İkametgâh ilmühaberi alma devri kapandı, muhtarlar ek ödenek istiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 25 Mayıs 2008 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İkametgâh gelirinden mahrum kalan muhtarlar fazla ödenek istiyor

Adres Kayıt Sistemi'nin uygulanmasına yönelik Başbakanlık Genelgesi'nin yayımlanmasıyla muhtarlardan ikametgâh ilmühaberi (yerleşim yeri ve diğer adres belgesi) alma devri kapandı.

Artık kamu kurum ve kuruluşları, yaptıkları işlemler için vatandaştan ikametgâh ve nüfus kayıt örneği istemeyecek. Söz konusu belgeler, işlem yapacak kurum tarafından bilgisayar ortamındaki Adres Kayıt Sistemi'ne (AKS) dayalı Kimlik Paylaşım Sistemi'nden (KPS) elde edilecek. Yeni düzenleme sebebiyle en önemli gelir kaynaklarını kaybeden muhtarlar, yetkililerden maaşlarının artırılmasını istiyor.

İstanbul Muhtarlar Derneği Başkanı ve Fatih Molla Şerif Mahallesi Muhtarı Akif Ak, yeni uygulamayla vatandaşların kırtasiyecilikten kurtulacağını, ancak muhtarların zarar göreceğini söylüyor. Muhtarın devletten aylık 280 YTL ödenek aldığını belirten Ak, "Bu rakama 30 YTL daha ekleyerek Bağ-Kur'umuzu ödüyoruz. Yani devletin verdiğini tekrar devlete geri ödüyoruz. İkametgâh ve nüfus kayıt örneklerinden aldığımız ücretle hem geçimimizi sağlıyor hem de bürolarımızın elektrik, telefon ve su faturalarını ödüyorduk. Bu uygulama ile sıkıntı çekeceğiz." diyor. Ak, mağduriyetlerinin giderilmesi için muhtarlara ek ödenek verilmesi gerektiğini söylüyor.

Maltepe Çınar Mahallesi Muhtarı Ayşem Möröy de sistemin tam olarak oturmadığına dikkat çekerek, genelgenin erken yayınlandığını savunuyor. Denizli'de pilot uygulama yapıldığını anlatan Möröy, "Yıl sonuna kadar ikametgâh verilmeye devam edilir. Genelge yürürlükte ama birçok kurum daha sisteme bağlanmadı. Muhtarlar olarak evrak vermeye devam ediyoruz." şeklinde konuşuyor. Sadece 280 YTL'lik maaşla geçinemeyeceklerini ifade eden Möröy, şunları söylüyor: "Valilik tarafından açıklanan evrak başına 3 YTL'lik gelirle elektrik, su, telefon gibi ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Sistem devreye girince muhtarlar için büyük sıkıntı olacak."

AKS'ye bağlanan kurum ve kuruluşlar, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) veri tabanında yer alan ve TC kimlik numarası ile ilişkilendirilmiş olan KPS'ye şifreyle ulaşıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber