Tansiyon hastası sayısı hızla artıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Mayıs 2008 17:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- 10. Ulusal Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Kongresi'nde açıklanan, "Türk Hipertansiyon İnsidans Çalışması"na göre, Türkiye'deki tansiyon hastalarının sayısı hızla artıyor.

Kongrede Dernek Başkanı Prof. Dr. Çetin Turgan, derneğin 2003 yılında, 26 ilde yaklaşık 5 bin kişiyi kapsayan tansiyon araştırması yaptığını belirterek, bundan 4 yıl sonra, 2007 yılında aynı gruptan hayatta olan herkese yeniden ulaşılmaya çalışıldığını ve tansiyon durumlarının değerlendirildiği söyledi.

Çalışmada, 4 yıl önce görüşülen, 22 yaş ve üzerindeki 5 bin kişiden 4 bin 8'ine ulaşıldı. Yapılan değerlendirmede, Türkiye'de hipertansiyondaki 4 yıllık artış hızı yüzde 21,3 olarak tespit edildi. Erkeklerde artış hızının kadınlardan daha yüksek olduğu dikkat çekti.

Çalışma, kırsal bölgede yaşayanlardaki hipertansiyon artış hızının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma, yaş ilerledikçe hipertansiyon artış hızının arttığı gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Çalışmada, yüksek tansiyonu olanların tedavi ve tansiyonunu kontrol altında tutma konusunda 4 yıl önceye göre biraz daha bilinçli oldukları anlaşıldı.

Çalışmada, 4 yıl önce ziyaret edilen grupta yaşamını yitirenlerin arasında yüksek tansiyonu olanların oranının, hipertansiyonu olmayanlara göre 4,5 kat daha fazla olduğu belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber