Doğum Yapacak 4/B'lilerin İzinlerine İlişkin Özel Dosya

Doğum yapan memurların izinlerine ilişkin özel dosyayı 2005 yılında yayımlamıştık. 4/B'li personelin doğum izni de yine 1978 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında düzenlenmiştir. 4/B'li personel sayısının 100 bini geçmesi nedeniyle, idarecilerin en çok karşılaştığı doğum izni konusunu memurlar.net olarak ele alma gereği duyuyoruz. Özel dosya için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Haziran 2008 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

4/B'liler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesine göre istihdam edilmektedir. Bu maddeye daynılarak çıkarılmış bulunan, 06.06.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar), 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9 uncu maddesi şu şekildedir:

"(1) 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kurumlarda ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına prim ödemek suretiyle geçen hizmet süresi, bir yıldan on yıla kadar olan personele yirmi gün, on yıldan fazla olanlara otuz gün ücretli yıllık izin verilir.

(2) Milli Eğitim Bakanlığında norm kadro sonucu ortaya çıkan öğretmen ihtiyacının kadrolu öğretmen istihdamıyla kapatılamaması hallerinde sözleşme ile çalıştırılacak öğretmenler yaz tatili ile dinlenme tatillerinde izinli sayılırlar. Bunlara, hastalık ve diğer mazeret izinleri dışında, ayrıca yıllık izin verilmez

(3) Sözleşmeli kadın personele, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı hafta süre ile izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğum öncesi sekiz haftalık izin süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesinde, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen sözleşmeli kadın personel, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, sözleşmeli kadın personelin isteği halinde doğum öncesi çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresine eklenir.

(4) Sözleşmeli personele, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

(5) Sözleşmeli Personele isteği üzerine; eşinin doğum yapması halinde iki gün, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde ve her olay için üç gün ücretli mazeret izni verilir.

(6) Hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan ve doğrudan radyasyona maruz kalan sözleşmeli personele ilgili mevzuatı uyarınca ücretli sağlık izni verilir."

HAMİLE 4/B'Lİ DOĞUM ÖNCESİ EN FAZLA KAÇ HAFTA ÜCRETLİ İZİN KULLANABİLİR?

4/B sözleşmeli personele doğum öncesi en fazla 8 hafta süre ile doğuma bağlı mazeret izni verilmesi mümkün bulunmaktadır. (9. maddenin 3. fıkrası)

ÇOĞUL GEBELİK HALİNDE DE DOĞUM ÖNCESİ 8 HAFTA MI MAZERET İZNİ KULLANILIR?

Çoğul gebelik halinde 4/B sözleşmeli personelin doğum öncesi 8 haftalık izin süresine 2 hafta ilave edilmesi mümkün bulunmaktadır. (9. maddenin 3. fıkrası)

DOĞUM ÖNCESİ KULLANILABİLEN MAZERET İZNİ DOĞUM SONRASINA AKTARMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

Doğum öncesi kullanılabilecek doğum izninin sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporu ile belgeleyen ve doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışması halinde iş yerinde çalıştığı bu süreleri doğum sonrasında izin olarak kullanması mümkün bulunmaktadır. (9. maddenin 3. fıkrası)

EN FAZLA NE KADAR SÜRE DOĞUM SONRASINDA İZİN OLARAK KULLANILABİLİR?

Sözleşmeli personel belirtilen şartları taşımak kaydı ilen tekil gebeliklerde en fazla 5+8=13 haftalık süre çoğul gebeliklerde ise en fazla 7+8=15 haftalık sürenin doğum sonrasında kullanılması mümkün bulunmaktadır.

DOĞUM İZNİNİ İDARE İSTERSE VERMEYE BİLİR Mİ?

Doğuma bağlı olarak kullanılan doğum öncesi ve sonrası 8 er haftalık izinlerin kullanılmasında idareye takdir hakkı verilmemiştir. Ayrıca doğum öncesi iznin çalışmak suretiyle doğum sonrasına aktarılası da rapora bağlı olarak sözleşmeli personelin ihtiyarına bırakılmıştır. Kamu idaresi bu hususlara müdahale edemez.

DOĞUM SONRASI AYLIKSIZ İZİN KULLANILMASI MÜMKÜN MÜ?

Sözleşmeli personelin doğum sonrasında aylıksız izin kullanmasına cevaz veren bir düzenleme bulunmaması sebebiyle aylıksız izin verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

SÜT İZNİ KAÇ AY SÜRE İLE KULLANILABİLİR?

Sözleşmeli personele, çocuklarının doğumundan 1 yaşını doldurdukları güne kadar günde 1,5 saatlik süt izni verilir. (9. maddenin 4. fıkrası)

SÜT İZNİ VERİLMESİ İDARENİN TAKDİRİNDE MİDİR?

Süt izni verilmesi idarenin takdirine bırakılmamıştır. Düzenleme emredici bir kuraldır.

SÜT İZNİ TOPTAN KULLANILABİLİR Mİ?

Süt izni çocuğun sağlıklı gelişiminin temini ve emzirme döneminde anne sütü ile sağlıklı beslenmesi amacıyla verilmiş bir hak olması sebebiyle toptan (birleştirmek suretiyle kullanılması sözkonusu değildir.

SÜT İZNİNİN KULLANILACAĞI ZAMAN KİM TARAFINDAN BELİRLENİR?

Süt iznin saatini belirleme hakkı sözleşmeli personele verilmiştir.

Konuya ilişkin olarak sitede bakılabilecek bölümler

657 - 4/B

Sözleşmeli (4/B)

4/B'li personele doğum yapması halinde aylıksız izin verilir mi?

4/B'linin Mazeret İzinleri Sırasında Ücret Ödenir mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber