Gümrük Müsteşarlığında üst düzey kadrolar boş

Haber Giriş : 30 Ekim 2004 02:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşarlığı'nda iki müsteşar yardımcısı görevden alındı. Kalan tek müsteşar yardımcısı Danıştay üyeliğine geçti. Müsteşarlığa vekaleten bakan Rıza Tuna Turagay da, Gümrük'te tek başına kaldı.

Gümrük Müsteşarlığı, eleman sıkıntısı yönünden en yoğun dönemini yaşıyor. Devlet Personel'den eleman isteğine olumsuz cevap alan Gümrük Müsteşarlığı'nda artık bütün işler tek elden takip ediliyor. Şakayla karışık, ?Kamu yönetim reformu gümrüklerde gerçekleşti, tek başıma kaldım.? diyen Turagay, sesini duyuramamaktan şikayetçi.

Üst yönetici eksikliği yüzünden gümrüklerde işler kilitlenme noktasına geldi. Nevzat Saygılıoğlu'nun görevden ayrılmasının ardından Müsteşarlığa vekaleten yardımcısı Tuna Turagay bakmaya başladı. Turagay, 4 aydır vekaleten görevini sürdürüyor. Ama bu arada Saygılıoğlu'nun ayrılması ile eş zamanlı olarak görevden alınan 2 müsteşar yardımcısının yerine halen bir atama yapılmadı. Geri kalan tek müsteşar yardımcısı Ali Atagün'ün de Danıştay üyeliğine seçilmesiyle, Turagay 4 kişilik müsteşarlık makamında tek başına kaldı. Turagay, durumu esprili bir şekilde, ?Merkez teşkilatı ve bağımlılığı küçültmeyi amaçlayan kamu yönetimi reformu bizde farklı bir şekilde gerçekleşti.? diyerek özetliyor. Gümrük Müsteşarlığı'ndaki idari personel eksikliği alt kademelerde de yoğun bir şekilde yaşanıyor. Müsteşarlığa bağlı 4 genel müdürlükten ikisi vekaleten yürütülüyor. Gümrükler Genel Müdürlüğü'ndeki 5 genel müdür yardımcılığının ikisi boş, birisi vekaleten sürdürülüyor. Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü'ndeki 3 genel müdür yardımcılığından ikisi de hâlâ boş. 18 baş müdürlükten 14'ü de yine vekaleten yürütülüyor.

Kadro yetersizliğini birçok kez ilgili makamlara ilettiğini vurgulayan Rıza Tuna Turagay, ?Sürmenaj geçirmek üzere olduğumu sayın Bakan Kürşad Tüzmen'e de söyledim. Bu kadroyla işleri yürütmek mümkün değil.? dedi. Turagay, gümrüklerden geçen mal miktarının 1994'te 41,3 milyar dolar iken, bugün 160 milyar doları zorladığını, ancak buna rağmen aynı dönem içinde personel sayısının 8 bin 941'den 7 bin 767'e düştüğüne dikkat çekti.

Özelleştirmelerden açığa çıkacak personele talipli olduklarını; ancak Devlet Personel Başkanlığı'ndan henüz havuzda kimsenin olmadığı yönünde cevap aldıklarını dile getiren Turagay, diğer taraftan da 7 bin personelin gümrüklere geçmek için kapıda beklediğini ileri sürdü. Rıza Tuna Turagay, ?Personel ihtiyacım had safhada iken, bana ?Kaçakçılıkla mücadele et, ihracatın önünü aç.' diyorlar. Bu kadar personelle bu mümkün değil.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber