İhalelerde KİK'e şikayet ederek rakipten para alıyorlar

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Ağustos 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, bazı kişilerin ihaleleri şikayet edip pazarlık konusu yaptığını söyledi. Gül, şikayeti meslek edinen bazı kişilerin, ihaleyi kazanan kişilere gidip para istediğini anlattı

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, ihaleler için en fazla şikayet başvurusunun Türkiye'de görüldüğünü belirterek, yılın ilk yarısında 60 bin 910 ihale için 2 bin 882 şikayet başvurusu yapıldığını bildirdi. Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile biraraya gelen Hasan Gül'ün açıkladığı istatistik sonuçlarına göre, 1 Ocak-30 Haziran 2008 döneminde, kamu kurumları toplam 79 bin 96 ihaleye çıktı, 67 bin 913'ünün ihale süreci tamamlandı. İhaleler için kuruma yapılan şikayet başvuru sayısı da geçen seneye oranla yüzde 22 artarak 2 bin 882'ye yükseldi.

401 YTL'YE ŞİKAYET HAKKI

GAZETECİLERİN, şikayetlerin artış gerekçesine ilişkin sorularını yanıtlayan Gül, bir kişinin 6 aylık dönem içinde 103 ihale için şikayet başvurusunda bulunduğuna dikkat çekti. Mevcut şikayet mekanizmasının suiistimale açık olduğunu kaydeden Gül, Meclis'teki tasarı ile şikayet başvuru ücretlerini artırmayı ve süre sınırlaması getirmeyi planladıklarını söyledi. Gül, bir kişinin ortalama 100 YTL doküman ve 301 YTL başvuru ücreti ödeyerek, şikayet hakkı kazandığını belirtti.

SÜRECİ ÇOK İYİ BİLİYORLAR

GÜL, şöyle konuştu: ?Bize gelen bilgilere göre şikayet etme hakkı, bir takım pazarlıklara konu ediliyor. Şikayeti meslek edinen kişiler, ihaleyi kazanan kişilere gidiyor ?Bana şu kadar para vermezsen, ihaleyi şikayet edip iptal ettireceğim' diyor. Bu kişiler ihale dokümanını çok iyi inceliyorlar ve prosedür eksikliklerini çok iyi biliyorlar. Bu yüzden şikayet ettiklerinde de çoğu zaman ihale iptal edilebiliyor.'' Gül, ?Şikayet süreci, alınan milyarlarca liralık işin 3-4 ay gecikmesine yol açabiliyor' dedi. ANKARA star

En az şikayet İngiltere'de

HASAN Gül, benzer ülke örneklerine yönelik bir soru üzerine, kamu ihaleleri için en fazla şikayet başvurusunun 2 bin 882 adetle Türkiye'de yapıldığını belirtti. Gül ?Bize en yakın ülke İtalya onlarda 1000'ler seviyesinde' dedi. Gül, en az şikayetin ise yılda 4-5 başvuru ile İngiltere'de görüldüğünü belirtti. Farkın nedenine ilişkin soruya karşılık da Gül, İngiltere'de şikayet mekanizmasının daha çok yargıya dayandığını kaydetti. Türkiye'deki tablonun, olumlu açıdan bakıldığında KİK'in etkin çalıştığı, insanların şikayet sistemine güvendiği şeklinde de yorumlanabileceğini ifade eden Gül, ?konunun ülkedeki yolsuzluk oranı ve güven sorunuyla ilişkisine' yönelik soru üzerine ise gülümseyerek, yorum yapmak istemediğini belirtti.

Müteahhitlere ödeme müjdesi

KAMU İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle kamuya iş yapan müteahhitlere ödenmesi planlanan ?fiyat farkı' konusundaki sorulara karşılık da kararname konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verildiğini anımsatarak, Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere çalışma başlattıklarını belirtti. Fiyat farkı kararnamesinin 31 Mayıs 2008'den önce ihalesi gerçekleştirilen işleri kapsayacağını ve 1 Ocak 2008'den sonra yapılan ve yapılacak yapım işlerine ödeneceğini anlatan Gül, yasadaki yöntemle hesaplanan fiyat farkını aşan maliyete yönelik ek fiyat farkı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber