KESK ve BASK'tan bordro yakma eylemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2008 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK VE BASK üyeleri, kamu çalışanlarının ücretlerinde yapılan artışı bordrolarını yakarak protesto etti.

Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü önünde toplanan KESK üyeleri, hükümet aleyhine sloganlar attı.

Grup adına açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, zammın günlük 2 simit parası olduğunu savundu.

Hükümetin "enflasyon hedefine dayalı zam" anlayışı ile kamu emekçilerini "sefalete sürüklediğini" öne süren Evren, yılbaşından bu yana ayçiçek yağına yüzde 48, elektriğe yüzde 44, bakliyat ürünlerine yüzde 42, ekmeğe yüzde 26 ve mazota yüzde 25 oranında zam yapıldığını söyledi.

Yapılan zamlarla en düşük kamu çalışanı maaşının 1.016 YTL olduğunun belirtildiğini hatırlatan Evren, en düşük derecede maaş alan yardımcı hizmet sınıfı çalışanının taban aylığının 776 YTL olduğunu, 135 YTL'lik denge tazminatı ile birlikte bu rakamın 911 YTL'ye yükseldiğini kaydetti.

Evren, kamu çalışanlarının Konut Edindirme Yardımı hesaplarında biriken alacaklarının tek seferde ve gerçek değerleri üzerinden ödenmesi gerektiğini de ifade etti.

Sendika üyelerinin bordrolarını yakmasının ardından eylem sona erdi.

BASK üyeleri de protesto için Sakarya Caddesi'nde toplandı. BASK Genel Başkanı Resul Akay, yaptığı konuşmada, memur ve emekliler için öngörülen maaş artışının gerçeklerle bağdaşmadığını savundu.

Akay, zammın revize edilerek, en düşük memur maaşının bin 500 YTL'ye yükseltilmesini istedi.

Enflasyon oranlarından kaynaklanan farkın da her ay yansıtılması gerektiğini ifade eden Akay, "Farklar aylık ödenseydi memur ve emekliler Nisan ayında 8, Mayıs ayında 13, Haziran ayında 12 YTL ek ücret alacaktı. Hükümet, 1 Temmuzdan geçerli enflasyon oranını 1,96 olarak açıkladı. Böylece en düşük memur maaşı 16 YTL artacak" diye konuştu.

Resul Akay, taleplerinin karşılanmaması durumunda, enflasyon farkı ödemelerini yargıya taşıyacaklarını ve eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Açıklamanın ardından gruptakiler, bordrolarını yaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber