Sayın Ali Coşkun'un açıklamalarına ilişkin Sabah gazetesinin değerlendirmesi

Haber Giriş : 30 Mayıs 2003 22:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayın Yalçınbayır'ın açıklamalarına sert tepki

Devlet Bakanı Yalçınbayır'ın 'Memurlar sözleşmeli olacak' açıklamasına sendikacılar, 'Bu IMF'nin görüşüdür, yaptırtmayız' dediler

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır'ın Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği'nce (BUSİAD) düzenlenen törende yaptığı 'Memurlar sözleşmeli olacak' açıklamasına memur cephesinden sert tepki geldi. KESK Başkanı Sami Evren, 'IMF'nin görüşüdür. Bunu yaptırtmayız. Bakan, KESK'i tanımıyor galiba' derken, Türkiye-Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız, tepkisiz kalmayacaklarını söyledi.

Kazanılmış haklara ters
400 bin üyeli KESK'in (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) Başkanı Sami Evren, bunun Başbakan Yardımcısı'nın kendi görüşü olmadığını belirterek, 'Bu IMF'nin görüşüdür. Bu görüşlerini, çok demokratik görünümlü olarak yeni bir durummuş gibi sunmaya çalışıyorlar. Kemal Derviş döneminde ifade edilen performans ve verimlilik düşüncesi zaten biliniyordu. Aynı düşüncenin devamıdır' dedi. İktidarın 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nu değiştirmeyi düşündüğünü tahmin ettiğini söyleyen Evren, şunları söyledi: 'Muhtemelen bütün kamu çalışanlarını sözleşmeli yapmayı düşünüyorlar. Bu yıllardır kazanılmış haklara bir saldırıdır. Memurların tasfiyesinden ziyade kamusal alan tasfiyesi söz konusudur. Kamusal alanı özelleştirmek istiyorlar. Ama bu mesele bakanın açıklamış olduğu gibi basit çözülemez. Demokrat görünüp, sonra çalışanları dışlayacak böyle bir şeyi de ancak AKP iktidarı yapabilirdi. Bunu yaptırtmayız bakana. Daha KESK'i tanımıyor galiba.'

Böyle bir şey olamaz
Kamu çalışanlarını temsil eden 476 bin üyeli konfederasyon olan Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise 'Endişe ediyoruz ki zamanı geldiğinde, mesela kredi programları ortaya konulduğunda, program hedefleri belirlendiğinde, 'Şu kadar çalışan var. Bunun yüzde 10'u fazla. Sözleşmeli personelin işine son ver' denilmesidir. Böyle bir şey olamaz. Buna tepkisiz kalmayız' dedi.

Hükümetin 'memur sayısı fazla' imajı yaratmak istediğini belirten Akyıldız, şunları söyledi:

'Bu gerçeği yansıtmıyor. Türkiye'de memur sayısı 2 milyon 200 bindir. 33-34 kişiye bir memur düşüyor. Avrupa'da ise 7-8 kişiye bir memur düşüyor. Türkiye'de memur sayısının azaltılmasını isteyen kesim, Dünya Bankası ve IMF'dir. Bu tür bir uygulama o tarafa verilmiş olan bir sözün gerçekleştirilmesi şeklinde görüş veriyor. Emeklilik özendirilirse zaten emekli olanlar olacaktır.
Çalışan kesimin gençleştirilmesi ve dinamikleştirilmesi bu şekilde olur.
Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber