AİHM, Türkiye ile ilgili dört davayı karara bağladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 17:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan dört davayı bugün karara bağladı.

Oğulları askerlik görevini yürütürken intihar eden Hasan ve Refika Çalışkan'ın şikâyetini değerlendiren AİHM, "Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) etkili soruşturma hakkıyla ilgili 2. maddesini ihlal ettiği" görüşüne vardı.

Karar gereği Türkiye, toplam 15 bin 500 avro maddi tazminat ödeyecek. Başvuru yapanlar, yetkililerin, oğullarının intiharını yeterli ve etkili şekilde soruşturmadığını iddia etmişti.

AİHM, Hasan Rüzgar'ın yaptığı başvurudaysa, Türkiye'nin adil yargılanma hakkı ile makul sürede gözaltı tutulma hakkına ilişkin maddeleri ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, bu başvuruyla ilgili 9 bin avro maddi tazminat ödeyecek. Rüzgar, mahkemeye yaptığı şikayette Türkiye'deki duruşmalarının 15 yıl sürdüğü görüşünü savunmuştu.

AİHM, eski milletvekili Cahit Tekelioğlu'nun mürâcaatında da âdil yargılanma hakkının ihlâl edildiğine hükmetti, ancak maddî tazminata gerek görmedi.

Cahit Tekelioğlu, 2001 yılında mecliste çıkan bir kavgada, attığı yumruk sonucu, diğer milletvekilinin daha sonra kalp krizinden ölmesinde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle 2 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

AİHM, Sermet Mustafa Ünel'in yaptığı başvuruda da, Türkiye'nin adil yargılanma hakkını ihlal ettiği görüşüne vardı ve şikayet başvurusu yapana toplam 6 bin 500 avro ödenmesini kararlaştırdı.

1997-2000 yılları arasında, Ulaştırma Bakanlığına bağlı Sivil Havacılık Dairesinde genel müdür olarak çalışan Ünel, yolsuzluk suçundan tutuklanmış ve 6 yıl 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber