TÜİK'ten enflasyon açıklaması: Manipülasyon yapılıyor

TÜİK, enflasyon hesaplamasına dair sosyal medyada çıkan paylaşımlara ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı. Yanıltıcı sonuçların bazı çevreler tarafından manipülasyon aracı olarak kullanıldığını belirten TÜİK, birkaç başlığın cımbız ile çekildiğini belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Ağustos 2024 10:35, Son Güncelleme : 07 Ağustos 2024 10:35
TÜİK'ten enflasyon açıklaması: Manipülasyon yapılıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon hesaplamalarına yönelik yapılan eleştirilere yayımladığı bir metin ile cevap verdi.

Enflasyon hesaplamasına dair sosyal medyada çıkan paylaşımlara dikkat çeken TÜİK, yanıltıcı sonuçların bazı çevreler tarafından manipülasyon aracı olarak kullanıldığını belirtti ve birkaç başlığın özellikle cımbız ile çekildiğini aktardı.

"Son Dönemde Kamuoyuna Yansıyan ve Gerçeklerle Bağdaşmayan Haberlere İlişkin Kamuoyu Duyurusu" başlığıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"08.07.2024 tarihinde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyunun Tüketici Fiyat Endeksi hesaplamaları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Ancak, toplantı sırasında sorulan bir soruya verilen yanıtın bağlamından koparılarak haberlere yansıtıldığı görülmüştür. Toplantıda sorulan "Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?" sorusuna verilen kapsamlı yanıt içerisinde geçen "yüzde 45 ile yüzde 75 enflasyon arasında can yakıcılığı açısından pek bir fark bulunmamaktadır" ifadesi, yüzde 45 oranında bir enflasyonun da halk için oldukça yüksek ve zorlayıcı olduğunu vurgulama amacı taşımaktadır. Bu oranlar arasında önemli bir fark olduğu muhakkaktır, ancak her iki oran da yaşam maliyeti üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratmaktadır. Burada anlatılmak istenen "Fiyatların ucuzlaması için enflasyonun negatife dönmesi, tabii ki bundan önce tek haneli seviyelere düşmesi gerektiğidir."

TÜFE sepetinde 2024 yılı itibarıyla 12 ana harcama grubu altında, 43 harcama grubu yer almaktadır. Bu harcama grupları altında ise 90 alt harcama grubu bulunmaktadır. Alt harcama gruplarının altında yer alan 143 temel başlıkta ise 406 madde ve bu maddeler altında 913 adet madde çeşidi bulunmaktadır.

'TÜİK DÜNYADAKİ EN ŞEFFAF RESMİ İSTATİSTİK KURUMLARINDAN BİRİDİR'

Bu kapsamda, TÜFE sepetindeki değişim oranları her ay 12 ana harcama grubu, 43 harcama grubu, 90 alt harcama grubu ve 143 temel başlık düzeyinde yayımlanmaktadır. Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) tarafından yayımlanması beklenen en detaylı düzey ise temel başlık düzeyidir. Kurumumuz tarafından temel başlık düzeyinde endeks değişimleri uluslararası beklentilere en uygun biçimde kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Bu bağlamda TÜİK dünyadaki en şeffaf resmi istatistik kurumlarından biridir. Bir köşe yazarı tarafından, Kurumumuzca en son Nisan 2022'de yayımlanmış olan bazı madde fiyatları, yine Kurumumuz tarafından hali hazırda yayımlanmakta olan temel başlık seviyesinde fiyat endeksleri ile genişletilerek günümüze ilişkin ortalama fiyat hesaplamalarının yapıldığı iddia edilmektedir.

'YANILTICI BEYANLARININ DEVAM ETTİĞİ MÜŞAHEDE EDİLMEKTEDİR'

Bahsi geçen yanıltıcı sonuçların bazı çevreler tarafından manipülasyon aracı olarak kabul görmesi neticesinde, bilimsel açıdan TÜFE'ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir.

Bunun yanı sıra, ilgili köşe yazarı tarafından yapılan hesaplama özellikle bir temel başlık altında birden fazla maddenin ve madde çeşidinin bulunduğu durumlarda tamamen hatalı çıkarımlara neden olmaktadır. Örneğin, "06212-Doktor muayene ücreti" temel başlığı için de bu durum geçerlidir. Bu temel başlık, "Muayene katılım payı (Devlet, Uzman Dr.)", "Doktor muayene ücreti (Özel, Uzman Dr.)", "İlaç katılım payı" ve "Doktor muayene ücreti (Muayenehane, Uzman Dr.)" gibi bireylerin bütçelerinde farklı harcama paylarına sahip madde çeşitlerinden oluşmaktadır. Devlet hastanesi muayene katılım ve ilaç katkı payları, doktor muayene ücreti (özel hastane) ve doktor muayene ücreti (muayenehane) gibi diğer ürün çeşitlerine oranla daha yüksek harcama paylarına sahiptir.

'MADDE DÜZEYİNDE TÜM FİYATLAR HESAPLANMAMAKTA VE YAYIMLANMAMAKTADIR'

Öte yandan, ilgili temel başlık düzeyinde hesaplanan fiyat ve değişim oranı matematiksel olarak yalnızca uzman doktor muayene ücretindeki değişimi ifade etmemektedir. Dolayısıyla, ilgili köşe yazarının, devlet ve özel sektör tarafından sunulan ilgili sağlık hizmetlerinin tamamı aynı fiyat düzeyinde değişim göstermişçesine toplulaştırılarak hesapladığı ve sözde TÜİK'e ait madde fiyatları gibi açıkladığı rakamlar hatalı yaklaşımlar barındırmaktadır.

Bu tür manipülasyonlara mahal verilmemesi adına dünyanın önde gelen ülkelerinin hiçbirinde madde düzeyinde tüm fiyatlar hesaplanmamakta ve yayımlanmamaktadır.

'NE DENLİ İSABETLİ BİR KARAR OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYMUŞTUR'

İlgili köşe yazarı tarafından eksik ve yanıltıcı bilgiler üretilerek madde fiyatı sonuçlarına ulaşılmaya çalışılması neticesinde ortaya çıkan tartışmalar, Türkiye İstatistik Kurumu'nun, Avrupa Birliği'ne üye ve aday ülkeler, EFTA ülkeleri, ABD ve Kanada'da olduğu gibi seçilmiş homojen maddeler haricinde kalan ürünlerin fiyatlarının yayımlanmaması kararının ne denli isabetli bir karar olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur"

Doktor ücreti hesabı açıklaması

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) madde sepetinde 34 TL olarak görülen uzman doktor muayene ücretiyle ilgili, "Devlet hastanesi muayene katılım ve ilaç katkı payları, doktor muayene ücreti (özel hastane) ve doktor muayene ücreti (muayenehane) gibi diğer ürün çeşitlerine oranla daha yüksek harcama paylarına sahiptir" açıklamasını yaptı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kamuoyunda tartışma konusu olan madde fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı.

TÜİK açıklamasında özellikle madde sepetinde 34 TL olarak görülen uzman doktor muayene ücretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

TÜİK açıklamasında "06212-Doktor muayene ücreti" temel başlığının "Muayene katılım payı (Devlet, Uzman Dr.)", "Doktor muayene ücreti (Özel, Uzman Dr.)", "İlaç katılım payı" ve "Doktor muayene ücreti (Muayenehane, Uzman Dr.)" gibi bireylerin bütçelerinde farklı harcama paylarına sahip madde çeşitlerinden oluştuğunu söyledi.

TÜİK, devlet hastanesi muayene katılım ve ilaç katkı paylarının, doktor muayene ücreti (özel hastane) ve doktor muayene ücreti (muayenehane) gibi diğer ürün çeşitlerine oranla daha yüksek harcama paylarına sahip olduğunu belirtti.

TÜİK açıklamasında, ilgili temel başlık düzeyinde hesaplanan fiyat ve değişim oranının matematiksel olarak yalnızca uzman doktor muayene ücretindeki değişimi ifade etmediğini belirtti. TÜİK devlet ve özel sektör tarafından sunulan ilgili sağlık hizmetlerinin tamamının aynı fiyat düzeyinde değişim göstermişçesine toplulaştırılarak hesaplanmasının hatalı yaklaşım olduğunu belirtti.

Konuya ilişkin TÜİK'in açıklaması şu şekilde:

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber