432 yerde sosyal güvenlik merkezi kurulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2008 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, vatandaşa daha kaliteli hizmet verebilmek için 432 yerde Sosyal Güvenlik Merkezi açılacağını bildirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, kurumun yeniden yapılandırma sürecinin çok hızlı sürdüğünü belirterek, vatandaşa daha sağlıklı ve kaliteli hizmet verebilmek için 432 yerde Sosyal Güvenlik Merkezi açılacağını bildirdi.

SGK Başkan Yardımcısı Veysel Uyar, Antalya Serbest Muhasebeciler ve Mali müşavirler Odası Toplantı Salonu'nda düzenlenen seminerde, sendika, muhasebeci ve mali müşavirler, sivil toplum örgütleri ile SGK çalışanlarına, Sosyal Sigorta ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ise İstihdam Paketi hakkında bilgi verdi.

Türkiye'de 8.5 milyon emekli ve 16 milyon sigortalı olduğunu, bunların bakmakla yükümlü bulundukları eş, çocuk, anne ve babaları ile bu sayının 60 milyonu aştığını belirten Uyar, ''9.5 milyon yeşil kartlı vatandaş ile vatansız ve sığınmacılar ile Türkiye'de bir yıldan fazla oturan yabancılarla birlikte bu sayı nüfusun yüzde 94'üne ulaşıyor'' dedi.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın toplam 56 milyar YTL geliri, 81 milyar YTL de gideri olduğunu anımsatan Uyar, Sosyal Güvenlik Kurumunun 25 milyar YTL'den fazla açığı bulunduğunu kaydetti.

1 Temmuz itibariyle Genel Sağlık Sigortası Yasası'nın yürürlüğe girdiğini anlatan Uyar, Türkiye nüfusunun çok genç olduğunu ancak 2026'dan itibaren nüfusun yaşlanmaya başlayacağını 2075 yılında da üst düzeye çıkacağını kaydetti. Uyar, şöyle konuştu:

''Genç nüfustan yararlanarak Sosyal Güvenlik Kurumunu adam edebiliriz. OECD ülkelerinde 2.1, ABD'de 3, Yunanistan'da 2.3 Karayipler de 4 çalışan bir emekliye bakıyor. Türkiye'de ise 2 çalışan bir emekliye bakıyor. Bunun normali 4 çalışanın bir emekliye bakmasıdır. Emeklilikte geçen süre çalışma süresinden daha uzun. Dünyadaki sigorta kurumları emekli yaşını daha da yükseğe çıkartmaya çalışıyor. Norveç'te 67, Yunanistan ve İspanya'da 65'e çıkarıldı.''

-SOSYAL GÜVENLİK MERKEZLERİ-

Sosyal Güvenlik Kurumunda hızlı bir yapılanmanın devam ettiğini belirten Uyar, daire başkanlıkları ile il müdürlüklerinin belirlendiğini ve atamalarının yapıldığını bildirdi. Uyar, ''432 yerde sosyal güvenlik merkezi kurulacak. Böylece hizmetler vatandaşın ayağına getirilecek. Daha kaliteli ve daha hızlı hizmet verilecek. Yılbaşına kadar Sosyal Güvenlik Merkezleri kurularak müdürlerin atamaları da gerçekleştirilecek'' diye konuştu.

-''BAĞKUR'LU DESTEK PRİMİ ÖDEYEREK ÇALIŞABİLECEK''-

Uyar, Bağkur'lu emekli aylığı alanların, yasanın yürürlüğe giriş tarihinden itibaren yüzde 15 destek primi ödeyerek çalışabileceğini, ancak diğer sosyal güvenlik üyelerinin çalışamayacağını, çalıştıkları takdirde emekli maaşlarının kesileceğini vurguladı.

Yeni yasada yurt dışı borçlanmayı kaldırmak istediklerini ancan başaramadıklarını anlatan Uyar, ''Günlük 3.5 dolar olan yurt dışı borçlanma bedeli asgari ücret düzeyine getirildi'' dedi.

-ÖZEL SAĞLIK KURUMLARI'NIN YÜZDE 30 FARK ALMASI-

Sosyal Güvenlik Kurumu üyelerine daha kaliteli ve hızlı hizmet verebilmek için özel sağlık kuruluşlarıyla anlaşmalar yapıldığına dikkati çeken Veysel Uyar, ''Ancak özel sağlık kurumlarının hasta tedavi hizmetlerinde yüzde 30 fark alınması konusu sürekli baş ağrıtacak'' dedi.

Sınırlama getirilmesinin kurum açısından daha iyi olacağını kaydeden Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Özel sağlık kurumları önceden istediği kadar fark alabiliyordu. Artık bunu SGK belirleyecek. Özel sağlık kurumları hasta tedavi hizmetlerinden yüzde 30'dan fazla fark alamayacak. Özel sağlık kurumlarında çalışan bazı doktorların 25 bin YTL'ye kadar maaş aldıkları görülüyor. Avrupa'da bile bu kadar ücret verilmiyor. Kamu ve özel hastanelerin hizmet kalitesi artırılmalı. Özel sağlık kurumları da SGK'nın belirlediği rakam üzerinden otel oda fiyatını da 3 katına kadar alabilecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber