Kepekli ekmek, beyazından üç kat daha besleyici

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Haziran 2008 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İstanbul Halk Ekmek, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)'na kepekli ve beyaz ekmeklerin tahlilini yaptırdı.

Tahlil sonuçları, kepekli ekmekte beyaz ekmeğe oranla demir, lif, magnezyum gibi besin maddelerinin daha fazla olduğunu gösterdi. 100 gram beyaz ekmekte 1,86 olan diyet lif, kepekli ekmekte 5,50; beyaz ekmekte 4,5 olan demir de kepekli ekmekte 18,2 oranında çıktı. Yine magnezyum, B1 ve B6 vitaminleri de kepekli ekmekte beyaz ekmeğe oranla üç kat daha fazla görüldü. İstanbul Halk Ekmek AŞ Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, sağlıklı beslenmek için kepekli ekmeğin sofralardan eksik edilmemesini önerdi. Bekaroğlu, bazı üreticilerin ekmeğe kakao, kahve ya da kimyasal boya kattığını savunarak, "Her esmer ekmek, kepekli ekmek değildir." dedi.

Bekaroğlu'nun verdiği bilgilere göre, buğdayın içinde yer alan ve vücudu özellikle kolon kanserinden koruyan antioksidan maddeler, buğdayın dış kepeği ile tohum kısmında bulunuyor. Sağlık açısından zengin olan bu kısımların besleyici değerleri çok yüksek olmasına rağmen 'ekmekçilik' kalitesini düşürüyor. Buğdayı kepeğinden ayırmak, vücudu birçok elemandan ve akciğerin koruyucusu silisyumdan mahrum etmek anlamına geliyor. Kepek ayrımı yapılmayan ekmek, hammaddesi olan buğdayın rengine yakın esmer bir görüntüye sahip oluyor. Mükremin Albayrak,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber