Kırım Kongo, sağlık çalışanlarının psikolojisini bozdu
Ankara Numune Hastanesi'nde üç doktor ve bir sağlık memuruna hastadan Kırım Kongo kanamalı ateşinin (KKKA) bulaşması sağlık çalışanlarının psikolojisini bozdu.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji servislerinde görev yapan doktor ve hemşireler ölümcül virüsün bulaşmasından korkuyor. Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanlarını hastalık kâbusundan kurtarmak için kene ısırmasına bağlı ağır vakalara müdahale eden hastanelerde hizmet içi eğitim talimatı verdi. Hastalara müdahale eden bütün personelin, koruyucu giysi, maske ve gözlük kullanması zorunluluğu getirildi. Hastaların nevresim ve tuvaletlerinin temizlenmesinde çamaşır suyu dezenfeksiyonuna başvurulması istendi.
Bu yıl 23 kişinin ölümüne sebep olan keneler vatandaştan sonra doktorları da tedirgin etmeye başladı. Ankara Numune ve Ankara Hastanesi'nde ölümcül hastalıkla yüz yüze gelen doktor ve hemşirelerin yakın çevrelerine "Hastaların ölümleri çok acı oluyor. Kanamalı vakalar bizi çok üzüyor." dediği ifade ediliyor. Hastane personelindeki korkunun 4 personele daha ihmal sebebiyle virüs bulaşması yüzünden zirveye çıktığını dikkate alan hastane yönetimi alarma geçti. Daha önce yapılan hizmet içi eğitimler yeniden gündeme alındı. Hastaneden bir yetkili, "Doktorlarımızın başına böyle bir talihsizliğin gelmesi hepimizi üzdü. Eğitimleri ve psikolojik desteği farklı açılardan yeniden vereceğiz." dedi.
Hastane yetkilileri, kene virüsünün bulaştığı doktorların durumlarının iyi olduğunu açıkladı. Sağlık çalışanlarının yoğun bakımda olmadığı intaniye servisinde tedavi gördüğü belirtildi. Doktorlardan birinin doğuştan hemofili hastası olduğu için yakından izlendiğini kaydetti. Kulak burun boğaz pratisyen doktorları Altan Kaya, Onur Uysal ile asistan Tarık Irmak ve sağlık memuru Ahmet Tepecik'in sağlık durumlarının yakın takibinin sürdüğü belirtildi. Hasan Bozkurt, Ankara