Harcırahlara İlişkin Olarak Anayasa Mahkemesine İtirazda Bulunuldu

6245 sayılı Harcırah Kanununda 12.8.2003 tarihinde yapılan değişiklikler sonucunda, kendi yazılı talepleri üzerine naklen ataması yapılanlara harcırah verilmemeye başlanmıştır. Ayrıntılı düzenlemeler ise 37 Seri Nolu Harcırah Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır. Diğer taraftan, bu konuya ilişkin olarak Adana İdare Mahkemesinde açılan bir dava, mahkeme heyetince Anayasa'ya aykırı görüldüğünden, itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine taşınmıştır. Anayasa Mahkemesinin konuyu Anayasa'ya aykırı görmesi halinde naklen atamalarda harcırahlar yeniden verilmeye başlanacaktır.

Haber Giriş : 28 Ekim 2004 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesine başvurulmasının gerekçesi aşağıda yer almaktadır. Bu itiraz oldukça önemli olup, Anayasa mahkemesinin ilgili hükmü Anayasa'ya aykırı bulması halinde yeniden harcırah verilmeye başlanacaktır.

Bir düzeltme : Zorunlu yer değiştirmeye tabi personelin harcırahı verilmektedir. Bu husus, 37 Seri Nolu Harcırah Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmıştır. Bu nedenle mahkemenin itiraz gerekçesinde yer alan "zorunlu hizmet sürelerini doldurma nedeniyle tercihlerde v.s.) uygulanması" şeklindeki örneklemesi doğru değildir.

T.C.
Adana
2. İdare Mahkemesi
Esas No: 2004/597

Davacı: Yusuf Yüce adına Türk Eğitim Sen

Vekili: Av. Muhin Özkale

İnönü cad. semir İşh. K:2 No:61 seyhan/Adana

Davalı: Adana Valiliği-ADANA

İtiraz Eden: Adana 2. İdare Mahkemesi

İtirazın Konusu: 6245 sayılı Harcırah Yasasının 4949 sayılı yasayla değişik 20/1 maddesinde ?Kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere?? kısmının anayasa'ya aykırılık teşkil ettiği gerekçesi ile iptali istemidir.

ANAYASA MAHKEMESİNE BAŞVURU ŞEKLİ VE NEDENİ: Anayasa'nın 152/1. maddesinde ?bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya kanun hükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasaya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır.? hükmü düzenlenmektedir.

Bakılan davada, davacının davalı idarece yolluğunun ödenememesinin 4833 sayılı 2003 mali Yılı Bütçe Yasasının 51/f. Maddesine dayandırmakla beraber davacının sağlık mazaretine binaen 26.9.2003 gün ve 04537-1649 sayılı kararname ile atamasının yapıldığı, eski görev yeri olan Bitlis İl'i, Yolalan Şehit Jandarma Üst Çavuş Kaan Şen Yatılı İlköğretim Bölge Okulundan 30.09.2003 günü ilişiğini kestiği ve Adana İl'i, Yumartalık İlçesi Deveciuşağı İlköğretim Okulundaki görevine 13.10.2003 günü başladığı, bu durumda dava konusu uyuşmazlığa 6245 sayılı Harcırah Yasasının 10/1. maddesinin uygulanacak yasal hüküm bulunmaktadır.

SONUÇ: Davacıya yolluk ödenmemesine dair işlemin 6245 sayılı Harcırah Yasasının 10/1. maddesindeki ?kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere? kuralına dayandığı, bu kuralında Harcırah Yasasına tabi kamu görevlilerinin naklen atanmalarında, zorunlu tayine tabi olma hallerinde, (eş, durumundan, diğer eşin tayini ya da evlenme nedeniyle tayin isteğinde, sağlık özrü nedeniyle tayin isteminde, zorunlu hizmet sürelerini doldurma nedeniyle tercihlerde v.s.) uygulanmasının zaten günün ekonomik koşullarıyla bağdaşmayan harcırah hesaplamalarıyla yetersiz olan bu parasal miktarın da ödenmemesine yol açtığı görülmektedir. Dolaysıyla bu düzenlemenin sosyal devletin kamu görevlilerine yönelik pozitif hükümleri kapsamında; Devletin, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek ve çalışmayı desteklemek ve çalışma barışını sağlamak yükümlülüğüne, kamu görevlileri nezdinde ayrımcılığa yol açtığı, kanun önünde eşitlik ilke ve kuralı ile toplumun refahı, huzuru ve mutluluğunu sağlamak, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan ekonomik engelleri kaldırarak, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamakla ilgili sosyal hukuk devleti ilkesine aykırılık teşkil ettiği görüşüyle Anayasa'ya başvurusunda bulunulması gerektiği sonucuna varılmıştır.

HÜKÜM: Açıklanan nedenlerle, 6245 sayılı Harcırah Yasasının 10/1. maddesinde ?kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere? ibaresinin T.C. Anayasa'sının 2-5-10-49 maddelerine aykırı olduğu düşüncesi ve iptali talebi ile Anayasa mahkemesine gidilmesine, dava dosyasının tüm belgeleri ile onaylı suretlerinin dosya oluşturularak karar aslı ile birlikte, Anayasa mahkemesine sunulmasına iş bu karar ile dosya suretinin Yüksek mahkemeye ulaşmasından itibaren 5 ay süre ile karar verilinceye kadar davanın bekletilmesine 13.07.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.

Başkan V.: Nuri Ufuk TÜMER

Üye: Ferhat METİN

Üye: Yaşar KÜÇÜKERGÜLER

 

Dosyayı hazırlayan: Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber