OKS ve ÖSS adaylarına altın öğütler

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 04 Haziran 2008 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ahmet KAYA/GAZİANTEP, (DHA)

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haluk Savaş, Orta Öğretim Kurumlarına Giriş Sınavı (ÖKS) ile Öğrenci Seçme Sınavı'na günler kala, adaylara ve velilere altın gibi öğütlerde bulundu.

Sınavın yaklaştıkça adayların stresinin de arttığını bildiren Doç. Dr. Haluk Savaş, adayların sınavı kendilerine stres yapmamalarını istedi. Son güne kadar ders çalışılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Savaş, sınavın öğrenciyi hasta etmeyeceğini, ancak, zorlayıcı bir yaşam olayı olduğunu, bu nedenle de pek çok psikiyatrik hastalıklara zemin hazırlayabileceğini söyledi. Kendilerine sınav öncesi başvuranların sayısında artış olduğunu anlatan Doç.Dr. Savaş, öğrencilerin ?Ben sınava hazırlanıyorum, çok tedirginim', ailelerin ise ?Benim çocuğum çok çalışkandı, artık başarısında bir düşüş var' şikayetiyle geldiğini kaydetti.

KAYGI KONSANTRASYONU BOZMASIN

Sınavların en çok tetiklediği rahatsızlıkların başında kaygı bozukluklarının geldiğini vurgulayan Doç. Dr. Savaş, sınav öncesi fizyolojik düzeyde kaygı duymanın işe yaradığını, ancak, bunun konsantrasyonu bozmayacak seviyede olması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Savaş, ?Kaygı insanları ders çalışmaya daha fazla yöneltebilir. Hiçbir kaygısı olmayan insanların yeni bir şey öğrenmeye isteğinin olmayacağı muhakkaktır. Kaygı fazlaysa ve konsantrasyonumuzu bozuyorsa, dikkatimiz toplamamızı zorlaştırıyorsa, bir çözüm arayışına girmemiz gerekebilir. Sınav zamanında öğrencilerin önemli bir kısmında oluşan kaygı psikiyatrik rahatsızlık düzeyindedir ve tedavisi vardır. Bunun için de çocuklarımızı en iyi şekilde sınavlara hazırlamanın başlıca yolu onun ruhen bu sınava uygun olup olmadığını bilmemizdir. Yani tedavisi olan bir şey için ?sınav stresidir' diye vakit kaybetmemek gerekir? dedi.

Doç.Dr. Savaş, öğrencilere ve ailelere sınavla ilgili şu öğütlerde bulundu:

ÖĞRENCİLERE

?Uykunuzu düzenli alın. Uyku beynimizin ve vücudumuzun yenilendiği bir zaman dilimidir. Sınav gecesi ve daha önceki gecelerde en geç 22.00-23:00'de uyumuş olun. Doğru olan şey, geceleri vaktinde uyumaktır. Uyku vücut için genel bir yenilenme vaktidir. Zindeliği sağlayan en önemli unsur uyku düzenine dikkat etmektir. Çalışmaya sabah erken saatlerde gün doğarken başlayın. Sabahın ilk ışıklarıyla başlamak vücudu genel anlamda çok iyi etkileyen bir faktördür. Sınav gecesi kalkıp ders çalışmayın. Arkadaşlarınızdan sınav ve dersler konusunda bir şey duymaktan kaçınmayın. Onlarla konuşun. Laf arasında geçen bir kelime belki de sizin sınavda fazladan bir soru çözmenizi sağlayacaktır. Sınava kesinlikle aç girmeyin, kandaki şeker oranı düşer ve bu da başarıyı olumsuz etkiler. Sınav sabahı, ağır olmamak koşuluyla güzel bir kahvaltı yapın. Sınav sırasında yapamadığınız ya da anlamakta zorlandığınız sorularla vakit kaybetmeyin. Hemen diğer soruya geçin. En sonunda bakılmak üzere vakit ayırmayı unutmayın.?

AİLELERE

?Çocuklarınıza sağlıklı bir ders çalışma ortamı hazırlayın. ?Benim çocuğum aslında çok zeki ama çalışmıyor. Çalışsa başaracak' ifadesi yanlış bir ifadedir. Çocuğu aşağılamak da çok yanlıştır. Mesela; ?Şunun oğlu yaptı sen yapamadın' kullanılmaması gereken bir ifadedir. Yani anne baba baskıcı olmamalıdır. Küçük de olsa başarılarını mutlaka ödüllendirin ve ?mükemmel yapıyorsun' deyin. Zamanla daha iyi yapacaktır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber