İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Mülâkat, Atama ve Nakil Yönetmeliği değişti
1 Temmuz 2008 SALIResmî GazeteSayı : 26923
YÖNETMELİK
Adalet Bakanlığından:
İCRA MÜDÜR VE YARDIMCILARININ SINAV, MÜLÂKAT, ATAMA VE
NAKİL YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 ? 7/9/1991 tarihli ve 20984 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan İcra Müdür ve Yardımcılarının Sınav, Mülâkat, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c), (d) ve (f) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"c) Hukuk fakültesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu, meslek yüksek okullarının adalet bölümü veya Adalet Meslek Eğitimi ön lisans programı mezunu olmak, öğrenim yabancı ülkede yapılmış ise denklik belgesi almış olmak,
"d) Yurdun her yerinde sürekli olarak görev yapmasını engelleyecek akıl hastalığı bulunmamak,"
"f) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak,"
MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başvuru formunun incelenmesi
MADDE 6 ? Başvuru formu, ilgilinin yazılı sınava girebilmesi için aranan şartları taşıyıp taşımadığının tespiti açısından incelenir.
Başvuru formundaki soruların bir veya birkaçını cevapsız bırakanlar ile şartları taşımadığı tespit edilenlerin başvuruları reddedilir ve bu durum kendilerine bildirilir.
Yazılı sınava girme şartlarını taşıyanlara ilişkin gerekli bilgiler, protokolde belirtilen sürede ve istenilen koşullara uygun olarak Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine iletilir. Fotoğraflı sınava giriş ve kimlik belgesi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezince ilgililere gönderilir."
MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 9 ? Yazılı sınav, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından katılanların genel yetenek ve genel kültürleri ile öğrenim ve meslekleriyle ilgili alan bilgilerini değerlendirmek amacıyla yapılır.
Yazılı sınav yeri, tarihi, soruların konulara göre dağılımı, sınavın yürütülmesinde gözetilecek hususlar, sınavın süresi, puanlama ve değerlendirme, kazananların belirlenmesi, sınav sonucunun Bakanlığa ve adaylara bildirilme şekli, açıklanma süresi ve sonuca itiraz gibi yazılı sınava ilişkin usul ve esaslar Adalet Bakanlığı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi arasında yapılacak bir protokol ile tespit edilir. Sınav masrafı başvuru sırasında adaylardan alınır."
MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Yazılı sınav konuları, sınavın değerlendirilmesi ve mülâkata çağrılacakların belirlenmesi
MADDE 11 ? Yazılı sınav soruları, aşağıda sayılan genel yetenek ve genel kültür ile alan bilgisi konularından oluşur.
a) Genel yetenek ve genel kültür konuları:
1) Türkçe,
2) Matematik,
3) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi,
4) Türkiye Coğrafyası,
5) Temel Yurttaşlık Bilgisi.
b) Alan bilgisi konuları:
1) Türk Ticaret Kanununun Kıymetli Evrakı Düzenleyen üçüncü Kitabı,
2) İcra ve İflâs Kanunu, İcra ve İflâs Kanunu Nizamnamesi, İcra ve İflâs Kanunu Yönetmeliği,
3) Harçlar Kanunu ve Damga Vergisi Kanunu,
4) Tebligat Kanunu ve Tebligat Tüzüğü,
5) Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu, Hukuk ve Ticaret Mahkemeleri Yazı İşleri Yönetmeliği.
Yazılı sınavda genel yetenek ve genel kültür soruları yirmi, alan bilgisi soruları seksen puan ağırlığına sahip olacak şekilde değerlendirilir. Bu değerlendirme yapılırken genel yetenek ve genel kültür konuları ile alan bilgisi konuları kendi aralarında eşit olarak puanlanır.
Yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden en az yetmiş puan almak kaydıyla en yüksek puan alandan başlamak üzere, sınav ilanında belirtilen kadro sayısının bir katı fazlası aday mülâkata çağrılmaya hak kazanır. Yazılı sınavı kazanan en düşük puana sahip adayla aynı puanı alanlar da mülâkata çağrılır."
MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 21 ? Yazılı sınav sonuçları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından ilgilinin bildirdiği adrese gönderilir. Ayrıca Bakanlığın internet sayfasında ilân edilir."
MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 22 ? Yazılı sınava katılanlar sınav sonucunun kendilerine tebliğ tarihinden itibaren on gün içerisinde bir dilekçe ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezine itiraz edebilirler. İtiraz sonucu ilgililere ve ilgilendirmesi halinde Adalet Bakanlığına bildirilir."
MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendindeki "sağlık kurulu raporu" ibaresi, "yazılı beyanı" şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mülâkatın amacı ve mülâkat kurulunun oluşumu
MADDE 24 ? Mülâkat ilgilinin;
a) Muhakeme gücünün,
b) Bir konuyu kavrayıp özetleme ve ifade yeteneğinin,
c) Genel ve fizikî görünümünün, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğunun ve liyakatinin,
d) Yetenek ve kültürünün,
e) Çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığının
puan vermek suretiyle değerlendirilmesi amacıyla yapılır.
Mülâkat Kurulu; Personel Genel Müdür Yardımcılarından birinin başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ve Personel Genel Müdürlüğünde görevli, Bakanlıkça uygun görülen hâkim sınıfına dahil beş üyeden oluşur."
MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mülâkat yeri ve zamanının bildirilmesi
MADDE 25 ? Bakanlık tarafından belirlenecek mülâkat yeri ve zamanı, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından mülâkata hak kazananların adresine bildirilir.
Mülâkata katılmaya hak kazananların listesi, Bakanlık internet sitesinde de ilân edilir."
MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde geçen "Sınav Kurulunca" ibaresi "Mülâkat Kurulunca" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 27 ? Mülâkat, 24 üncü maddede yazılı özelliklerin her biri yirmişer puan üzerinden değerlendirilerek yapılır. Mülâkat Kurulunun her bir üyesi tarafından verilen puanlar ayrı ayrı bu Yönetmelik ekinde yer alan Ek-2 formuna kaydolunur. Mülâkatta başarılı sayılmak için, üyelerin yüz tam puan üzerinden verdikleri notların aritmetik ortalamasının en az yetmiş olması gerekir.
Mülâkat sonucu en yüksek puan alandan başlamak üzere sıraya konularak mülâkat başarı listesi hazırlanır."
MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, ikinci fıkrasında yer alan "Sınav Kurulunca" ibaresi "Mülakat Kurulunca" şeklinde değiştirilmiştir.
"Sınava katılanların yazılı sınav puanının yüzde yetmişi ile mülâkat puanının yüzde otuzunun toplamı tespit edildikten sonra en yüksek puan alandan başlamak üzere nihai başarı listesi hazırlanır."
MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Başvuru evrakının iadesi ve imhası
MADDE 31 ? Sınavı kazanamayanların evrakı, tebliğden itibaren altı ay içerisinde talep etmeleri halinde iade edilir. Bu süre içinde iadesi talep edilmeyen evrak imha edilir."
MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
"Sınavı kazananlar nihai başarı listesindeki sıralamaya göre, kadro ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak merkez nüfusu bir milyonun altında olan birinci bölgelerdeki yerler ile ikinci bölgelere icra müdür yardımcısı olarak, üçüncü, dördüncü veya beşinci bölgedeki yerlerden birine icra müdür veya yardımcısı olarak kur'a ile atanabilirler."
MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 37 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Mazeretleri nedeniyle naklen atama talebinde bulunan icra müdürleri, kadro, iş ve ihtiyaç durumu dikkate alınarak icra müdür yardımcısı olarak da atanabilirler."
MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 38 inci maddesinin dördüncü fıkrasındaki "istekleri ile" ibaresi metinden çıkarılmış, beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Kadro, iş ve ihtiyaç durumunun gerektirdiği hallerde icra müdür ve yardımcılarından meslekte iki yılını dolduranlar icra müdür yardımcısı olarak; sekiz yılını dolduranlar ise icra müdürü olarak birinci bölge yerlere atanabilirler."
MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin 43 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendindeki "sicil raporları ve" ibaresi "sicil raporları veya", (d) bendindeki "taksirli suçlar dışında paraya çevrilmiş veya ertelenmiş olsa bile bir" ibaresi "kasten işlenen bir suçtan dolayı" şeklinde, dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Hizmet gereği naklen atananların önceki görev yerinin bağlı olduğu ilin mülki hudutları ile bağlı olduğu adli yargı adalet komisyonunun yargı çevresi içinde bir yere yeniden atanabilmeleri için atamanın yapıldığı tarihten itibaren sekiz yıl geçmesi gerekir."
MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-1 ekteki şekilde değiştirilmiş ve Yönetmeliğe ekteki Ek-2 eklenmiştir.
MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ve 20 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 20 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 21 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.