Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-Sen'den OKS açıklaması

Haber Giriş : 11 Temmuz 2008 13:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-EĞİTİM-SEN : ?OKS SONUÇLARI SINAVA ENDEKSLİ EĞİTİMİN SORUNLU YÜZÜNÜ BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ?

-Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, açıklanan OKS sonuçlarının eğitimin sorunlu yüzünü gösterdiğini savunarak, ?OKS'nin alternatifi SBS değil, nitelikli kamusal eğitimdir. Okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sistemi, bölgeler, okullar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizliklerin giderileceği şekilde yeniden düzenlenmelidir? dedi.

ANKARA(ANKA)- Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, açıklanan OKS sonuçlarının eğitimin sorunlu yüzünü gösterdiğini savunarak, ?OKS'nin alternatifi SBS değil, nitelikli kamusal eğitimdir. Okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sistemi, bölgeler, okullar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizliklerin giderileceği şekilde yeniden düzenlenmelidir? dedi.

Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, yaptığı açıklamada, OKS sonuçlarının açıklanması üzerine, ?Öğrenciler önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da eşitsiz koşullarda hazırlandıkları sınavın sonunda, yeteneklerine, kapasitelerine, ilgi ve becerileri ile eğitim yaşamları boyunca edindikleri bilgilere göre değil, 'sınav maratonu'nda sergiledikleri performansa göre, bir orta öğretim kurumuna yerleştirilecekler? dedi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da sınavda hiç puan alamayan öğrenciler olduğunu ifade eden Bozgeyik, Geçtiğimiz yıllarda belirli bölgeler ve eğitim kurumları, sınavın en başarılıları arasına girerken, sınavın ?en başarısız?ların sosyo-ekonomik açıdan en yoksul ve yoksun kesimlerin içinden çıktığı görülmüştü.

Tablo muhtemelen bu yıl da benzer olacaktır? diye konuştu. Mehmet Bozgeyik şunları söyledi:

?Son birkaç yılda yapılan OKS, ÖSS gibi sınav sonuçlarının ortaya çıkardığı en çarpıcı sonuç, tamamen eşitsizlikler üzerine kurulu olan eğitim politikalarının eğitim sistemini çöküş noktasına getirmiş olmasıdır. Eğitim sistemi, bölgeler, okullar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizliklerin giderildiği, herkesin eğitim hakkından, eşit ve parasız olarak yararlanacağı ve kimsenin eğitim hakkından mahrum bırakılmayacağı bir şekilde yeniden düzenlenmek zorundadır. Sonuç olarak diyoruz ki; OKS'nin alternatifi SBS değil, nitelikli kamusal eğitimdir.

Sadece OKS'ye değil SBS'ye de son verilmeli, öğrenciler sınav cenderesinden kurtarılmalıdır. Okul öncesi eğitimden yükseköğrenime kadar tüm eğitim sistemi; bölgeler, okullar ve cinsiyetler arasındaki eşitsizliklerin giderileceği şekilde yeniden düzenlenmeli, herkesin eğitim hakkından, eşit ve parasız olarak yararlanacağı bir şekilde yeniden yapılandırılmalıdır."


-TES: "OKS'DE SIFIR ALANLAR, KALİTELİ EĞİTİM VEREMEDİĞİMİZİN VESİKASI"

? Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, OKS'de sınava giren 905 bin adaydan 31 bin 221'inin sıfır puan aldığına dikkat çekerek, ?OKS sonuçları, çocuklarımıza sağlıklı, kaliteli ve doğru bir eğitim veremediğimizin vesikasıdır? dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk yaptığı açıklamada, Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın sonuçlarının, milli eğitim sisteminin gerçeklerini göz önüne serdiğini ifade etti. OKS'de sınava giren 905 bin adaydan 31 bin 221'inin sıfır puan aldığına dikkat çeken Koncuk, şunları kaydetti:

?Sınavda birinci olan öğrenci sayısının 97 olması tabi ki olumlu bir gelişmedir. Ancak bu sınav sonuçlarında üzerinde durulması gereken ve bizi ilgilendiren nokta, kazananlar değil, kazanamayanlar ve sıfır puan alanlardır. Zira her sınavın şampiyonu, şampiyonları olacaktır. Bu noktada sorgulanması gereken, sınavın geneline bakıldığında öğrencilerin niçin başarısız bir profil sergilediğidir.?

Sınavda sıfır puan alanların, ilköğretim sisteminin yeniden masaya yatırılmasına neden olduğunu söyleyen Koncuk, ortaya çıkan tablonun eğitimin temel sorunlarına ciddi tedbirler alınması gerekliliğini ortaya koyduğunu vurguladı. Koncuk, OKS sonuçları, çocuklarımıza sağlıklı, kaliteli ve doğru bir eğitim veremediğimizin en büyük vesikasıdır. Buna karşın ne yazık ki hatalardan ders alınmamakta ve eğitim başıboş bırakılmaktadır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber