ÖSS'de sorular geçen yıldan daha kolay

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2008 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 15 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek ÖSS'de, hem kolay hem de zor sorular olacağını belirterek, "Genel zorluk derecesi itibariyle geçen yıldan daha zor olmadığını, belki daha kolay olduğunu veya aynı düzeyde olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Pazar günü yapılacak ÖSS'ye 1 milyon 530 bin adayın gireceğine işaret eden Yarımağan, adaylara sınava giriş ve kimlik belgesi ile fotoğraflı bir kimliklerini yanlarında getirmeyi unutmamaları uyarısında bulundu.

Yarımağan, "Sınava giriş belgesinin aslı olmadan adayların sınava girmeleri mümkün değil. Onun için sınava giriş belgelerini iyi korusunlar. Sınava giriş belgelerini unutmamalarını öneriyorum. Sınav sabahı telaşa kapılmamak için sınava giriş kimlik belgelerini, fotoğraflı bir kimliklerini, kalem, silgi, vesaire malzemeleri sabah kolay bulacakları bir yere koysunlar ve vakitlice sınav yerlerine gelsinler" diye konuştu.

Ellerine belge ulaşmayan adaylar

Yarımağan, şu ana kadar ellerine sınava giriş ve kimlik belgesi ulaşmayan adayların bulundukları yerin ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğine başvurarak, yeni belge çıkarabileceklerini bildirdi.

Özellikle büyük şehirlerdeki adayların, mutlaka sınava girecekleri binayı görmelerini öneren Yarımağan, adayların sınav günü sıkıntı yaşamamaları için sınav yerlerine nasıl ve ne kadar sürede ulaşılacağını öğrenmeleri uyarısında bulundu.

"Daha kolay"

Sınavda yöneltilecek soruların zorluk derecesinin sorulması üzerine Yarımağan, şunları söyledi:

"İçlerinde kolay sorular da var, zor sorular da var. Soruların özgün olmasına dikkat ediyoruz. Mutlaka sorularımızın içinde geçmiş yıllarda sorduğumuz sorulardan farklı yapıda olanların bulunmasına dikkat ediyoruz. Sınava çok sayıda aday girdiği için, bunları birbirinden ayırmak amacıyla soruların kolayları da, zorları da olması lazım. Ama genel zorluk derecesi itibariyle geçen yıldan daha zor olmadığını, belki daha kolay olduğunu veya aynı düzeyde olduğunu söyleyebilirim."

"Kaç net soru yanıtlayan adayın barajı aşabileceği" sorusuna Yarımağan, bunun net bir yanıtı olmadığını söyledi.

Yarımağan, "Adayın hangi testten kaç soru yaptığı önemli. Örneğin, Sayısal-2 puanı için 6 test devreye giriyor. Bu altı testte 180 soru var. '180 sorudan 60 tanesini yapmalı demek' çok fazla bir şey ifade etmiyor. Çünkü 60 tane yaptığınızda, bu 60 tanesi Matematik-2'den mi, Matematik-1'den mi, Fen-1'den mi, Fen-2'den mi yapılmış o önemli. Ama kabaca söylersek, eğer bütün testler eşit yapılırsa mevcut puan hesaplama yöntemine göre soruların üçte birini yapan, yani 180 sorudan yaklaşık 60 tanesini yapan, 185'i geçiyor diyebiliriz. Ama dediğim gibi bu çok kaba bir değerlendirme. Bu, yıldan yıla, testten teste değişiyor. Puan türünden, puan türüne değişebiliyor."

Yarımağan, bu yıl çoğunluğu İstanbul'u tercih edenler olmak üzere toplam 39 bin adayın "tercih ettiği yerde" sınava giremeyeceğini bildirdi.

Cep telefonu uyarısı

Bu yıldan itibaren cep telefonu konusunda yeni bir uygulama başlatacaklarını anımsatan Yarımağan, geçen yıllarda adayların sınava gelirken yanlarında cep telefonu getirerek bina girişinde görevlilere teslim edebildiklerini kaydetti.Bu uygulama karmaşa yarattığı için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Yarımağan, şunları kaydetti:

"O yüzden bu sene cep telefonu ile binaya girmeyi yasakladık. Adaylar cep telefonlarını ya evlerinde bırakacaklar ya da eğer birlikte geldikleri birisi varsa bina girişinde ona verecekler" dedi.

Kılık kıyafet

Yarımağan, adayların sınava kurallara uygun kılık kıyafetle katılmaları gerektiğini belirtti. Yarımağan, "Bizim kurallarımız kılavuzda yazılı. Bu Yükseköğretim Kurulu tarafından da kabul edilen kurallar. Bu kurallara göre, gerek başvuru sırasında gerek sınava girerken adayların başının açık olması gerekiyor. Olay sadece türban değil. Başı açık olacak, aday kolay tanınacak bir kıyafette olacak" diye konuştu.

Adayların şansı

Yarımağan, bu yıl sınava girecek adayların, gerek kontenjanların artması, gerek liselerin dört yıla çıkarılmasından dolayı lise son sınıflardan mezun verilmeyecek olması dolayısıyla daha avantajlı olacağını belirtti.

Yarımağan, şöyle konuştu:

"Bu yıl adaylar için iki yönlü şans var. Birisi, aday sayısının azalması. Gerçi aday sayısı beklediğimiz oranda azalmadı. Son sınıf öğrencilerinin sayısının 500 binin üzerinde azalmasına karşın, eski mezunlardan 380 bin fazla olduğu için aday sayısındaki azalma 130 bin oldu. Olsun, gene de geçen seneye göre bir azalmadır.

Bunun yanında, belki bundan da daha önemlisi, kontenjanlar bu yıl arttı. Örgün programların kontenjanlarındaki artış oranı yüzde 25'i aşıyor. Bu da aday sayısındaki azalmayla birlikte düşünüldüğünde, bu yıl sınava girenler için ciddi biçimde üniversiteye girme şansını yükseltiyor."

Sınav sonuçları

Yarımağan, sınav sonuçlarının 10-15 Temmuz arasında açıklanmasını planladıklarını bildirdi. Yarımağan bu tarihler arasında sonuçların açıklanması halinde adayların tercihlerinin 20 Temmuz'dan sonra alınacağını ifade etti.

Yarımağan, ÖSS'de iki yıllık ön lisans programlarını tercih etmek için gerekli 160 baraj puanı ile lisans programlarını tercih etmek için gerekli 185 baraj puanının hesaplama yönteminde değişiklik yapılmasının planlandığını bildirdi.

Yarımağan, yeni yöntemle daha fazla adayın 160 ve 185 barajını geçeceğini, böylece kontenjanlarda boş kalma oranının azalacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber