AIDS'li kan skandalında hemşire kusurlu bulundu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Haziran 2008 16:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Hasan KIRMIZITAŞ/ŞANLIURFA, (DHA)

ŞANLIURFA'da, 1.5 yaşındaki Y.Ç.,'ye HIV virüsü taşıyan kan verilmesiyle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, hastalıklı kanın, hastanenin kan merkezinde görevli hemşire A.A.B., tarafından kayıtlara yanlışlıklı negatif olarak işlendiği ileri sürüldü. Yıllık izne ayrılan hemşirenin kentten ayrıldığı öğrenilirken, bakanlığın bu kez sistemde bir hata olup olmadığını sorgulamak için kente bilirkişi göndereceği kaydedildi.

Siverekli Işıgöz Ailesi'ne HIV virüslü kan verilmesi anne ve bebeğin ölümüne yol açan skandaldan 12 yıl sonra yine Şanlıurfa'da Y.Ç.,'ye AIDS'li kan verilmesiyle ilgili Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen başmüfettiş, Şanlıurfa Devlet Hastanesi'nin Kan Merkezi'ndeki idari soruşturmasını tamamladı. İlk aşamada merkezde görev yapan tüm personeli görevden el çektiren Başmüfettiş, ön raporunu hazırladı. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, başmüfettişin hazırladığı ön raporda, incelemeler doğrultusunda hatanın HİV virüslü kanın kayıtlara kan Merkezi'nde görevli hemşire A.A.B., tarafından yanlışlıkla ?negatif' yazılmasından kaynaklandığı belirtildi. Skandalın ortaya çıkmasının ardından görevden el çektirilen A.A.B.'nin savunmasında kayıtları kendisinin girdiğini doğrulayarak, ?Ben kanın üzerindeki barkotta yazılanları kaydettim. Barkot üzerinde negatif ibaresi bulunuyordu? dediği öğrenildi. Savunmasını yaptıktan sonra yıllık izin alarak kentten ayrılan A.A.B.'nin, ailesinin yaşadığı Aydın'a gittiği öğrenilirken, ilk raporda suçlu gözüktüğü ve nasıl bir ceza verileceğinin ise ilerleyen günlerde netleşeceği ifade edildi.

SİSTEM SORGULANACAK

Öte yandan Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde görevli bilirkişinin Şanlıurfa'ya gelerek Devlet Hastanesi'nin Kan Merkezi'nde bulunan cihazları inceleyeceği kaydedildi. Müfettiş incelemesinde, insan hatasından dolayı kayıtlara yanlış işlendiği belirtilen kanın, analiz edildiği cihazların yanlış sonuç verip vermediğinin bilirkişi tarafından yürütülecek çalışmada ortaya çıkarılacağı da kaydedildi.

AİLE TEDAVİYE DEVAM EDİYOR, MÜHENDİS SIR

Halen Ankara'da bulunan baba Mehmet Ç. ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi gören çocuğunun sağlık durumunun iyi olduğunu söylemekle yetindi. Küçük çocuğa HIV virüsü bulaşmasına yol açan kanı verdiği belirlenen makina mühendisi 32 yaşındaki S.K. de ortaya çıkmadı. Aslen Siverekli olan S.K.'nın ise evine kapandığı iddia edildi.

Maddi imkanı iyi olduğu için kendi tedavisini kendi yaptıran S.K., olayın ortaya çıktığı günlerde hastane görevlilerine HIV virüsünü Gaziantep'te birlikte olduğu Rus hayat kadınından almış olabileceğini söylemişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber