayılarak memur hakkında varsa diğer sicil amir veya amirlerinin değerlendirmesine göre, yoksa o sicil döneminde son üç yılın aritmetik ortalaması esas alınarak buna göre işlem yapılır. Gerçeğe aykırı olarak memur lehine yapıldığı anlaşılan değerlendirmeler de geçersiz sayılır. Bu takdirde de diğer değerlendirmelere; başka değerlendirme yapılmamışsa memurun son 3 yıla ait sicil raporlarının; hakkında daha az sayıda sicil raporu doldurulmuş olanların mevcut sicil raporlarının ortalamasına göre işlem yapılır.
Yetersiz Memurların Uyarılmaları ve Uyarılan Memurların İtiraz Hakkı
Devlet memurlarının yetersizlikleri halinde, sicil raporlarında yazılı bulunan kusur ve eksiklikleri, uyarılmaları bakımından, bu duruma sebep olan kusur ve noksanlarını gidermeleri için, sicil raporlarının bunların muhafazası ile görevli makamlara en son teslim tarihini takip eden bir ay içinde, atamaya yetkili amirlerce gizli bir yazı ile uyarılırlar.
Uyarılan memurlar, uyarı yazısını tebellüğ ettikleri tarihi takip eden 1 ay içinde atamaya yetkili amirlerine itirazda bulunabilirler.
Uyarı ve İtirazlara Dair Usul ve Esaslar
İtirazlar, sadece uyarı yazısında belirtilen kusur ve noksanlara karşı yazılı olarak yapılır. İtirazlar atamaya yetkili amirlerce veya bunların görevlendirecekleri ve itiraz edilen değerlendirmeyi yapan sicil amirleriyle aynı veya daha üst derecede bulunan bir memur tarafından incelenebilir. İnceleme, gereğine göre memurun özlük ve sicil dosyası ile konuyla ilgili diğer belgeler tetkik edilerek tamamlanır.
İnceleme sonucuna göre atamaya yetkili amir kararını inceleme için kendisine verildiği tarihten itibaren iki ay içerisinde ilgiliye bildirir.
İki Defa Üst Üste Olumsuz Sicil Alanlar
İki defa üst üste olumsuz sicil alan memurlar başka bir sicil amirinin emrine atanırlar, burada da olumsuz sicil almaları halinde memuriyetle ilişkileri kesilerek haklarında T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.
Özlük İşleri İle Görevli Birim ve Memurların Sorumlulukları
Sicil raporlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak doldurulması ve sicillerle ilgili bütün işlemlerin mer'i hükümlere göre yürütülmesinden kurumların özlük işleri ile görevli birimleri, böyle bir birimin bulunmaması halinde bu işle görevlendirilen memurlar sorumludurlar.
Yukarıda sayılan birim ve görevliler kendilerine teslim edilen sicil raporlarını, bu Yönetmelikte belirtilen en son teslim tarihlerini takip eden 15 gün içinde, sicil amirlerinin not ve mütalaası ile yaptıkları değerlendirmeler dışında, her yönüyle inceleyerek tespit ettikleri noksanlıkların giderilmesini temin ederler.
Bu işle görevlendirilenlerin gizliliğe riayetleri, edindikleri bilgileri açıklamamaları şarttır. Bu esaslara uymadıkları tesbit edilenler 657 sayılı Kanuna göre cezalandırılmakla beraber bir daha aynı görevlerde çalıştırılamazlar.
Gizliliğe Riayet
Memurların sicilleri ile ilgili her türlü yazışma, evrak ve belgelerin sevkinde ve sicil raporlarının muhafazasında (Gizli ve Kişiye Özel) işaretli zarfların kullanılması şarttır. Sicil raporları sicil dosyalarıyla birlikte kilitli dolaplarda muhafaza edilir.
Sicil Dosyalarını İnceleyebilecek Yetkililer
Başbakan, bakanlar, atamaya yetkili amirler, valiler, kurumların merkez teşkilatının en üst yöneticileri ve kaymakamlar, başında bulundukları teşkilatta görevli bütün memurların sicil dosyalarını inceleyebilirler. Özlük işleri biriminde çalışanlarda dosyaları inceleyebilirler.
Vali ve Kaymakamların Sicil Amiri Oldukları Memurlar
Valiler; vali yardımcıları ile kaymakamların, il idare şube başkanlarının, il merkezinde görevli genel ve özel kolluk amirlerinin birinci; il idare şube başkanlarının birinci sicil amiri oldukları memurların ikinci ve ikinci sicil amiri oldukları memurların ise üçüncü derecede sicil amiridirler.
Kaymakamlar; ilçe idare şube başkanları ile ilçede görevli genel ve özel kolluk amirlerinin birinci; ilçe idare şube başkanlarının birinci sicil amiri oldukları memurların ikinci ve ikinci sicil amiri olduklara memurların ise üçüncü sicil amiridirler.
Valilerin 1 inci sicil amiri olmaları halinde 2 nci sicil amiri Bakanlıklarda Müsteşar veya bakan, bağlı veya ilgili kuruluşlarda Müsteşar, başkan veya genel müdürlerdir.
Kaymakamların 1 inci sicil amiri olmaları halinde 2 nci sicil amiri vali, il idare şube başkanının 2 nci sicil amiri olması halinde ise 3 üncü sicil amiri mutlaka vali olur.
Bölge müdürlerinin birinci sicil amiri bölge kuruluşunun merkezinin bulunduğu ilin valisidir. Bölge kuruluşuna dahil diğer illerin valileri lüzum gördükleri takdirde bölge müdürleri hakkında ek sicil raporu düzenleyerek ilgili kurum merkezine gönderebilirler. Ek sicil raporları ilgili bölge müdürünün sicil notu ortalamasının tesbitinde gözönünde tutulur.
Bölge kuruluşu bulunan kurumlar sicil amirleri yönetmeliklerini kaymakamların ilçede, valilerin ise illerin merkezinde görevli bölge memurlarının gereğine göre birinci, ikinci veya üçüncü derecede sicil amiri olmalarını sağlayacak şekilde düzenlemek mecburiyetindedirler.
Taşra teşkilatı 5442 sayılı İl İdaresi Kanununda belirtilen esaslardan farklı olarak 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanun ile özel kanunlardaki hükümlere göre kurulmuş olan kamu kurum ve kuruluşlarının da yukarıdaki fıkra hükmüne uymaları mecburidir.
Valiler il, kaymakamlar ilçe hudutları dahilinde görevli, sicil amiri olmadıkları memurlardan hizmette yetersiz veya başarılı gördükleri hakkında da ek sicil raporu düzenleyerek, memurun sicil raporu nezdinde saklanan amirine gönderirler. İlgili memurun yıl sonunda sicil notu ortalamasının tesbiti sırasında vali veya kaymakamca düzenlenmiş ek sicil raporundaki sicil notu da gözönünde tutulur.
Bakanlar Kurulunca belirlenen kurumların bölge kuruluşlarında görevli memurları hakkında kurumların özel yönetmeliklerindeki hükümler uygulanır.
Bu Yönetmelik kapsamına giren memurların 1985 yılına ait sicil raporlarında yeterlikle ilgili soruların değerlendirilmesinde her pekiyi için 11, her iyi için 9, her orta için 8 ve her zayıf için de 5, not esas alınmak suretiyle tespit edilen toplam not 1985 yılı sicil notu sayılır.



Sicil Raporlarının Doldurulmasında Karşılaşılan Sorunlar


1-Sicil amirinin yanında 3 ay fiilen çalışma koşulunu yerine getirmeyen kamu görevlilerinin sicilinin doldurulması nasıl olacaktır.
Danıştay 8.Dairesinin E.1995/2664,K.1997/4231 Kararında bu husus açıklığa kavuşturulmuştur. Buna göre; Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinin 13.maddesinde; Haklarında sicil raporu düzenlenecek memurların, değerlendirilmelerini yapacak sicil amirlerinin yanında en az altı ay çalışmış olmaları şarttır.
Üç sicil amiri bulunan memurlar hakkında sicil verecek amirlerden bir veya ikisinin bulunmaması halinde mevcut amirlerin raporuna itibar edilir. İki sicil amiri bulunan memurlar hakkında da yukarıdaki fıkrada belirtilen durumda birinci veya ikinci sicil amirinin dolduracağı sicil raporu o yıl için geçerli sayılır. Bir sicil amiri bulunan memurlar hakkında o sicil amirinin değerlendirmesine göre işlem yapılır. Sicil amirlerinin hiçbirinin bulunmaması veya sicil verecek süre görevde kalmamaları halinde sicil raporları sonradan göreve atananlar veya vekilleri tarafından üç aylık bir sürenin sonunda derhal doldurulur. Bu uygulama sonunda da memura o yıl için sicil raporu verme imkanı bulunmazsa sicil raporu, düzenleme döneminde üç aydan az olmamak üzere memurla en fazla çalışan sicil amiri tarafından doldurulur.
Sicil amirinin yanında çalışırken alınan mazeret izinleri ile yıllık izinler ve doktor veya sağlık kurulu raporuna dayanan hastalık izinleri, hizmetiçi eğitimde geçen süreler, sicil raporu düzenlenmesi için gereken 6 aylık süreye dahildir. Şu kadar ki amirin yanında 3 ay fiilen çalışmış olmak şarttır. Hizmetiçi eğitimin veya hastalığın sicil raporu doldurmak için gerekli sürenin geçmesine imkan vermeyecek kadar uzun sürmesi ve dolayısıyla memur hakkında sicil raporu doldurma imkanının bulunmaması halinde, bir defaya mahsus olmak üzere geriye doğru en çok üç yılın sicil notlarının ortalaması esas alınır.
Bu madde çerçevesinde 1.7.1989 ile 1990 tarihleri arasındaki bir sicil dönemi içerisinde altı ay ücretsiz izin olmak üzere toplam 347 gün sağlık raporu ve izin kullanılması nedeniyle sicil dönemi içerisinde amirinin yanında fiilen üç ay çalışma koşulunu yerine getirmeyen davacının sicilinin, yukarıda anılan yönetmelik hükmü uyarınca geriye doğru en çok üçyılın sicil notlarının ortalaması esas alınarak düzenlenmesi gerekirken, olumsuz sicil düzenlenmesinin iptal edilmesine karar vermiştir.
2- Üzerinde İki Sicil Amiri Bulunan Memurlara Birinci Sicil Amirince Olumlu İkinci Sicil Amirince Olumsuz Sicil Verilmesi Halinde Yapılacak İşlem
Yönetmeliğin 20.maddesinde ;Her derecedeki sicil amirlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak memurlar hakkında sicil raporlarında yaptıkları değerlendirmeler birbirinden bağımsız ve 16 ncı madde hükümlerine göre etkili ve geçerlidir. Memurların sicil notu sicil amirlerince takdir olunan notların aritmetik ortalamasına göre tesbit edilir. Ancak birinci ve ikinci sicil amirlerince yapılan değerlendirmelerin memurun sicilinin olumlu veya olumsuz olmasına tesir etmesi veya ortalama sicil notu aralarında 10 veya daha fazla fark olması halinde varsa üçüncü sicil amirinin kanaatına müracaat edilir ve üçüncü sicil amirinin değerlendirmesinin esas alınacağı hüküm altına alınmıştır.
Buna göre ikinci sicil amirinin vermiş olduğu sicil değerlendirmesi geçerlidir. Şayet ikinci sicil amirinin değerlendirmesi şahsi kin ve garez taşımaktaysa bu takdirde birinci sicil amirinin değerlendirmesi dikkate alınmalıdır. Şayet birinci amirin değerlendirmesi de memur lehine doldurulmuşsa memurun son 3 yıla ait sicil raporlarının; hakkında daha az sayıda sicil raporu doldurulmuş olanların mevcut sicil raporlarının ortalamasına göre işlem yapılır.
3- Memuriyette İken Ücretsiz İzin Kullanan Veya İstifa vb. sebeplerle Memuriyetten Ayrıldıktan Sonra Tekrar Memuriyete Dönen Personelin 657 Sayılı Kanunun 64.Maddesi Gereğince 6 Yıllık Sicil Notu Değerlendirmelerinin Sicil Alınmayan Yıllar Bakımından Nasıl Yapılacağı.
657 Sayılı Kanunun 64.maddesinde; Devlet memurlarından 6 yıllık sicil notu ortalaması 90 ve daha yukarı olanların aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu hükme göre, birbirini takip eden şartı getirilmeksizin son altı yıllık sicil notu ortalamasının 90 ve daha yukarı olması öngörülmüş olup, muvazzaf askerlik hizmetinden dolayı silah altına alınma ve istifa nedenleriyle sicil raporları düzenlenmeyen yılların bulunması halinde, sicil raporunun düzenlenmediği yıldan önceki ve sonraki yıllarda düzenlenmiş bulunan 6 yıllık sicil raporlarının değerlendirmeye alınması gerekmektedir.
4- Üç Yıl Üst Üste Aynı Sicil Amirinin Yanında Olumsuz Sicil Alan Memurların Durumu
Devlet memurları Sicil Yönetmeliğinin 24.maddesinde; iki defa üst üste olumsuz sicil alan memurların başka bir sicil amirinin emrine atanacakları, burada da olumsuz sicil almaları halinde memuriyetle ilişkilerinin kesileceği ve haklarında T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.
Buna göre iki defa üst üste olumsuz sicil alan memurların öncelikle başka bir sicil amirinin emrine atanması gerekmektedir. Şayet bu işlem yapılmadan tekrar bir olumsuz sicil daha verilerek memuriyetle ilişkisinin kesilmesi mümkün değildir. Mutlak surette başka bir sicil amirinin emrine atanması gerekmektedir.
Şayet başka bir sicil amiri yoksa bu durumda da nakil yoluyla başka bir kuruma atanması gerekmektedir. Bu durum genellikle Belediyelerde yaşanmaktadır. Yani Belediye Başkanı üst üste iki defa bir memura olumsuz sicil vermişse bir daha olumsuz sicil vererek memuryetle ilişiğinin kesilmesini sağlayamaz. Bu durumda yapılması gereken işlem başka bir kuruma 657 sayılı Kanunun 74.maddesi gereğince naklinin yapılmasıdır. Devlet Personel Başkanlığının görüşü de bu yöndedir.
5-Sicil raporlarının doldurulmasına ilişkin tereddütler
Bilindiği üzere, Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinin 13 üncü maddesi ?Haklarında sicil raporu düzenlenecek memurların, değerlendirilmelerini yapacak sicil amirlerinin yanında en az altı ay çalışmış olmaları şarttır.
Üç sicil amiri bulunan memurlar hakkında sicil verecek amirlerden bir veya ikisinin bulunmaması halinde mevcut amirlerin raporuna itibar edilir.
İki sicil amiri bulunan memurlar hakkında da yukarıdaki fıkrada belirtilen durumda birinci veya ikinci sicil amirinin dolduracağı sicil raporu o yıl için geçerli sayılır.
Bir sicil amiri bulunan memurlar hakkında o sicil amirinin değerlendirmesine göre işlem yapılır.
Sicil amirlerinin hiçbirinin bulunmaması veya sicil verecek süre görevde kalmamaları halinde sicil raporları sonradan göreve atananlar veya vekilleri tarafından üç aylık bir sürenin sonunda derhal doldurulur. Bu uygulama sonunda da memura o yıl için sicil raporu verme imkanı bulunmazsa sicil raporu, düzenleme döneminde üç aydan az olmamak üzere memurla en fazla çalışan sicil amiri tarafından doldurulur.
Sicil amirinin yanında çalışırken alınan mazeret izinleri ile yıllık izinler ve doktor veya sağlık kurulu raporuna dayanan hastalık izinleri, hizmet içi eğitimde geçen süreler, sicil raporu düzenlenmesi için gereken 6 aylık süreye dahildir. Şu kadar ki amirin yanında 3 ay fiilen çalışmış olmak şarttır. Hizmetiçi eğitimin veya hastalığın sicil raporu doldurmak için gerekli sürenin geçmesine imkan vermeyecek kadar uzun sürmesi ve dolayısıyla memur hakkında sicil raporu doldurma imkanının bulunmaması halinde bir defaya mahsus olmak üzere geriye doğru en çok üç yılın sicil notlarının ortalaması esas alınır.? hükümlerini amirdir.

Diğer taraftan aynı Yönetmeliğin 14 ncü maddenin 2 nci fıkrasında ?Sicil raporlarının doldurma zamanı gelmeden ve yeni sicil amirine sicil raporu doldurmak için yeterli süre kalmadan görevlerinden ayrılan sicil amirleri en az 6 ay beraber çalıştıkları memurların sicil raporlarının kendilerine ait bölümü, görevlerinden ayrılmadan önce doldurarak sicil raporlarını saklamakla görevli makamlara teslim ederler.? hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükümlerden, haklarında sicil raporu doldurulabilmesi için memurların değerlendirmelerini yapacak sicil amirlerinin yanında en az altı ay çalışmaları, amirlerin veya memurların altı aydan daha az bir süre görev yapmış olmaları halinde 3 aydan az olmamak üzere memurların en son çalıştıkları amir, yoksa yine üç aydan az olmamak üzere yıl içinde en çok çalıştıkları amir tarafından sicil raporlarının doldurulması ve görevden ayrılan sicil amirlerinin 6 ay beraber çalıştıkları memurlara ait sicil raporlarının ayrılmadan önce doldurmaları gerektiği anlaşılmaktadır
Mezkur Yönetmeliğin 20 inci maddesinin birinci fıkrasında da ?Her derecedeki sicil amirlerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak memurlar hakkında sicil raporlarında yaptıkları değerlendirmeler birbirinden bağımsız ve 16 ncı madde hükümlerine göre etkili ve Geçerlidir. Memurların sicil notu sicil amirlerince takdir olunan notların aritmetik ortalamasına göre tesbit edilir. Ancak birinci ve ikinci sicil amirlerince yapılan değerlendirmelerin memurun sicilinin olumlu veya olumsuz olmasına tesir etmesi veya ortalama sicil notu aralarında 10 veya daha fazla fark olması halinde varsa üçüncü sicil amirinin kanaatına müracaat edilir ve üçüncü sicil amirinin değerlendirmesi esas alınır.? hükmü bulunmakta olup, bu hükme göre üçüncü sicil amirinin kanaatına müracaat edilerek onun değerlendirmesinin esas alınabilmesi için birinci ve ikinci sicil amirlerince yapılan değerlendirmelerin memurun sicilini olumlu veya olumsuz etkilemesi veya ortalama sicil notu aralarında 10 veya daha fazla fark olması hallerinin gerçekleşmesi gerekmektedir.
Buna göre;
1- Birinci sicil amirinin olumsuz sicil vermesi ve ikinci sicil amirine gizli sicil raporu doldurtulamaması durumunda 13 üncü maddenin 2 nci fıkrası uyarınca üçüncü sicil amirince de sicil raporunun doldurulacağı ve adı geçen Yönetmeliğin 20 inci maddesinde belirtilen durumların gerçekleşmesi halinde üçüncü sicil amirinin yapacağı değerlendirmenin esas alınması gerekmektedir.
2- Başka kurumlardan naklen atanan personelin gizli sicil raporlarının ?sicil amirinin görevinden ayrılması nedeniyle gönderilmesine imkan olmadığı durumlarda eksik olan gizli sicil raporları ile ilgili olarak ilgililer hakkında sonradan bir şekilde sicil doldurulabilmesine imkan sağlayan bir düzenlemenin bulunmamaktadır. Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 37 ile 64 üncü maddelerinin hükümleri ilgililer hakkında uygulanırken sicil notu bulunmayan yıl veya yıllar sicil notların tespitinin 16.8.1995 tarih ve 22376 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 139 Seri No'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre yapılması gerekmektedir.
Yani, 1979 yılından itibaren sicil raporları değerlendirmeye alındığında, görevde bulunmasına rağmen her altı yıllık dilimdeki en fazla üç yılın sicil raporunun herhangi bir sebeple tanzim edilmediği veya tanzim edilmesine rağmenidarece kaybedildiğinin tespit edilmesi halinde sicil raporunun olamdığı yıl veya yıllar sicil notu olarak; 6 yıllık dilimdeki diğer yıllara ait sicil notları ortalamasının dikkate alınması 1979 yılından itibaren hiçbir yılda sicil raporu tanzim edilmeyenler hakkında ise 37 ve 64.madde hükümleri uygulanamaz.
Örneğin, fiilen görevde bulunan bir personelin 1980 yılı sicil raporunun tanzim edilmediği, 1984 yılı sicil raporunun da kayboduğu tutanakla tespit edilmiştir. İlgilinin 1979, 1981, 1982, 1983 yıllarına ait sicil notlarının sırasıyla, 80, 87, 90, 95 olması halinde; mevcut yıllar sicil notlarının ortalaması((80+87+90+95):4=88 ) alınarak gerek 1980 gerekse 1984 yılları sicil notunun 88 olarak değerlendirilmeye alınması gerekmektedir.

6- 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 12/d fıkrası hükmü uyarınca yapılan intibak işlemi esnasında olumsuz sicil ve kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezasının dikkate alınıp alınamayacağı hususu.
Devlet memurunun 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin (A) bendinin 12/d fıkrası hükmü uyarınca yapılan intibak işlemi esnasında olumsuz sicil ve kademe ilerlemesinin durdurulması disiplin cezasının emsalinin hizmetinden çıkarılılıp çıkarılamayacağı aşağıda açıklamak gerekirse.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" Bölümünün (A) bendi 12/d fıkrasında "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarıl hizmet sürelerinin tamam her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler." hükmü yer almaktadır. Mezkur hükümde yer alan "memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı" ifadesi Devlet memuruna ilişkin olup olumsuz sicil alınan yıllar ile disiplin cezalarına dayalı kademe ilerlemesi yapılmayan yılların ilgilinin hizmetinden çıkarılması gerekmektedir. Ancak emsal hesabında ilgili olmayanlar bakımından ise bu sürelerin düşülmesi mümkün bulunmamaktadır. Ayrıca, intibak işleminin uygulanmasın göstermek üzere 45,85,95, 113 ve 142 seri no'lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğleri yayınlanmış bulunmaktadır.
Bu itibarla, memuriyete başlayan ve daha sonra bir üst öğrenimi bitiren ilgilinin intibakı aynı üst öğrenime tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, memuriyette geçirdikleri ve mevzuat gereğince memuriyette geçmiş sayılarak değerlendirilen hizmetlerinden olumsuz sicil ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası düşüldükten sonra kalan başarılı hizmet sürelerinin tamamının her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilmeleri gerektiği ve intibak sonucunda belirlenen aylık derece ve kademesinin, mevcut müktesep hak aylık derece ve kademesinden aşağı olması halinde ilgilinin bulunduğu kazanılmış hak aylık derece kademesinin esas alınması gerekmektedir.
7- Öğrenim nedeniyle yapılacak intibak işlemi ile askerlik hizmeti nedeniyle sicil notunun verilememesi durumuna yapılacak işlem.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ortak Hükümler bölümünün (A) fıkrasında, lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenler için memuriyete giriş derece ve kademesi 12 nci derecenin 2 nci kademesi olarak belirlenmiştir. Aynı maddenin 6 ncı bendinin (b) alt bendinde ise ?Ortaokul ve dengi, lise ve dengi okulların, normal öğrenim süresinden fazla olması halinde, başarılı her öğrenim yılı için bir kademe ilerlemesi uygulanır. Bunlardan teknik öğretim okulları mezunlarına, meslekleri ile ilgili görevlerde çalışmaları halinde ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilir.?hükmü yer almaktadır.
Bu itibarla, öğrenim süresi (4) yıl olan lise dengi teknik öğrenimi bitirip Teknik Hizmetler Sınıfında meslekleri ile ilgili görevlerde çalışanların 11 inci derecinin 1 inci kademesinden göreve başlatılmaları gerekmektedir.
Sağlık Meslek Liseleri ise, lise dengi mesleki öğretim kurumları olup, teknik öğretim okulu olarak nitelendirilmemektedir
Sonuç olarak; Sağlık Meslek Lisesi mezunu olan bir memurun 12 nci derecenin 2 nci kademesinden, öğrenim süresinin normal öğrenim süresinden 1 yıl fazla olması sebebiyle de 12 nci derecenin 3 üncü kademesinden göreve başlatılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, 657 sayılı Kanunun ?Sicil Yönetmeliği? başlıklı 121 inci maddesinde ?Devlet Memurunun mesleki ehliyetinin tespiti amacı ile sicilinde bulunacak bilgiler , ayrılış sicilinin verileceği haller, sicil raporlarının şekli, taşıyacağı sorular, düzenleme zamanı, uygulanacak not usulü ve bunların derecelendirilmesi, muhafaza ile görevli makamlara dair esaslar ile itiraz ve bunu inceleyecek merciler; Vali ve Kaymakamların hangi memurların birinci, ikinci ve üçüncü sicil amirleri olduğu, hangi memurlar hakkında da ek sicil raporu verecekleri ve diğer hususlar genel yönetmelikle düzenlenir.? hükmü yer almaktadır.
Devlet Memurları Sicil Yönetmeliğinin 13 üncü maddesinin altınca fıkrasında ise ?Sicil amirinin yanında çalışırken alınan mazeret izinleri ile yıllık izinler ve doktor veya sağlık kurulu raporuna dayanan hastalık izinleri, hizmet içi eğitimde geçen süreler, sicil raporu düzenlenmesi için gereken 6 aylık süreye dahildir. Şu kadar ki amirin yanında 3 ay fiilen çalışmış olmak şarttır. Hizmet içi eğitimin veya hastalığın sicil raporu doldurmak için gerekli sürenin geçmesine imkan vermeyecek kadar uzun sürmesi ve dolayısıyla memur hakkında sicil raporu doldurma imkanının bulunmaması halinde, bir defaya mahsus olmak üzere geriye doğru en çok üç yılın sicil notlarının ortalaması esas alınır.? hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükümler çerçevesinde, herhangi bir yılın sicil notunun memurun askerde olması nedeniyle dolrulamaması halinde geriye doğru son üç yılın sicil notlarının ortalamasının esas alınarak verilmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber