Zayıflama ilaçlarına yeni düzenleme

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2008 13:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, nar, üzüm çekirdeğinden keçi boynuzuna, bir çok bitkinin sağlık üzerindeki etkisi ön plana çıkarılarak pazarlanan, kamuoyunda zayıflama ve afrodizyak etkileri ile daha çok bilinen takviye edici gıdalar konusunda yasal düzenlemeye hazırlanıyor.

Bakanlık, Türkiye'deki kayıtlı pazar büyüklüğü 150 milyon doların üzerinde olduğu tahmin edilen "takviye edici gıdalar" konusunda hazırladığı tebliğ taslağını, kamuoyunun görüşüne açtı.

AB'ye uyum amacıyla hazırlanan tebliğ ile AB'den farklı olarak, gıda takviyesi ürünler kapsamında günlük alımına izin verilen vitamin ve mineral doz limitleri belirlenirken, bu tür ürünlerin etiketinde, önerilen günlük alım dozu ile "Takviye edici gıdadır. Normal beslenmenin yerine geçmez" ve "İlaç değildir, hastalıkların önlenmesi veya tedavi edilmesi amacıyla kullanılmaz" uyarıları yer alacak.

Takviye edici gıdalar, "Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asitler gibi besin ögelerinin ve/veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri olan bitki, bitkisel kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstrelerinin tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzer sıvı veya toz formlarda hazırlanarak doz halinde sunulan ürün" olarak tanımlandı.

Hızla büyüyen sektöre disiplin getirmek amacıyla 2004 yılında, sektörde faaliyet gösteren Amway Türkiye, Farmatek İç ve Dış Ticaret, GNC Türkiye, Herbalife Türkiye, Nutrifarma, Sifar, Solgar ve Taymed gibi önemli firmalar tarafından, "Beslenme Destek Ürünleri Üretici ve İthalatçıları Derneği-BESDESDER" kuruldu.

BESDESDER Başkanı Eren Kale, halen derneğe 14 firmanın üye olmasına karşın 120'nin üzerinde firmanın bu alanda faaliyet gösterdiğini belirtirken, en önemli sorunun kayıtdışılık olduğuna işaret etti.

Kale, sektördeki kayıtlı ticaretin 150 milyon doların üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini, ancak özellikle Doğu Asya'dan kayıt dışı şekilde getirilen ürünlerin piyasada yaygın olarak bulunabildiğini ve dernek olarak bunlarla mücadele ettiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber