Kalp krizinin en tipik belirtisi göğüs ağrısıdır

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 21:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kalp ağrısını tanımayan gençler tehlikede

Özellikle spor yapan gençler, kalp kirizinin belirtilerini hiç bilmiyor. Örneğin sırtta oluşan ağrıyı kas ağrısı zannediyor. Bu gelen bir kalp krizinin önemli belirtisi olabilir

SAĞLIK SERVİSİ

Kalp krizinin en tipik belirtisi göğüs ağrısıdır. Kalp krizi geçiren hastalar baskı tarzında, beraberinde terlemenin de olduğu, bazen kusmanın eklendiği, çok şiddetli, sanki göğüs kafesi bir mengene ile sıkıştırılıyormuş gibi bir ağrıyı tarif ediyorlar.

Yürürken ya da son birkaç haftadır kısa süreli dinlenme esnasında ağrısı olan hastalar ağrının karakterini zaten tanıdığına ve bu kişilerin ağrının çok daha şiddetlendiğini fark edebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kalp Sağlığı Bölümü Direktörü Prof. Dr. Sertaç Çiçek ani gelen kalp krizinin belirtilerine dikkat çekiyor.

KAS ZEDELENMESİ SANIYORLAR

Ancak gizli kalp krizinde asıl önemli olan olayın farkında olmayan daha genç ya da öncesinde yürürken ya da istirahat anında kısa süreli ağrılar yaşamamış hastalar. Bunlar ağrıyı bilmiyorlar, bu yüzden de o gelen ağrıyı bazen kas ağrısı olarak yorumlayabiliyorlar. Ayrıca sırt, sol kol ağrısı ve bazende mide ve hatta çene ağrısı şeklinde ağrıların altında kalp krizinin bulunabileceğini atlamamak gerek.

VAKİT KAYBETMEYE GELMEZ

Kalp krizinin başlangıç dönemi en riskli dönem olup ölümlerin yaklaşık yarısı hastaneye ulaşmadan gerçekleşiyor. Hastayı en kısa zamanda rahat hava alabileceği bir pozisyonda hastaneye yetiştirmek en uygun olacak yaklaşımdır.?

En riskli ilk 20 dakika

Diabetiklerde ve yaşlılarda hiç ağrı yakınması olmadan sadece ani başlayan nefes darlığının nedeninin kalp krizi olabileceğini unutmamak gerekiyor. Kalp krizi sırasında ağrı başladıktan sonra ilk 20 dakikadan itibaren hücre ölümü başlar. Eğer hemen müdahale edilemezse, ilk saatlerde o dokunun önemli bir kısmı kaybedilir. 6. saate geldiğiniz zaman kaybettiğiniz canlı doku miktarı yaklaşık yüzde 90'ın üzerine çıkıyor. Önemli olan bu sürede en kısa zamanda müdahale etmek. Hastanın yakınmaları 20 dk da geçmediyse en kısa zamanda hastaneye gitmeli.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber