Okul başarısı ÖSS'de avantaj

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Haziran 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS BAŞARI REHBERİ 2008 - 3 /Sibel Kahraman

Ders notlarının da ÖSS'ye etkisi var. Ortaöğretimde sınıf geçme notlarının ortalaması olan diploma notu ne kadar yüksekse Öğrenci Seçme Sınavı'nda o kadar avantaj kazanılıyor

Okulların ÖSS ortalamasının yüksek olması, başarıda etkili olan ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarını yükseltiyor.

30ÖSYM, diploma notlarından yola çıkarak her öğrenci için Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplıyor. OBP 50 ile 100 arasında değişen sayısal değere sahip olurken, öğrencinin lise 1, 2, 3 ve 4. sınıfta alınan sınıf geçme notlarının ortalaması olan diploma notu ne kadar yüksekse öğrenci o kadar avantajlı duruma geliyor.

Okulların ÖSS ortalamalarının yüksek olması, başarıya etki eden önemli bir kriter olan ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının yüksek olmasını getiriyor. Bahçeşehir Koleji uzman kadrosu AOBP'yle ilgili şu bilgileri verdi:

?50 ve 100 arasında değişen bir değer olan AOBP, öğrencinin OBP'sinin mezun olduğu yılda, okulunun ÖSS'deki puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılmış şeklidir. ÖSYM, öğrencilerin OBP'lerini ağırlıklandırabilmek için önce okulların her üç puan türündeki ortalamalarını bulur. Bunun için bir okulun tüm lise son öğrencilerinin o yıl yapılan ÖSS sonrasında SÖZ-1, SAY-1 ve EA-1'den aldıkları puanlar ayrı ayrı toplanıp öğrenci sayısına bölünür. Böylece her okul için ÖSS-SAY, ÖSS-EA ve ÖSS-SÖZ hesaplanmış olur.

Daha sonra her öğrencinin OBP'si okulunun ÖSS puan ortalamaları gözönünde bulundurularak ÖSYM tarafından bir formül aracılığıyla ağırlıklandırılır. Hesaplanan AOBP'ler olduğu gibi ÖSS puanlarının üzerine eklenmez, belli bir katsayıyla çarpılıp ham puanların üzerine eklenir. Ve toplamda oluşan Y-ÖSS (Yerleştirme ÖSS) puanlarına göre adaylar bölümlere yerleştirilir.?

İşsizlik korkusu yaşanan bölümlerin kontenjanları boş

Yaklaşık 2 milyon genç üniversiteli olmak için yarışırken, bazı fakülteler de öğrenci alabilmeyi bekliyor. 2007 ÖSS'de kimi fakültelerin kontenjanları mezun olunduğunda işsiz kalma korkusuyla boş kaldı.

Ziraat mühendisliği ve su ürünleri programları, orman, maden ve jeoloji mühendislikleri en fazla boş kalan bölümler oldu. Bunun temelinde, bu bölümlerin iş sahasının fazla olmaması yatıyor. Yine devlet üniversitelerindeki biyoloji, fizik ve bazı üniversitelerin kimya bölümlerinin bir kısmı da merkezi yerleştirmede boş kaldı.

Vakıf üniversitelerinde en fazla açık işletme bölümlerinde olurken Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinde işletme bölümüne yerleşen öğrenci sayıları kontenjanın yüzde 10'unu geçmedi.

Üniversite sınavına giren adayların yalnızca yüzde 9.25'i ilk tercihine yerleşiyor. Şanslı öğrencilerin neredeyse tamamını fen, anadolu ve bazı özel lise mezunları oluşturuyor. İlk tercihine yerleştirilenlerin tüm yerleştirilenlere oranı yüzde 9.25. İlk üç tercihinden birine yerleştirilenlerin oranı yüzde 25.63. İlk 10 tercihinden geride bulunan tercihlerine yerleşenlerin oranı ise yüzde 36.65.

Nadir bulunan bölümler

Yalnızca birkaç üniversitede bulunan bölümler az sayıda mezun veriyor. Bu da iş hayatına atılmada önemli bir ayrıcalık sağlıyor

Hidrojeoloji Mühendisliği (SAY-2)

Hidrojeoloji Mühendisliği programı, yeraltı ve yerüstündeki akışkan kaynakların karakteristiklerini saptamak üzere araştırma ve çalışmalar yapabilecek nitelikte insan gücü yetiştirir.

Bölümü tercih edecek öğrencilerin fizik ve kimyaya ilgili olmaları, doğayı ve araştırmayı sevmeleri gerekiyor. Bölümde sondaj tekniği, mineroloji, akışkanlar mekaniği, su kimyası, Zemin Mekaniği gibi dersler okutuluyor.

Mezunlara ?Hidreoloji Mühendisi? unvanı veriliyor. Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nde, DSİ'de, İller Bankası'nda, Çevre Bakanlığı'nda ve belediyelerde çalışma imkânı var.

Hacettepe Ü. Mühendislik Fakültesi Hidrojeoloji Mühendisliği 2007 taban puanı 305.658

İmalat/Üretim Mühendisliği(SAY 2) :

İmalat Mühendisliği bölümü, kaynakları, zamanı, parayı ve iş gücünü, mühendisliğin yaratıcılığını bilgisayar ve elektronik sistemlerle birleştirecek yetenekli elemanlar yetiştiriyor.

Bu bölümde okumak isteyen öğrencilerin matematik, fizik gibi temel bilimlere yatkınlığı, genel akademik yeteneğe, hayal gücüne ve yaratıcılığa sahip olması gerekiyor. Fizik, kimya, mühendislik ilkeleri, bilgisayar programla, mühendislik matematiği, mühendislik materyalleri, termodinamik ve ısı transferleri bölümde okutulan derslerden bazıları.

Mezunlara ?İmalat Mühendisi? unvanı veriliyor. Otomotiv ve makine sanayii alanlarında iş bulma imkânları var.

Üniversite Fak. Bölüm 2007 Taban Puan

İTÜ Makine malat Müh. 348.333

Atılım Ü. Müh.Fak. Üretim Müh.(Brs.) 314.001

Atılım Ü. Müh.Fak. Üretim Müh.(%50brs.) 303.049

Atılım Ü. Müh.Fak. Üretim Müh. 240.075

İşletme Mühendisliği(SAY 2) :

Programın amacı, işletmelerin kuruluşundan başlayarak her aşamasında gerek teknik, gerekse iktisadi bakımdan etkin görev alacak niteliğe sahip, orta ve üst düzey yönetici yetiştirmek. İşletme mühendisleri, işletmelerde teknik kadrolarla sosyal bilimler eğitimi almış kadrolar arasında köprü görevi görürler; bir ürünün en ekonomik biçimde üretilmesi konusunda maliyet hesapları yaparlar, bunu yaparken de bir mühendisten daha çok mali yöntemleri, bir işletmeciden daha çok matematiksel yöntemleri kullanırlar.

Bu bölümü seçmek isteyenlerin analitik düşünebilme ve organizasyon yeteneğine sahip, insanlarla iyi iletişim kurabilen, düşüncelerini başkalarına aktarabilen, fen ve sosyal bilimlere ilgi duyan, ekip ruhuna sahip kişiler olması gerekiyor.

Bölümde okutulan bazı dersler:

Sayısal analiz, statik, metod mühendisliği, termodinamik, hidrolik, dinamik, ekonomi, işletme ekonomisi, üretim yönetimi, finansman.

Enerji Sistemleri Mühendisliği (Say2):

Günümüzde enerji kullanımında güvenlik, ekonomiklilik ve çevre dostu olma gibi özellikler hedef olarak alınıyor. Dost, sürdürülebilirlik özelliğine sahip, güvenle ulaşılan, uluslararası ilişkilerde dünyanın çıkarını gözeten ve ekonomik olan enerji sistemleri geleceğe damgasını vuracaktır. Bu enerji sistemlerini etkin olarak yönetmek için de, bilgili ve lider enerji sistemleri mühendislerine ihtiyaç olacak.

Enerji sistemleri mühendisliğini seçmek isteyen adayların sahip olması gereken en önemli özellik sistemli çalışma alışkanlığına sahip olmak.

Bunun dışında analitik düşünme gücü, yaratıcılık, fen, matematik ve fizik konularına normalin üstünde ilgi duymaları gerekiyor.

Bölüm mezunları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), TEAŞ, TEDAŞ, DSİ, TKİ, TTK, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ, TAEK gibi yerlerde çalışabilirler.

Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği burslu bölümü 2007 taban puanı 339.764. Burssuz 255.134.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber