ÜAK kontenjan artışına karşı çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2008 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "Kurul, üniversite kontenjanlarının artırılmasını son derece sakıncalı ve Türk yükseköğretiminin kalitesini bozucu anlamda değerlendirmektedir" dedi.

ÜAK'ın olağan bir gündem maddesiyle toplandığını belirten Akaydın, bu toplantının en önemli maddesinin doçentlik sınav jürilerinin belirlenmesi olduğunu ve bunun gerçekleştirildiğini söyledi.

Kurul'un ülkenin gündeminde olan çoğunluğu üniversiteleri ilgilendiren bazı konularda görüş belirleme ihtiyacı duyduğunu da ifade eden Akaydın, görüşlerin, çoğunluğu rektörlerden oluşan 134 katılımcının oy birliği ile belirlendiğini kaydetti.

Üniversitelerin kontenjanlarının artırılması konusuna değinen Akaydın, şunları söyledi:

"Şu anda üniversitelerimiz gerek örtülü alan altyapısı olarak, gerek bütçe olarak, gerekse hepinizin bildiği gibi son zamanlarda akademik eleman sıkıntısı da ortaya çıkmıştır, ilanların durdurulması nedeniyle. Bu tür sıkıntılardan dolayı kontenjanların artırılmasını son derece sakıncalı ve Türk yükseköğretiminin kalitesini bozucu anlamda değerlendirmektedir.

Şu anda birçok üniversitemizde öğrenci derslikleri, mevcut öğrencilere bile yetmemektedir... Bu tür kararların rektörlerin ve üniversitelerin görüşü alınmadan ileriye sürülmesini de kurulumuz, üniversite özerkliğine de ayrıca bir müdahale olarak yorumlamaktadır."

ÖSS sisteminde yapılması istenen değişikliklere de değinen Akaydın, bu konuya ilişkin şunları söyledi:

"Kurulumuz, bu değişikliklerin altında, meslek liselerimizden üniversiteye geçişte katsayı uygulamasının ortadan kaldırılmasının yattığı düşüncesindedir.

O bakımdan bu tür ÖSS sistemindeki değişikliklerin aceleci bir şekilde ve yine ÜAK'ın ve Rektörler Komitesi'nin görüşleri alınmadan geçirilmesini Türk yükseköğretimin geleceği açısından sakıncalı bulduğunu oy birliğiyle ifade etmektedir."

Önümüzdeki ay içinde 22 üniversitede rektör seçimlerinin söz konusu olduğunu hatırlatan Akaydın, rektör adaylarının ilk 6'sının üniversiteler tarafından belirlendiğini, bu 6 kişinin da YÖK'te 3'e indirildiğini belirtti.

Bunun da bir süreden beri rektör adaylarının YÖK'e davet edilerek bir mülakat türünde değerlendirildiğini ifade eden Akaydın, "Halbuki YÖK'ün zaten rektör adayları değerlendirme komitesi mevcuttur. Bunun ötesinde bu tür bir değerlendirme yapılmasını Üniversitelerarası Kurul doğru bulmamaktadır, etik bulmamaktadır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber