Taşınır Kontrol Yetkilisi nasıl belirlenmelidir?
Taşınır kontrol yetkilileri Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenmelidir.
Taşınır Mal Yönetmeliği'nin "taşınır kayıt yetkilileri ve taşınır kontrol yetkilileri" başlıklı 6'ncı maddesinin (1), (2) ve (3) numaralı fıkralarına göre;
" (1) Taşınır kayıt yetkilileri, harcama yetkililerince, memuriyet veya çalışma unvanına bağlı kalmaksızın, taşınır kayıt ve işlemlerini bu Yönetmelikte belirtilen usule uygun şekilde yapabilecek bilgi ve niteliklere sahip personel arasından görevlendirilir. Dış temsilciliklerde taşınır kayıt yetkilileri misyon şefleri tarafından görevlendirilir. Taşınır işlemleri yoğun olan harcama birimlerinde birden fazla taşınır kayıt yetkilisi görevlendirilebilir. Kamu idarelerince ihtiyaç duyulması halinde birden fazla harcama biriminin taşınır kayıtları harcama birimleri itibarıyla ayrı ayrı tutulmak kaydıyla, bir taşınır kayıt yetkilisi tarafından da yürütülebilir.
(2) Taşınır kontrol yetkilileri, harcama yetkililerince, taşınır kayıt yetkilisinin hazırlamış olduğu taşınır mal yönetim hesabına ilişkin belge ve cetvellerin mevzuata ve mali tablolara uygunluğunu ve gerektiğinde yapılan diğer kayıt ve işlemleri kontrol etmek üzere yardımcılarından veya bunların bir alt kademesindeki yöneticileri arasından görevlendirilir. Harcama yetkilisi dışında yönetici unvanını haiz personel bulunmayan harcama birimlerinde ise bu görev harcama yetkilisi tarafından yerine getirilir.
(3) Taşınır kontrol yetkilisi ile taşınır kayıt yetkilisi görevi aynı kişide birleşemez."
Bu düzenleme ışığında, taşınır kontrol yetkililiği müessesinin önemine
binaen bu görevin harcama yetkililerinin bir alt kademe yöneticileri arasından
görevlendirilecek kişi tarafından yapılması gerektiğini, bu hususun mümkün olmaması
halinde ise bu görevin bizzat harcama yetkilileri tarafından yerine getirilmesi
gerektiğini belirtebiliriz.