Multivitaminler sizin için en iyisi mi?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Temmuz 2008 18:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bir multivitamin alıyor musunuz? Ya da tek bir vitamin, mineral veya bir kombinasyon mu alıyorsunuz? O zaman bunları alan milyonlarca kişi gibi kafanızda birçok soru olabilir.

Günümüzde vitamin tüketimi inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Kimileri kendini daha sağlıklı hissetmek için vitamin alırken kimileri de vitaminlerin kronik hastalıkları, soğuk algınlığını, yaşlanmayı önlediğine inanıyor. Her gün gazete ve televizyonlarda vitaminlerle ilgili onlarca haber çıkıyor. Bazen ise çelişkili haberler kafa karıştırıyor.

Doktorunuza danışın

Tüm bu kargaşa içinde multivitaminleri ya da tek tek çeşitli vitaminleri ve mineralleri almadan önce bunlara gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını iyi düşünmelisiniz. Dengeli besleniyorsanız mültivitamine ihtiyacınız olmayabilir. Eğer gelişigüzel mültivitamin alıyorsanız vücudunuzun ihtiyacı olandan veya kullanabileceğinden fazla vitamin alıyor olma ihtimaliniz de var. En doğrusu, mültivitamin ya da başka bir besin desteği kullanmadan önce doktorunuza danışarak bunların olası yararlarını ve risklerini öğrenmenizdir. Hele günlük beslenmenizde taze meyve ve sebzeye yer vermeyip bunun açığını mültivitaminlerle kapatmaya çalışmak akıl alır iş değildir ve onların yerini de hiçbir zaman tutmaz.

Besinler en iyi ?besin desteği? kaynağıdır. Neden mi? Çünkü doğal besinler, besin desteklerine göre üç ana üstünlüğe sahiptirler:

Çeşitlilik: Doğadaki besinler kompleks yapıdadır yani vücudun ihtiyacı olan besinleri büyük bir çeşitlilik içinde içerirler.

Lifler: Doğal vitamin kaynakları aynı zamanda genellikle zengin bir lif kaynağıdır. Lif

sağlıklı beslenmenin çok önemli bir parçasıdır. Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıkları önleyebilir, kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.

Koruyucu maddeler : Meyve ve sebzelerde kanser, kalp hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyona karşı korunmada yardımcı olabilen fitokimyasallar bulunur. Bunların çoğu hücre ve doku hasarını önleyen iyi birer antioksidan kaynağıdır.

Kimlerin besin desteklerine ihtiyacı var?

Genel olarak sağlıklı iseniz, sağlıklı yaşıyorsanız ve yeterli çeşitliliğe sahip besinler tüketiyorsanız (bol taze meyve,sebze, yeşillik, tahıllar, yağsız et ve balık) besin desteği almanıza normalde gerek olmayabilir. Aşağıdaki durumlarda ise doktorunuza danışmak şartıyla uygun besin desteklerine ihtiyacınız olabilir:

Düzenli ve bilinçli beslenmiyor veya günde 1.600 kaloriden az tüketiyorsanız.

?Sağlıklı yaşam? dediğimiz tarzdan uzak yaşıyorsanız.

Vejetaryen iseniz ve diyetinizi uygun desteklerle tamamlamıyorsanız.

Hamile iseniz, hamile kalmayı veya emzirmeyi planlıyorsanız.

âdet dönemlerinizde çok kanaması olan bir kadın iseniz.

Postmenopozal bir kadın iseniz.

Kronik ishal, besin alerjileri, besin intoleransı veya karaciğer, safrakesesi, bağırsak ya da pankreas hastalığı gibi vücudunuzun gerekli besinlerin emilimini, kullanmasını, atılmasını etkileyen bir hastalığınız varsa.

Sindirim kanalınızla ilgili geçirdiğiniz bir ameliyat nedeniyle besinleri sindiremiyorsanız veya bunların sindirim kanalından emilimleri bozulmuşsa.

Nekahet devresinde iseniz.

Hangi desteğin hangi dozdan sizin için uygun olabileceğini doktorunuzla konuşun, doktorunuzun önerileri doğrultusunda hareket edin. Diğer ilaçlar gibi bunların da yan etkilerinin ve başka ilaçlarla etkileşimlerinin olabileceğini unutmayın.

Besin desteklerinin seçimi ve kullanımı

Bir vitamin veya mineral desteği almaya karar verdiyseniz aşağıdaki hususlara dikkat edin:

Desteğin etkeni ve varsa prospektüsünü dikkatle okuyun. Dozunu ve ne zaman alınması gerektiğini, içinde neler olduğunu öğrenin.

?Megadozlar' içeren destekler her zaman uygun olmayabilir. Genel olarak günlük vitamin ve mineral gereksinimlerinin yüzde 100 kadarını içeren bir multivitamin-mineral desteği seçin. Bunun istisnası kalsiyumdur. Kalsiyum içeren destekler günlük gereksinimin yüzde 100'ünü içermezler çünkü aksi halde tabletin çok büyük olması gerekirdi. Ayrıca günlük kalsiyum alımını gün içinde bölümler halinde almak da önemlidir.

Son kullanma tarihine bakın. Besin destekleri özellikle sıcak ve nemli iklimlerde zaman içinde güçlerini yitirebilirler. Bir desteğin üzerinde son kullanma tarihi yoksa almayın. Son kullanma tarihi geçmiş olanları kullanmayın. Bütün vitamin ve mineral desteklerin güvenli, kuru, serin bir yerde saklayın. Ve mucize beklemeyin, bu tip destekler hemen sonuç vermezler, 2 hafta kullanıp bu işe yaramıyor diye bir kenara atmayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber